deespe, dzięki Będę będę... Swoich "Ziomków" się nie zapomina
[O2] Czujniki parkowania tyl - demontaz tylnego zderzaka?
Zwiń
X
-
[O2] Czujniki parkowania tyl - demontaz tylnego zderzaka?
Witam,
Ostatnio wspolpracy odmowily mi oryginalnie montowane czujniki parkowania z tylu - wstepnie VAS wskazywal na sporadyczny zanik komunikacji z lewym srodkowym czujnikiem, ale jak zaczalem pukac/stukac :diabelski_usmiech to zrobil sie z niego permanentny no i sporadycznie dolaczyl do niego lewy Podejrzewam ze problem lezy tylko w braku styku gdzies na zlaczkach (? - autko ma 71kkm zrobione)
Musze tam jakos wlozyc lapki zeby to sprawdic i tu pytanie: czy potrzebuje zdjac zderzak calkiem? jezeli tak to jak to zrobic bezpiecznie (nie chcialbym rwac go na chama z jakimis nieodkreconymi jeszcze srubami :diabelski_usmiech ) Ew. czy jest mozliwosc zeby go "podzielic"? tzn odkrecic te kilka wkretow ktorymi czarny nielakierowany plastik montowany jest do spodu samochodu i do nadkoli, i wdedy odzielic dolna nielakierowana czesc od reszty? mialbym czujniki jak na widelcu...
Wiem ze problem dla niektorych moze wydac sie banalny, ale jeszcze tego nie robilem i nie che nic urwac.
Pozdrawiam,Kuba
-
-
Jakiś czas temu montowałem hak do mojej O2 i miałem okazję zdejmować tylny zderzak - trochę dłubania z tym jest, ale da się zrobić. Te czujniki od środka są na naprawdę solidnych zatrzaskach i przewody są fajnie ułożone na spinkach, tak że trudno by było żeby coś wyskoczyło - ale może? Niestety żeby tam zajrzeć musisz zdjąć cały zderzak i trzeba pamiętać o kilku śrubach których nie widać. Otóż musisz zdjąć plastikowe maskownice pod lampami (tam są po dwa wkręty na każdej stronie) i od strony bagażnika pod tapicerką są po jednej śrubie z każdej strony (śruby fi8). No i pamiętaj o wkrętach które widać z zewnątrz tzn. na tylnej części nadkoli i od spodu w tylnej części. Jak to wszystko poodkręcasz to zderzak powinien spokojnie wyjść do tyłu (najlepiej ściągać go w dwie osoby - wtedy nie zarysujesz lakieru). Jeszcze jedna uwaga: między zderzakiem a nadwoziem w miejscu tych bocznych śrub (fi8) jest jakiś silikon i delikatnie trzeba oderwać zderzak od nadwozia. Powodzenia
Komentarz
-
-
mysle ze ci to troszke ulatwi prace link...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
-
Jeszcze wprawdzie nie zdjemowalem zderzaka (z racji kiepskiej pogody w weekend/generalnego braku czasu), ale robilem wstepne rozeznanie. Po podpowiedziach kolegow sprawa wydaje sie byc prosta - najwiecej problemu sprawilo mi odjecie tych plastikowych maskownic pod swiatlami. Elementy sa lakierowane i szczerze mowiac poczatkowo nie wiedzialem jak sie za to zabrac zeby nie rozwalic lakieru. Wystarczy jednak delikatnie nacikac zatrzaski wkladajac cienki srubokret w szczeline (naprzemiennie - jest ich po czery gora/dol) od zewnetrznej do wewnetrznej i pieknie to odchodzi.
Co do wymiany czujnika bez zdejmowania zderzaka - hmmm - jakos tego nie widze. Jedyna mozliwosc to (byc moze) odkrecenie wkretow od dolu i odciagajac plastik probowac tam wlozyc lapki - ale bez kanalu to wg mnie nierealizowalne.
Moze kolega cos wiecej napisac o tej wymianie bez zdejmowania zderzaka??Kuba
Komentarz
-
-
Bylem przy tym osobiscie stojac przy podnosniku.Robili to dwokrotnie.Za pierwszym razem do tzw. diagnozy,a drugi raz po zamowieniu nowego.Mechanik po odpieciu spinek ktore mocuja zderzak od dolu do muldy kola zapasowego,wsadzil tam reke i na
''macanego''wymienil ten czujnik 2 krotnie.Co prawda mocno stekal,ale dal rade.Trwalo to nie dluzej niz 10 minut.
Pozdrawiam.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Witam. przy okazji zapytam czy możliwy jest montaż czujników parkowania z samochodzie, który seryjnie nie miał zamontowanych. Mianowicie ja mam tylny zderzak z czujnikami (są tam one fizycznie) natomiast wiązka od nich jest ucięta w bagażniku. taki zderzak zamontowany został po stłuczce. Zastanawiam się czy da się je wykorzystać, dokupić jakąś centralkę sterującą i podłączyć. Może zna ktoś koszty takiej instalacji (kompletnej).AMBIENTE
Komentarz
-
Komentarz