Octavia Tour z salonu - cena rocznika 2007

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pl0tr
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 88
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Re: Octavia Tour z salonu - cena rocznika 2007

Pulse
    , o tej porze roku 2006 kupiłem swoją AXR tour ice+ cena wyjściowa też 65k PLN. Dodawali w ramach promocji:
    kredyt 50/50,
    ubezpieczenie gratis (2100 PLN)
    Wynegocjowałem:
    rabat: 2500 PLN
    lakier metalic w cenie (chyba 1800 PLN)
    zimówki: 1000PLN (właściwie rabat bo nie mieli UG7
    radio: 987 PLN (właściwie rabat bo nie mieli tego co chciałem
    dywaniki
    nie pomyślałem wtedy o chlapaczach, ale doradzam walkę o to

W "konkursie" startowały 3 salony i po 2 tygodniach został jeden co się postarał i znalazł kupca na moje stare autko po mojej minimalnej cenie odsprzedaży a nie po bandyckiej cenie zaproponowanej przez współpracujący komis

Mam nadzieję, że pomogłem

PS. co do wyboru OI vs. OII nie doradzam, ja jestem zadowolony ze swojego wyboru...
    miało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
    THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)

Komentarz

• darek93
      Classic
      • 2007
      • 36

jestes zadowolony bo nie miales okazji pojezdzic OII, ja sie zdecydowalem na OII w benzynie zamiast OI w dieslu i uwazam ze to byla dobra decyzja, jakos koszty mnie nie zabijaja

biorac pod uwage czestrze przeglady diesla, wymiany rozrzadu, problemy z turbina (a wiem ze takie zaczynaja sie juz od 80 000 - info z ASO)... to diesel wcale nie jest az tak tani w ekspoatacji... no a jesli chodzi o komfort jazdy w OII i OI to jest bez porownania, do tego ilosc miejsca na tylnych siedzeniach w OI jest dosc ograniczona

Komentarz

• PiterNZ
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 389

Zamieszczone przez darek93
        jestes zadowolony bo nie miales okazji pojezdzic OII, ja sie zdecydowalem na OII w benzynie zamiast OI w dieslu i uwazam ze to byla dobra decyzja, jakos koszty mnie nie zabijaja
        Stałem przed takim samym wyborem, tylko OII była 1,5 roczna. Przejechałem się jednym i drugim różnica kolosalna. Z różnic II jest wyższa i nie obawiam się tak, że uderzę o krawężnik. Poza tym krótka dźwignia zmiany biegów i więcej miejsca z tyłu.

Komentarz

• Max
          Classic
          • 2006
          • 16

Zamieszczone przez darek93
          biorac pod uwage czestrze przeglady diesla, wymiany rozrzadu, problemy z turbina (a wiem ze takie zaczynaja sie juz od 80 000 - info z ASO)... to diesel wcale nie jest az tak tani w ekspoatacji... no a jesli chodzi o komfort jazdy w OII i OI to jest bez porownania, do tego ilosc miejsca na tylnych siedzeniach w OI jest dosc ograniczona
          Być może koszty wychodzą podobne, ale 1,9TDi jest dynamiczniejszy od 1,6MPi i przyjemniej sie nim jeździ.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Ja tam nie nażekam na 1.6 MPI a przesiadłem sie na ten silnik z auta które miała 1.8 i 120 KM tak wiec nie jest z tym MPI tak źle
            Co do wyboru miedzy O I a O II to ja wogóle na O I sie nie patrzyłem. Wystarczyło mi że w salonie wsiadłem do O I a potem przesiadłem sie do O II która stała obok i .... wiecej nawet nie spojrzałem w stronę O I
            To naprawde, jak ktoś tu napisał, dwa różne światy
            Zdecydowanie wolę moją O II Elegance 1.6 MPI od O I 1.9 TDI.
            Czarny Elegance

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ZipY
              Zamieszczone przez cieq
              Zamieszczone przez ZipY
              Ja byłem bliski kupienia KIA CEE'D ale jak sobie skalkulowałem wersję z klimą i tym co chciałbym mieć odnośnie osiągów to wyszło mi podobnie do mojej O1
              Nie ma w Kia Ceed żadnego, choćby w połowie tak dobrego silnika jak 1.8T.
              Tak ale stosunek moc do masy w przypadku 1,6 (122 KM) był podobny.. co więcej KIA produkuje jeszcze taką wersję z 2 litrowym silnikiem.. ale 1.8T znam i cenię i teraz sam mam
              Ja się przymierzałem do Cee'da 2.0 140KM ale zdecydowało kilka rzeczy:
              -bolączki wieku dziecięcego (znam to z życia - mam Fabię z początku produkcji i pracuję w firmie dostarczającej komponenty do samochodów :szeroki_usmiech )
              -uboższe wyposażenie na Polskę i brak możliwości zamówienia pewnych opcji
              -urok autka

Potem przymierzałem się do OI Tour Sport, ale w zbliżonej cenie zaproponowano mi OII Ambiente. Koniec końców kupiłem OII Elegance (jakieś 10k rabatu w opcjach i dodatkach).
              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zreszta miałem ostatnio okazje pojeździć nowiutką O I 1.8 T Sport. No nie powiem silnik bomba Autko przyśpiesza jak wystrzelona z katapulty. Elestycznośc rewelacyjna, ale cóż z tego kiedy w nowiutki aucie juz bylo słychać swierszcze z tylnich drzwi. Natomiast jakośc wykonania i materiałow w porówaniu z moją O II o jakieś 2 klasy niższa. Miejsca też niewiele. Nie, nie tu nie ma żadnej dyskusji tylko O II
                Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 875

Zamieszczone przez Big
                  Zreszta miałem ostatnio okazje pojeździć nowiutką O I 1.8 T Sport. No nie powiem silnik bomba Autko przyśpiesza jak wystrzelona z katapulty. Elestycznośc rewelacyjna, ale cóż z tego kiedy w nowiutki aucie juz bylo słychać swierszcze z tylnich drzwi. Natomiast jakośc wykonania i materiałow w porówaniu z moją O II o jakieś 2 klasy niższa. Miejsca też niewiele. Nie, nie tu nie ma żadnej dyskusji tylko O II
                  Ok! Mówisz masz Ja jeżdzę nowiutką O1 1,8T z tym ciut mniejszym przyspieszeniem (8,4s do setki) a za dużo mniej ją kupiłem niż tej samej klasy O2...

Kwestia gustu co się chce osiągnąć... czy mieć O2 czy mieć na paliwko do O1 Jeśli kogoś stać na O2 i paliwko to oczywiście kupuje O2, ja wolałem róznicę zamienić na kilometry
                  http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

"ja wolałem róznicę zamienić na kilometry " - tu podałeś całkowicie nietrafiony przykład Bo jeśli takj to dlaczego nie kupileś używanego Poldka?? wiesz ile km byś nim zrobił za różnice pomiedzy nim a cena nowej O I
                    Ja zawsze wychodze z założenia, że jestem za biedy żeby kupowac byle co O I była faktycznie dobra i fajna puki nie pojawiła sieęO II która jest gigantycznym skokiem do przodu w porówaniu z O I. Ja zdecydowanie wolę auto nowsze bardziej zaawansowane technologiczne, lepiej wykonane, oferujące większy komfort lecz z silnikiem o mniejszej mocy.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• -Piotr-
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1018
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panowie wyluzujcie...
                      Bez urazy Big, ale wydaje mi się, że Twoja treść nie jest zgodna z tematem.

Na łamach forum były tematy porównawcze OI do OII, więc po co dublować zagadnienia.
                      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

Masz rację -Piotr-, nie ma sensu.. w tym temacie chodziło o możliwość kupienia TOURa z salonu..

Jestem jednym z tych którzy tak kupili..
                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Piotr - o.k. nie chowam urazy, ale czy faktycznie to co pisze jest niezgodne z tematem? No ja bym tak do końca się z tym niezgodził. Co prawda autor chciał kupić Octavię Tour z salonu. Ale ja mu pokazałem, że za podobne pieniądze może kupić O II - po prostu pokazałem inna opcje nad którą warto się zastanowić.
                          Ale o.k. juz nic wiecej nie mówie w tym temacie.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 875

Big, Nie denerwuj się ziomal (puławiak z urodzenia i wychowania wita - obecnie citizen Zielonki)

za te same pieniądze kupuje O2 z dużo gorszym silnikiem.. wyprowadź mnie z błędu, jak się myle

Komentarz

• -Piotr-
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1018
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Big
                              ale czy faktycznie to co pisze jest niezgodne z tematem?
                              Nie gniewaj się Big, przestrzeliłem, uznałem Ciebie jako autora tematu. ops:
                              O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                              KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                              O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

"Nie gniewaj się Big" - O.K. nie ma sprawy

"za te same pieniądze kupuje O2 z dużo gorszym silnikiem." - mylisz sie Bo watpię żeby 1.6 MPI był GORSZY, czyt. bardziej awaryjny od np. 1.9 TDI czy 1.8 T. Ma co najwyżej słabsza moc
                                Jednak pomimo słabszej mocy w przypadku O II kupujesz auto z większym wnętrzem, bezpieczniejsze, bardziej zaawansowane technologicznie, lepiej wykonane, zapewanijace większy komfort i ... tracące mniej na wartości Popraw mnie jeśli sie mylę.
                                P.S. mam nadzieję że nie twierdzisz że Skoda wypuszczajac na rynek następce O I zrobila krok w tyl wypuszczajac samochód pod każdym względem gorszy od poprzednika?? Bylby to ewenement na skalę światową. Zreszta rankingi sprzedaży pokaują coś zgoła innego
                                Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 875

Zamieszczone przez Big
                                  "Nie gniewaj się Big" - O.K. nie ma sprawy

"za te same pieniądze kupuje O2 z dużo gorszym silnikiem." - mylisz sie Bo watpię żeby 1.6 MPI był GORSZY, czyt. bardziej awaryjny od np. 1.9 TDI czy 1.8 T. Ma co najwyżej słabsza moc
                                  Jednak pomimo słabszej mocy w przypadku O II kupujesz auto z większym wnętrzem, bezpieczniejsze, bardziej zaawansowane technologicznie, lepiej wykonane, zapewanijace większy komfort i ... tracące mniej na wartości Popraw mnie jeśli sie mylę.
                                  Dobrze - już poprawiam Wolę mieć coś "pod pedałem" niż we wnętrzu.. w przypadku sytuacji krytycznej 1,6 ma dużo mniejsze szanse na ucieczkę.. no chyba, że wolimy jeździć w kolumnie, która dyktuje warunki....

Przed moją Octavią jeździłem 103 konnym polonezem i po wypróbowaniu 1,9 TDI (101 KM) doznałem takiego dyskomfortu (z powodu słabszych osiągów), że jedynym i słusznym wyborem była jednostka 150 KM czyli 1,8T... Uwierz mi bądź nie ale dla mnie komfort nie równa się przyjemności podróżowania pasażerów tylko ich bezpieczeństwu... a tego nie zagwarantują najlepsze poduszki tylko skuteczna dynamika wozu

dlatego też uważam, że porównywanie 1,6 w benzynie do 1,8T w benzynie nie ma sensu

to się upisałem

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

No opisałeś sie
                                    A ja powiem krótko. Ja wolę kupić auto o nowszej konstrukcji, bardziej zaawansowane technologicznie i prezentujace nowsza mysl techniczna niż model schodzący własnie z rynku który najlepsze lata ma juz za sobą (taka prawda i natruralna kolej rzeczy)
                                    Kiedys O II zastąpi O III i napewno będzie od niej lepsza pod każdym względem.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 875

Zamieszczone przez Big
                                      No opisałeś sie
                                      A ja powiem krótko. Ja wolę kupić auto o nowszej konstrukcji, bardziej zaawansowane technologicznie i prezentujace nowsza mysl techniczna niż model schodzący własnie z rynku który najlepsze lata ma juz za sobą (taka prawda i natruralna kolej rzeczy)
                                      Kiedys O II zastąpi O III i napewno będzie od niej lepsza pod każdym względem.
                                      \

Ok! i tu wraca moja miła teoria schodzący znaczy znany o wiele mniej niespodzianek czeka mnie przy O1 bo wszystko co miało się zepsuć to się popsuło i zostało poprawione także na mur każdy z nas ma rację... i nie kłócę się.. tak czy inaczej. Wolałem wydać mniej, a mieć samochód jeżdzący zgodnie z moimi oczekiwaniami, a nie muzeum w garażu... tak jak pisałem na wstepie .. byly ciągoty w stronę KIA... ale zbyt duży świeżak.. i wybrałem coś sprawdzonego i działającego i jest git no i climatronic mam

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

O.K. każdy z nas ma racje i nie ma co dłużej pisać, bo do niczego to nie doprowadzi. Ja wole kupic nowszy model choć za słabszym silnikiem. Ty starszy z mocniejszym. Koniec kropka.
                                        P.S. A'propos KIA Ceed - kupił mój teść. Puki co jeździ i nie nażeka choć auto ma juz 6 miesięcy.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 875

ano widzisz ja jestem zbyt dużym asekurantem i tradycjonalistą, stąd takie moje odczucia.. i wszytko jest ok!

KIA na pewno jest dobra ale do niej nie mogę VAGa podłączyć hihih

Pozdrawiam lubelaka i liczę na browca w lubelskich stronach

Komentarz

• gebek
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1214

ZipY jesli spojrzymy w cennik,to Tour ice plus 1.8 150KM po rabacie 8000PLN kosztuje
                                            60560PLN.Ja otrzymalem propozycje rabatu 10000PLN na [O2] Ambiente 1.8 160KM =
                                            66300PLN.A wiec roznica tylko 6000 PLN.
                                            Otrzymujesz za to boczne poduszki,el szyby z tylu,system zabezpieczajacy przed zgnieceniem np reki we wszystkich szybach,servotronic,zawieszenie wielowahaczowe z tylu,wiekszy rozstaw osi=wiecej miejsca z tylu,lepsze materialy,lepsze wyciszenie kabiny,12 lat gwarancji na karoserie,no i po prostu ladniejsza karoserie.
                                            Dodatkowy plus to nawiewy w centralnym tunelu na tylna kanape,oraz podnoszone siedzenie pasazera i jego regulacja ledzwiowa.Jedyny plus dla [O1] to climatronic.
                                            Pozdrawiam
                                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Ponury
                                              Drive
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 57

W sobotę odbierałem i rozliczałem Octavię Combi I, silnik 1.6 MPI, wersja Ice+

Po negocjacjach i rabacie dziennikarskim ostatecznie kosztowała mnie: 63419,70

W tej cenie jest podstawowe wyposażenie wersji Tour Plus, climatronic, czujnik parkowania z tyłu, komplet dywaników, opony zimowe continental 810, radio symphony mp3, chlapacze, ochrona progów, gumowa wkładka do bagażnika, autoalarm

Czemu O1? Bo podobał się bardziej mojej żonie niż O2. Nie dostałbym takiego wyposażenia w O2 za tę cenę.

Ponury
                                              Octavia Tour Ice+ 1.6
                                              Garmin nuvi 250W
                                              President Walker + Alan ML-145 + reflektometr

Komentarz

• ZipY
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 875

Dobra... zatem też opowiem moją historię

Mam Octavia Tour Plus Ice+ (sedan) z silnikiem 1,8T - dodatkowo dostałem: blokadę skrzyni biegów, montaż mojego radia gratis, dywaniki gumowo welurowe i nakładki na progi, pakiet ubezpieczenia AC+OC+NW w wysokości 1990 zł (odejmę tę kwotę od ceny auta, którą zapłaciłem, żeby pokazać faktyczną wartość samochodu), kolor bez dopłaty: niebieski - cena: 56600

Z uwagi na moją aktualną małość (KREDYTYYYYYYYYYYYY!!!) finansową (gdzie O2 jest zupełnie dla mnie nie osiągalna ) dostałem ją w kredycie pół na pół czyli 28 kilo złotych teraz i 28 kilo złotych za rok.

Pozdrawiam

Komentarz

• gebek
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1214

Ponury...OK o gustach sie nie dyskutuje,ale policzmy.Robimy zalozenie,ze te 10000PLN
                                                  rabatu o ktorym pisalem dotyczy wszystkich silnikow i karoserii.Tak wiec [O2] Ambiente Combi 1.6 MPI po rabacie=61300 PLN ( nie napisales czy masz lakier metalic) ewentualnie plus 1800PLN.Czujniki cofania sa seryjnie,dywaniki dostalem gratis.Pozostaja opony zimowe=okolo 1000PLN,alarm=okolo 1000PLN,radio 1000PLN,drobiazgi typu guma bagaznika,chlapacze,ochrona progow=okolo 800PLN.
                                                  Reasumujac caly koszt to z lakierem metalic=66900PLN,bez lakieru=65100PLN za [O2]
                                                  To tylko 1700PLN ew 3500PLN roznicy w stosunku do twoich 63400PLN za[O1].
                                                  Moim zdaniem to niewiele za nowy model.
                                                  pozdrawiam
                                                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Ponury
                                                    Drive
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 57

Zamieszczone przez gebek
                                                    Ponury...OK o gustach sie nie dyskutuje,ale policzmy.Robimy zalozenie,ze te 10000PLN
                                                    rabatu o ktorym pisalem dotyczy wszystkich silnikow i karoserii.Tak wiec [O2] Ambiente Combi 1.6 MPI po rabacie=61300 PLN ( nie napisales czy masz lakier metalic) ewentualnie plus 1800PLN.Czujniki cofania sa seryjnie,dywaniki dostalem gratis.Pozostaja opony zimowe=okolo 1000PLN,alarm=okolo 1000PLN,radio 1000PLN,drobiazgi typu guma bagaznika,chlapacze,ochrona progow=okolo 800PLN.
                                                    Reasumujac caly koszt to z lakierem metalic=66900PLN,bez lakieru=65100PLN za [O2]
                                                    To tylko 1700PLN ew 3500PLN roznicy w stosunku do twoich 63400PLN za[O1].
                                                    Moim zdaniem to niewiele za nowy model.
                                                    pozdrawiam
                                                    Na początku nie wziąłeś pod uwagę, że oprócz zniżki katalogowej na O1 miałem jeszcze zniżkę na legitymację prasową (całe 4 proc.). Lakier metalik (o tym rzeczywiście nie wspomniałem) - 1700; zimówki - 1300; radio 2300. Miałem liczone różne wersje. Gdyby to była kwestia różnicy do 5tyś, to na pewno zdecydowałbym się na O2.

Wersja Ambiente to 71tyś. Do tego trzeba dopłacić za metalik - 1800, radio - 2300, alarm - 1000, ubezpieczenie tylko w promocyjnej cenie (pewnie można wytargować). Do tego jeszcze 1600 za climatronica.
                                                    Po uwzględnieniu mojej zniżki, darmowego ubezpieczania i zakładając, że różne dodatki też by dołożyli gratis, to wychodzi 76200.
                                                    Octavia Tour Ice+ 1.6
                                                    Garmin nuvi 250W
                                                    President Walker + Alan ML-145 + reflektometr

Komentarz

Pracuję...