Octavia off-road? (4x4, zawieszenie wyżej)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Octavia off-road? (4x4, zawieszenie wyżej)

miałem ten sam problem w lewym boku tam woda dostaje się z zewnątrz
    w serwisie powiedzieli mi że najlepiej te złączki jakoś powiesić aby nie dotykały podłogi

Octavia off-road? (4x4, zawieszenie wyżej)

Nowy temat o zwiększeniu możliwości wjazdu w teren.
    Z racji zawodu musze wjeżdzać w teren. Nasze Octavki jednak nie grzeszą możliwościami poza asfaltem. Co można zrobić żeby mieć większe szanse dojechać? Co można zrobić żeby w zimie ułatwić sobie brzebrnięcie przez koleiny w śniegu?
    Ja jak na razie mam grubą blachę z duralu pod silnikiem którą dorobił mi znajomy blacharz. I męczy mnie temat podniesienia zawieszenia.
    Już prosiłem o opinie na innym forum:

Mam prośbę do właścicieli Octavek 4x4 lub z zawieszeniem na złe drogi o oceny z użytkowania tych aut. Może ktoś się pochwali jak zwiększył możliwości w terenie swojej bryki... Czy warto kupić 4x4? A może to tylko pic? Jakie są w 4x4 i jak pracują elektroniczne systemy?
    Z góry dzięki za wszelkie rady.

Komentarz

Na śniegu bardzo ładnie się zachowuje(o ile niema 0.5m zaspy), elektryka od 4x4 szybko działa(filmik mojej octy):

Zawiecha, jak zawiecha ale prowadzenie lepsze.
      Blacha->Plastik(CRAP!!!)-> STAL(wporzo ) :twisted:
      PS. Już 10kkm pękło niedawno

Komentarz

Zamieszczone przez AKa
        Zawiecha, jak zawiecha ale prowadzenie lepsze.
        Jak jest na zakrętach z podniesionym zawieszeniem? Bardziej się przechyla niż ze standartowym zawieszniem? Jak jest na poprzecznych dołach? Bo moja ma tendencje do dobijania przodem jeśli trochę za szybko się przejedzie....

Komentarz

Tzn. Moja ma 4x4 standard(a podniesiona jest o tyle ile fabryka dała czyli o 2-3cm) Na zakrętach jest wporzo(145km/h licznikowe i jeszcze na własnym pasie :wink: = pojechała by więcej :lol: )
          Prawde mówiąc niesprawdzalismy z ojcem(troszke szkoda) ale zawiecha jest troszke twardsza niż w FWD. Pamiętaj również że to nie jest auto off road lecz tylko z dołanczanym(elektronicznie) tylnym napędem, 4x4 działa na zakrętach(różnica prędkości kół) i przy tym jak ruszasz i przód traci przyczepnosć, ewentualnie mozesz 4x4 poużywać do mini jazdy bokiem. Więc do jazdy po bagnach nie jest stworzona :wink:

Komentarz

zawieszenie i 4x4 swoją drogą ale załóż aluminiową osłone silnika, napewno sie przyda :P dziwie sie,ze u mnie jeszcze nie odpada... ale obawiam sie, ze juz za niedlugo bedzie sznureczek potrzebny :P

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

załóż aluminiową osłone silnika, napewno sie przyda
              już kolega podobnej się dorobił

Ja jak na razie mam grubą blachę z duralu pod silnikiem którą dorobił mi
              znajomy blacharz
              Zresztą , kolega zastanawia się dopiero nad autem 4x4, bo mu pewnie by takie życie ułatwiło :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez AKa
                Pamiętaj również że to nie jest auto off road lecz tylko z dołanczanym(elektronicznie) tylnym napędem, 4x4 działa na zakrętach(różnica prędkości kół) i przy tym jak ruszasz i przód traci przyczepnosć, ewentualnie mozesz 4x4 poużywać do mini jazdy bokiem. Więc do jazdy po bagnach nie jest stworzona :wink:
                Zdaje sobie sprawę że nie jest to off-road. Ale Panda 4x4 to też nie prawdziwy off-road a mamy takiego służbowego i jestem w szoku co można tym robić. Po luźnym pisku plażowym, po błocie takim że przylepia się podłoża, po sniegu takim że robisz za pług śnieżny. Niewiele jest w stanie zatrzymac to fajne autko.....
                Rozwiń proszę temat jazdy bokiem. Bo właśnie Pandą 4x4 nie bardzo da się jechać bokiem. Na zakręcie po daniu w kitę jest podsterowny jak FWD . Chciało by się pobawić jak tylnonapędówką.... Próbowalem waraintu na ręcznym ale skubany też działa na 4 koła. Jedyne sensowne obroty uzyskałem dając w kitę i jednocześnie hamując ręcznym, ale obawiam się że sprzęgło wiskodyczne szybko by wikitowało gdyby tak jeździć.....

Komentarz

[quote="arci9"]
                  załóż aluminiową osłone silnika, napewno sie przyda
                  już kolega podobnej się dorobił

faktycznie, przepraszam - nie doczytalem :? [/fade]

Komentarz

• Masmo
                    L&K
                    • 2005
                    • 1145

Wcieło mnie po awarii serwera. :evil: :evil: :evil:
                    Więc zacznę jeszcze raz:
                    Z racji zawodu muszę zjeżdzać autem z asfaltu. Nasze kochane Octavki nie grzeszą możliwościami w terenie. Co można zrobić żeby zwiększyć możliwości naszych bryk?
                    Ja jak na razie mam osłonę z duralu dorobioną prez blacharza. Męczy mnie temat podniesienia zawieszenia. Co myślicie o systemie EDS i ASR. Moim zdaniem jest to kompletna porażka. U mnie EDS diała tak gwałgownie że boję się że przy gwałtownym ruszaniu rozwale półosie lub przekładnie główną.
                    Proszę o opinię kolegów którzy mają 4x4 lub zawieszenie na złe drogi na temat trakcji i zawieszenia.
                    Już podnosiłem temat podniesien:ia Octavi na innym forum:

ale zbyt wiele się nie dowiedziałem
                    P.S. Kolega arci9 słusznie podejrzewa że zastanawiam się nad 4x4. A dokładnie to jestem wściekły że takiej nie kupiłem! Jak odbierałem swoją z salonu to pojawiły się 4x4 w cenniku!
                    O pojawiły się moje posty! I ciekawostka: Różnie mnie nazywano ale Awaria jeszcze nie! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: Czw 05 Maj, 05 00:25 ]
                    Po owocnych rozmowach z ASO :lol: . Dowiedziałem się że mogę ponieść moją bryczkę za pomocą tulejek 35 zł/szt. lub zmieniając całą zawiechę za ok. 2300 zł + montaż. Na razie spróbuje tej pierwszej metody :szeroki_usmiech
                    Swoją drogą to ciekawe że ASO oferuje takie tulejki i są nawet w programie ETKA (pozycja 208)

[ Dodano: Czw 16 Cze, 05 22:02 ]
                    W końcu załóżyłem tulejki na MacPersony. Auto wygląda tak:

A wrażenia: przód auta jest wyraźnie wyżej. Nie boję się dojeżdżać kołami do krawężnika. Trochę jest dziwny kąt. (tył jest troszkę niżej). Wpłynęło to na inny kąt siedziska foteli i podparcie nóg w innym miejscu. Mam teraz problem z wygodnym ustawieniem fotela i kąbinuje jak podnieść tył. Podniesienie przodu nie wpłynęło negatywnie na prowadzenie (albo w stopniu dla mnie niezauważalnym). Generalnie jestem zadowolony.

[ Dodano: Pon 01 Sie, 05 22:13 ]
                    W końcu zmieniłem też sprężyny z tyłu (dobrali mi w ASO spręzyny 1J0 511 115 CF ), zostawiając seryjne amory. Spece od amorów stwierdzili że 2 cm nie robi różnicy. Wrażenie jest takie że tył nie podniósł się zbyt dużo. W tej chwili przód i tył jest na podobnej wysokości. Ale stwierdzam że teraz zawiecha nadaje się do jeżdzenia w Polsce. Od zmiany nie zachaczyłem o nic!! Myślę że w zimie też mi wiele to pomoże.
                    Załączone pliki
                    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Podbijam temat, bo kolega Masmo dopisywal, a forum dopisywalo i nie wyciagnelo na gore a troche cennych informacji tu jest.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Radkow
                        Rider
                        • 2004
                        • 299

Jak wygladaja te tulejki?? I czy latwo sie je zaklada??
                        Pozdrawiam
                        Radek

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Zamieszczone przez Radkow
                          Jak wygladaja te tulejki?? I czy latwo sie je zaklada??
                          Tulejki wyglądają jak tulejki :lol: :lol: :lol:
                          Są dopasowane krztałtem do łożyska. Zakładasz je miedzy łożysko a kielich sprężyny. Musisz więc wyjąć kolumnę MacPersona i ścisnąć sprężyny. Dobry mechanik zrobi to w 0,5h na stronę.
                          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Pracuję...