[O2] rozpadajacy sie 2.0 TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • S3 CHRIS
    Elegance
    • 2006
    • 979
    • Octavia I (1U2)
    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

moj znajmy ma w 3 lata zrobione O2 2.0 BKD 280tys i jakoś narazie się jeszcze się nie rozleciał.
    ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• cartel1
      Ambiente
      • 2007
      • 249

klient "mojej firmy" w dwa lata octą 2 1,9tdi nalatał 180kkm i też jeździ jak ta lala Mój BKD ma 18kkm puki co i jest cacy hehehe
      [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• rad10
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2006
        • 180

Zamieszczone przez MiKruS
        Mysle, ze doszlo do jakiego przeklamania albo sprzedania bezczelnego kitu przez kogos z ASO.
        Nawet TIRy i autokary miedzynarodowe nie mają takich przebiegów.

Mam dobrego kolege, który jeżdzi na tirze w Hiszpanii i kiedyś mi mowił, że gablota robi średnio 300kkm rocznie. Więc jak widać jest to wykonalne szczególnie jak się jeździ po całej Europie tylko kierowcy mają przechlapane, bo zapominają jak dom wygląda!!!

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

Oczywiscie 300.000 km w 18 miesiecy jest wielce nieprawdopodobne.
          Uwielbiam te dywagacje

Otoz jest mozliwe. Pracujesz na akord, w Kompanii Piwowarskiej, dajmy na to jak moj ojciec. Masz do zrobienia punkty rozrzucone w granicach Lubina, Wołowa, Brzegu Dolnego, Prochowic oraz Głogowa i Polkowic.

W sumie 14 lokali. Jedziesz do jednego, calujesz klamke, bo wlasciciel stwierdza ze ma ruch i nie pozwoli Ci wyserwisowac teraz kranu od piwa, bo straci hajs. Takich wielmoznych bedzie 5ciu. Wyobraz sobie, ze zaczynasz od Glogowa i pozniej chcesz serwisowac "w strone" Wroclawia. Co z tego, jak musisz czasem wrocic, czekac itd. Laczna ilosc planowanych km to kolo 350. Niestety jednak przez takie fruwanie od jednego do drugiego, robisz sobie kolejne 200. Pal licho paliwo, tankujesz na karte KP. Sredni czas pracy w lokalu to kolo 20-30 minut. Nieraz robilem za ojca, nie jeden raz wyjezdzalem o 6 rano, a do domu wracalem o 19. Taka praca, a zyc jakos trzeba. Dlatego nie lubie, gdy ktos mowi mi, ze pracowac i zrobic taki dystans dziennie to jest niemozliwe, niestety sam sie przekonalem ze sie da. I nie zycze nikomu, zeby musial tak tyrać.
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

misiek^wro, ale z Twoich wyliczen wynika ze robisz 550km a nie 570 - rozumiem ze pracuje sie 7 dni w tygodniu i nie ma zadnych urlopow? Wg mnie drugi kierowca moglby pomoc w tym. Moze to i realne bylo 3-4 lata temu ale teraz jest troche inaczej tzn ludzie bardziej sie szanuja.

Wg mnie mozna dziennie robic tyle km ale nie znam takiego harpagana ktory bedzie tak jezdzil bez przerwy przez poltora roku
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez misiek^wro
              Dlatego nie lubie, gdy ktos mowi mi, ze pracowac i zrobic taki dystans dziennie to jest niemozliwe, niestety sam sie przekonalem ze sie da. I nie zycze nikomu, zeby musial tak tyrać.
              Urzekła mnie Twoja historia.

Idź się zapytaj taty ile zrobil km przez ostatnie 18 miesięcy i wyjasnij dlaczego jest to liczba duzo mniejsza od 300.000km.
              TDI 205PS

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Jabar1975 i MiKruS :!:

Ja nie mowie o tym, ze mozna zrobic 300 tys. przez 18 miesiecy, ja tylko mowie, ze zrobienie tych 550 czy nawet 570 dziennie pracujac jest mozliwe. Oczywiscie, ze nie robi sie tylu dzien w dzien, ale od pon do pt sa takie tygodnie, ze sie wlasnie tyle macha kazdego pieknego dnia. Mianowicie, nie kazdy pracuje max 8 godzin dziennie, niektorzy robia wiecej i glownie o to mi chodzi. :twisted:

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Ja nie mowie o tym, ze mozna zrobic 300 tys. przez 18 miesiecy, ja tylko mowie, ze zrobienie tych 550 czy nawet 570 dziennie pracujac jest mozliwe. Oczywiscie, ze nie robi sie tylu dzien w dzien, ale od pon do pt sa takie tygodnie, ze sie wlasnie tyle macha kazdego pieknego dnia. Mianowicie, nie kazdy pracuje max 8 godzin dziennie, niektorzy robia wiecej i glownie o to mi chodzi. :twisted:

Stary – tylko jakby Ci to powiedziec.

Wlasnie to ma kluczowe znaczenie, ze chodzi o te 300.000km w 18miesiecy, a nie o to, ze można w pracy zrobic 600km dziennie.
                  Można i wiecej. Ja kilka razy w roku mam takie wyjazdy, ze robie objazd po kilku miastach wraz ze spotkaniami i wyjeżdżam w srodku nocy i wracam w srodku nocy robiąc np. 1100 czy 1200 km po samej PL.
                  Tak samo 8h to nie wiem czy kiedys w swoim zyciu w ogle tyle pracowałem. Może na samym początku, jak już pracowałem, ale jeszcze studiowałem. 10h czy 12h to jest prawie, ze norma. Często i wiecej.

I w dzisiejszych czasach to jest cos naturalnego.
                  Wiec nie jestem paniczem albo niedowiarkiem udającym, ze nikt nie pracuje wiecej niż 8h i nie spedza w aucie mnóstwo czasu.

Tylko, ze NIE W TYM rzecz. Rozumiesz? :?
                  Chodzi o to, ze 300.000km w 18 miesiecy jest w zasadzie nie do wykonania.

Ja zakladam, ze może jednak jest to prawda i w 40 milionowym kraju jest ktos taki, dlatego napisałem, ze jest to wielce nieprawdopodobne, a nie niemożliwe. Jednak doświadczenie i wrodzony sceptycyzm podpowiada mi, ze w bardziej prawdopodobne jest to, ze albo ktos sprzedal kit, albo ktos cos pomieszal.
                  TDI 205PS

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

MiKruS, skoncze studia, to znajac siebie, zrobie fotorelacje z tego, ze mozna :P

Komentarz

• Yogi
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 170

Stary – tylko jakby Ci to powiedziec.

Wlasnie to ma kluczowe znaczenie, ze chodzi o te 300.000km w 18miesiecy, a nie o to, ze można w pracy zrobic 600km dziennie.
                      Można i wiecej. Ja kilka razy w roku mam takie wyjazdy, ze robie objazd po kilku miastach wraz ze spotkaniami i wyjeżdżam w srodku nocy i wracam w srodku nocy robiąc np. 1100 czy 1200 km po samej PL.
                      Tak samo 8h to nie wiem czy kiedys w swoim zyciu w ogle tyle pracowałem. Może na samym początku, jak już pracowałem, ale jeszcze studiowałem. 10h czy 12h to jest prawie, ze norma. Często i wiecej.

I w dzisiejszych czasach to jest cos naturalnego.
                      Wiec nie jestem paniczem albo niedowiarkiem udającym, ze nikt nie pracuje wiecej niż 8h i nie spedza w aucie mnóstwo czasu.

Tylko, ze NIE W TYM rzecz. Rozumiesz? :?
                      Chodzi o to, ze 300.000km w 18 miesiecy jest w zasadzie nie do wykonania.

Ja zakladam, ze może jednak jest to prawda i w 40 milionowym kraju jest ktos taki, dlatego napisałem, ze jest to wielce nieprawdopodobne, a nie niemożliwe. Jednak doświadczenie i wrodzony sceptycyzm podpowiada mi, ze w bardziej prawdopodobne jest to, ze albo ktos sprzedal kit, albo ktos cos pomieszal.
                      To jeszcze dziwne że masz czas pisać na forach, albo na jakieś życie prywatne... piszesz jak stoisz na skrzyżowaniach?
                      ...na szczęście nie wierze we wszystko co ludzie piszą i mówią.

respect
                      e46 320d

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Zamieszczone przez Yogi
                        To jeszcze dziwne że masz czas pisać na forach, albo na jakieś życie prywatne... piszesz jak stoisz na skrzyżowaniach?
                        ...na szczęście nie wierze we wszystko co ludzie piszą i mówią.

respect
                        Sugerujesz, że kłamię?
                        TDI 205PS

Komentarz

• jerrydd
                          Classic
                          • 2007
                          • 18

luuudzie temat chyba był inny,
                          dajcie spokuj.
                          Moze administratorr by zainterweniował i wywalił ostatnie kilkanaście niekonstruktywnych postów
                          octavia 1.6 75km LPG

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Moze administratorr by zainterweniował i wywalił ostatnie kilkanaście niekonstruktywnych postów
                            Administrator wydzieli co trzeba do off-topic, tylko poczeka na odpowiedź.
                            TDI 205PS

Komentarz

• darooo
                              Classic
                              • 2007
                              • 34

szkoda , ze tak mało piszecie faktycznie na temat tego nowego silnika dla skody jakie macie doswiadczenia z nim itp ...tylko przez blisko trzy strony forum debatujecie czy ktos jest w stanie przejechac tyle czy tyle km czy nie ...jakby to faktycznie było czyms fascynujacym waznym ...ehhhhhh .
                              Wracajac do silnika 2.o tdi , wczesniej miałem skode octavie z silnikiem 1.9 tdi ale nie na pompowtryskach tylko na starym systemie zasilania ( pompa rotacyjna) miała 110 koni mocy zrobiłem nia 50 tys km i była zupełnie bezawaryjna ..a w dodatku szalenie oszczedna.
                              Co najwazniejsze silnik w poprzedniej octavi robił zdecydowanie mniej hałasu po nagrzaniu niz ten 2.0 tdi .. .. generalnie chyba jednak troche załuje , ze nie pokusiłem sie na silnik 1,8 fsi ...cichy osiagi podobne a nawet lepsze ...przy nieznacznie wiekszym zuzyciu paliwa
                              superb 2.0 tsi

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez darooo
                                szkoda , ze tak mało piszecie faktycznie na temat tego nowego silnika dla skody jakie macie doswiadczenia z nim itp .
                                no rzeczywiście, jest to fascynująca nowość, wystarczy czytać forum i wszystko jasne, nie wiem o co cho :?: :!:

[ Dodano: Czw 25 Paź, 07 20:16 ]
                                generalnie chyba jednak troche załuje , ze nie pokusiłem sie na silnik 1,8 fsi
                                a o tym to rzeczywiscie chetnie bym sobie poczytał :idea:
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

generalnie chyba jednak troche załuje , ze nie pokusiłem sie na silnik 1,8 fsi
                                  No co z kims dyskutuje nad wyzszoscia TDi nad benzynami, to wlasnie ten argument totalnie moja teze obala Rowniez chetnie jak szkoda bym sie dowiedzial o tej jednostce i jej mozliwosciach oczami osoby, ktora go uzytkuje :twisted:

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

szkoda , ze tak mało piszecie faktycznie na temat
                                    Nie na temat mowisz... hmmm...
                                    Rozumiem, ze w temacie o rozpadajacych sie po 60.000km 2.0TDI informacja o 300.000km zrobionych w 18 miesiecy jest nie na temat?
                                    Mi sie wydaje, ze jest.

A poniewaz jest, to ja mam prawo wątpić w taki wynik. Jest to glos polemiczny w sprawie wiarygodnosci tej informacji. Informacji, ktora jest bardzo istotna w temacie tej konkretnej dyskusji.

Rozumiem, ze lepiej by bylo gdybysmy nie watplili, tylko przyjeli bezkrytycznie, ze jest to mozliwe. Najlepiej jakbysmy moze jeszcze bezkrytycznie powtarzali tę informcję dalej... hmmm...

No fakt - wkradly sie wątki osobiste, ale dlatego, ze MisiekWro w dziwny sposob odebral to co napisalem i dlatego chcialem wyjasnic, bo niespodobalo mi sie to ustawienie mnie po stronie ZOMO (przeciwko ludziom pracy).

No dodatkow jakiś człowiek potem zarzucił mi jeszcze kłamstwo - wiec czekam na wyjasnienie, bo akurat jestem na tym punkcie kurwa bardzo czuły...

A teraz kwestia do wyjasnienia:
                                    Jestesmy na forum dyskusyjnym. D.Y.S.K.U.S.Y.J.N.Y.M
                                    Dyskusja ma to do siebie, ze jest żywa i czasem schodzi na wątki poboczne mniej lub bardziej ze sobą związane.

Jesli komus zalezy na suchej informacji, to niech sobie idzie do ksiegarni, albo uzyje innych zrodel informacji.
                                    Nie jestesmy robotami. I takie forum jak to nie jest dla nas tylko zrodlem wiedzy, ale rowniez zrodlem zabawy czy przyjemnosci. Dlatego tez dyskutujemy sobie w miare swobodnie. Ja tez cenie przekaz merytoryczny, nawet bardzo, ale jakbym go zaczął wymagać skrupulatnie od Wszystkich i zaczął męczyć wszystkich o stricte merytoryczne wypowiedzi, to niedlug na tym forum pisalo by tylko 5 osob.

Trzeba zachowac umiar z mniejszymi lub wiekszymi przegieciami od czasu do czasu.

Wiec powtarzam - jesli komus przeszkadza taka forma czerpania wiedzy i informacji, to zdecydowanie źle trafił.

A swoją drogą - czy ktoś z dopominających się dyskusji na temat w tym topicu napisał coś istotnego i na temat?
                                    TDI 205PS

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

No fakt - wkradly sie wątki osobiste, ale dlatego, ze MisiekWro w dziwny sposob odebral to co napisalem i dlatego chcialem wyjasnic, bo niespodobalo mi sie to ustawienie mnie po stronie ZOMO (przeciwko ludziom pracy).

:rofl Nie przesadzaj :P Juz nie pamietam czy Ty, czy Jabar, ale ktos pisal, ze robienie tych 570 km dziennie jest mozliwe, ale nie ma czasu na prace. Tylko do tego sie chcialem ustosunkowac, bo w sumie sam srednio wierze, zeby na takich obrotach jak opowiadalem tyrac przez 18 miesiecy :twisted: A co do reszty sie zgadzam.

Dyskusja jest, wszakze dyskutujemy i nie rozumiem co tu jest nie na temat. Obgadalismy tylko watek poboczny, bo byl, hmm, wielce istotnym pinktem zwrotnym tematu :diabelski_usmiech

Odnosnie 2.0 Tdi i jego rozpadania sie. Sa klamstwa, oszustwa i ... dane statystyczne. Te ostatnie wcale nie mowia o tym, by 2.0 sie rozpadal

Komentarz

• Bartek_2012
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 208

Jak każdy samochód dociera się w testach u kupujących :? . Głowice padały bo były źle odlewane, na łączeniu formy powstawała szczelina która osłabiała konstrukcję. Błąd wykryto i poprawili fomy (chyba w roku 2002). Co do "rozwiercenia" silnika to w 2,0 średnica jest minimalnie większa !! 0,5 mm !! od 1,9, więc nie ma mowy o osłabieniu konstrukcji. W załączeniu daje linka do opisu silnika
                                        Ogłoszenia o tematyce: w kategorii Tuning - Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w kategorii Tuning na Sprzedajemy.pl

Pozdrawiam
                                        BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
                                        JEST: Volvo S80 II D5
                                        JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez Bartek_2012
                                          Błąd wykryto i poprawili fomy (chyba w roku 2002)
                                          o nie mój drogi :szeroki_usmiech
                                          na 100% jeszcze w roku modelowym 2006 były kiepskie 8)
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Zamieszczone przez Bartek_2012
                                            (chyba w roku 2002)
                                            O ile dobrze pamietam, to te silniki pojawily sie dopiero w 2003 roku, a w Skodzie dopiero w 2004.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• yanooshiiik
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 172

jeny .. ale sie ten watek rozkecil. Nie sadzilem ze info o 300.000 wywola taka burze ;-)

Powiem, tak: jak pisalem nie jest to info z pierwszej lecz z drugiej reki, wiec moze jakies przeklamanie sie wdarlo - upewnie sie przy okazji. Czlowiek, ktory to mi powiedzial w ASO raczej nie mial powodow wciskac mi kitu :-).

Dwa, jesli to jednak 100% prawda (a tak zakladam) to dalej jest problem bo sa dwa wyjscia:

1) wyjatek potwierdza regule
                                              2) TDI jednak sie juz nie sypia

Tak czy siak, kazdy posiadacz 2.0 TDI (takze i ja) przekona sie na wlasnej skorze.

Ja narazie jezdze (10.000) , ciesze sie i jak cos sie spier ... zepsuje to sie naprawi .

A jak padnie po gwarancji to tysz fajnie wsadzi sie BIG Turbo i bedzie ubaw na maxa .

ehhh .. sobota ... czas sie napic

Komentarz

• blackspot
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 291

O ile się nie mylę to chyba nie jest tak prosto wsadzić większe turbo do 1.9 (BXE) i do 2.0 TDI. W obydwu motorach turbo jest integralną częścią kolektora wydechowego i bez totalnej demolki i spawania to chyba się nie obędzie. Na razie nie znam osoby która coś takiego zrobiła. Może Koledzy się jeszcze wypowiedzą w tej kwesti. Robił ktoś coś takiego?