Przeciek 2 - co pod podszybiem ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

cieq, jezeli nie bedzie chcial wyslac na PL to daj znac moze przeslac do mnie,
    jestem przewaznie co 2 tygodnie w PL to przesle ci dalej.
  • maysee
    Ambiente
    • 2007
    • 146
    • Superb I (3U4)

Witam. Mam problem z mokrymi dywanikami pasazera. No wiec zgodnie ze wskazowkami znalezionymi na naszym forum zdemontowalem podszybie, wymacalem filtr przeciwpylkowy i uznalem, ze jest on suchutki. Miedzy gniazdem filtra a blacha nadkola zlokalizowalem dwa otwory. Jeden okragly, blizej przedniej szyby a drugi naroznikowy, blizej komory silnika. Pytanie moje brzmi - ktory otwor zaslepic a ktory udroznic? (obydwa sa zasyfione na potege!). Dzieki za wszelkie porady. Pozdrawiam.

P.S. Jezdze "anglikiem" ale to chyba nie ma znaczenia

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

ja też mam anglika( ma znaczenie , bo jak ktoś sp...... przekładkę to później leci woda)
      1. wyjmij filtr p/pyłk. zostanie ci taka plastikowa ramka, przykręcana na dwie plast. nakrętki do blachy. odkręć je i wszystko wyjmij. ta ramka ma od spodu gumową uszczelkę, wytrzyj ją dobrze i tą blachę gdzie przylega. kup czerwony silikon do silników( jest lepszy niż zwykły bo bardziej uszczelnia niż skleja i przy demontarzu łatwiej jest go usunąć). przykręć ramkę na ten silikon.
      2. otwór w narożniku musi być drożny( są takie dwa przy obu błotnikach) bo tędy spływa woda z podszybia.
      3. u mnie okrągły otwór przy tej ramce od filtra jest zaślepiony uszczelką wciśniętą na w/w silikon.
      4. sprawdź od spodu plastikowe podszybie, MUSI tam być rynienka, która chroni wkład filtra przed wodą spływającą z szyby.
      amen.
      pzdr.
      ps. wycieraczki są ok.? czy ta od kierowcy ma większy kąt zamiatania?? bo to też częsty błąd.
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• maysee
        Ambiente
        • 2007
        • 146
        • Superb I (3U4)

Wielkie dzieki za info! Ja jezdze anglikiem ale w Irlandii czyli problem ze spartaczona "przekladka" odpada. Zaslepilem ten otwor ktory byl odsloniety (widac bylo, ze ktos juz probowal go kleic ale stary silikon byl sparcialy). O co chodzi z wycieraczkami? Jak mi sprzedawali nowy komplet to koles mi tlumaczyl, ze wycieraczki nie moga byc rowne. I ta od kierowcy rzeczywiscie ma wiekszy zakres. Jeszcze raz dzieki za porady

Komentarz

• b-bar01
          Elegance
          • 2007
          • 985
          • Octavia I (1U2)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

w podpisie masz Leszno więc myślałem że jeździsz anglikiem po przekładce w Polsce. jak ja. :wink:
          stad to pytanie o wycieraczki. magicy przenoszą cały mechanizm z lewej na prawą str. i nie pamietają że trzeba zamienić miejscami także trzpienie od wycieraczek, bo są inne, mają nawet inne nr.-y w katalogu. wtedy wycieraczka kierowcy wyciera także słupek.
          pzdr.
          ps. wycieraczki mają różną długość:
          kierowca - 530 mm
          pasażer - 480 mm
          tylna szyba HB - 400 mm
          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• maysee
            Ambiente
            • 2007
            • 146
            • Superb I (3U4)

Podpis juz poprawiony Jesli chodzi o magikow to nie ma to jak irlandzcy mechanicy. Tutaj kraza juz o nich legendy. Na szczescie sa prawdziwi fachowcy z kraju ktorzy licza sobie calkiem przyzwoicie za wszelkie naprawy. Ale w ogole ceny aut raczej przystepne. Ja za swoja Octe z 2000r dalem 3000Euro czyli troche ponad 11tys zl. Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 31 Paź, 07 11:07 ]
            A czy ktokolwiek ma jakis dobry patent jak pozbyc sie wody z wykladziny podlogowej? (nie tyle z wykladziny ile z przestrzeni miedzy wykladzina a podwoziem. Dzieki. Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...