Witam, niedawno zakupiłem Skode Octavie 1,9TDI z 99 roku, ktora posiada komputer. Niestety nie umiem sie nim obslugiwac- czy moglby mi ktos udzielic kilku porad na ten temat lub podac cala instrukcje obslugi? Z góry serdecznie dziękuje
Komputer steruje sie na manetce (dźwigni od wycieraczek) pokazuje takie dane jak temp zewnętrzna, średnie spalanie, dystans, dystans do przejechania na baku, oraz czas trwania podróży przyciskami na końcu manetki zmienia sie funkcje wyświetlania a przyciskiem na dole zmienia sie tryb na dzienny lub stały czyli do póki go nie zresetujesz to gromadzi dane doz 99 godzin potem sie sam resetuje
oba sie resetuje poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku pod dźwignią czyli na dole dźwigienki
opisałem ci jak umiałem nie jestem dobry w tłumaczeniu
krystiano91, instrukcje dostaniesz w ASO i tu zależy od podejścia ASO możesz dostać za free lub jakąś tam opłatą a resztę dowiesz sie na forum i tu pomocna jest bardzo opcja Szukaj która bardzo ułatwia przeszukiwanie zasobów wiedzy na naszym Forum
Witamy i zapraszamy do udziału na spotach zlotach i na forum czuj się jak w domu
krystiano91, Jak już kolega napisał wyżej,komputer obsługuje się przyciskami w maneyce wycieraczek,odczyt wskazań w okienku obrotomierza.Przycisk od czoła manetki służy do przesuwania wskazań.nie pamiętam w tej chwili kolejności ale:godzina-czas jazdy-chwilowe zużycie paliwa-średnie zużycie paliwa-ilość przejechanych kilometrów-średnia prędkość.Przy zmianie dolnym przyciskiem zobaczysz małymi literkami napisane MF*1-jest to wskazanie aktualne,kasuje się chyba po dwóch godzinach,zmieniając na MF*2 masz wskazania od chwili resetu.Resetujesz wskazania dolnym przyciskiem przytrzymując go kilka sekund,do wyzerowania wskazań,osobno dla funkcji MF*1 i MF*2.
Na początek,po zatankowaniu do pełna skasuj licznik dziennego przebiegu przyciskiem pod szybkościomierzem,następnie przyciskiem od dołu manetki wycieraczek ustaw MF*1,przyciskiem od czoła manetki wybierz ilość przejechanych km i kilka sekund przytrzymaj dolny przycisk-do wyzerowania,potem tak samo zrób na funkcji MF*2.
I już możesz kontrolować wskazania.Podczas jazdy,najlepiej na MF*1 możesz sprawdzać sobie chwilowe zużycie paliwa,średnią prędkość i pozostałe parametry.Wydaje się to skomplikowane,ale w rzeczywistości jest bardzo proste.Gdybyś jeszcze coś potrzebował,proszę na PW.
Odkurzam watek. Jezeli nic sie nei dziej przy naciskaniu przycisków z boku manetki to jest zepsuta manetka??czy jest jakaś inna przyczyna?/ mam Octavię L&K z grudnia 2000 .
Jezeli Manetka to jest ona w calości z kierunkowskazami czy mozna kupic samą od wycieraczek i będzie pasowac??
Ja mam wersje z podawanym dystansem do przejechania za to nie widać u mnie średniego spalania tylko chwilowe, mechanik nie umiał tego zrobić, jedynie mi język na angielski zmienił, ponoć jakiś kanał jest zablokowany, sądzicie że w ASO by to zrobili?
Komentarz