[O1] Temperatura silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawman
    Classic
    • 2008
    • 9

[O1] Temperatura silnika

PZ13, jest dobrze :lol:
  • waldik68
    Classic
    • 2007
    • 31

[O1] Temperatura silnika

Witam wszystkich ,mam pytanie dotyczące nagrzewania silnika w mojej Octavi ,silnik benzyna 1,6 -otóż tak ,do pracy mam 10 km wczoraj ,była temperatura - 1 a dzisaj -2 stopnie ,po przejechaniu tego odcinka wskażnik temperatury nie podnióśł się ,mimo że po połowie przebytej trasy leciało juz ciepłe powietrze ,czy ktoś miał taki problem? bo to chyba nie jest normalny objaw?

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

Do wymiany termostat wraz z króćcem oraz czujnik temp.

Było już wiele razy wałkowane
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• waldik68
        Classic
        • 2007
        • 31

termostat wymieniałem po założeniu gazu ,a było to 3 miesiące wstecz ..

Komentarz

• ZipY
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 875

waldik68, Najważniejsze, że ciepłe powietrze leci, tzn. obieg w układzie chłodzenia masz i masz też w nim płyn!

Wskaźnik to niezależne urządzenie i nic nie ma do działania samego układu chłodzenia. Jeśli termostat jest ok to pozostaje albo czujnik temperatury chłodziwa albo sam wskaźnik (lub powiązanie między nimi - miałem tak w polonezie jak mi się kabelek przy czujniku udydolil). Nie jest to jakaś istotna awaria, ale denerwująca. Póki co jeździj z włączonym ogrzewaniem i jeśli zacznie Ci walić zimnem pomimo włączonego grzania od razu STAWAJ!! Inaczej będziesz miał do roboty głowicę z powodu jej przegrzania lub coś więcej. Kontroluj też stan płynu chłodniczego i jeśli wszystko będzie w normie to nie ma powodu do paniki.

Moje doświadczenia na tym polu są takie, że długo jeździłem bez poprawnego wskazania temperatury. W zimie nie jest to uciążliwe bo jeździ się przecież z ogrzewaniem, a to najlepszy wskaźnik czy chłodzenie pracuje.

Nie wiem dokładnie jak jest w samej skodzie ale w moim poldolocie oprócz czujnika temperatury był jeszcze jeden czujnik odpowiedzialny za włączanie wentylatora chłodnicy. Pewnie w skodzie jest podobnie.

Tak czy inaczej z wadliwym czujnikiem można jeździć, a z wadliwym silnikiem już nie

Pozdrawiam!
          http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• SuchyX
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1170

A u mnie jest dziwna sprawa. Otóż ostatnio jechałem samochodem i przy mocnym skręcie w prawy to spadała mi temp silnika fajny patent nawet. Cipełe powietrze leci czyli obieg jest 8) Moje podejrzenie to takie że chyba coś nie łączy z czujnikiem temp :/ A wy co na to??
            Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
            Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Dig Dug
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1306
              • Seat

waldik68, Ciekawe, bo mi sie wskazówka podnosi juz po 1,5-2 km, a ciepelko leci po około 800 metrach. Tak mialem w Golfie 1,8, a teraz w Octavii.

[ Dodano: Wto 06 Lis, 07 14:36 ]
              Podejrzewal bym termostat, ale skoro wymieniles, to hmm ..... moze czujnik wskazujacy temperature na deske pada ??
              Była O1 jest F2.

Komentarz

• koja86
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 3178

waldik68, SuchyX, czujniki temperatury wysiadają w oktach koszt niewielki bo około 25zł kumple prubowali już wd 40 i inne paści coś im się poprawiło ale i tak już je wszyscy wymienili :wink:
                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• SuchyX
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1170

Wiem wiem bo ostatnio też wymieniałm i to był koszt ok 30zł ale jak wyjme to płyn wyleci chłodzący. Ale dziwi mnie czemu akurat cholerstwo na chwile nie wskazuje temperatury jak ostro skręce w prawo :?: :?tzn wskaźnik spada tak jak zaraz po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka) Ostatnio zaobserwowałem że nawet jak jade normalnie po prostej to bywało że pare razy temp lekko spadła powoli a potem się gwałtownie podniosła do góry potem się zatrzymała na chwile a po postoju zaczęła się regularnie podnosić do góry tak jak powinna przy rozgrzewaniu silnika Cuda na kiju

Komentarz

• koja86
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3178

SuchyX, takie właśnie są objawy za jakiś czas czujnik całkiem zamilknie ,potem się przebudzi ,by już nigdy się nie podnieśc :wink:
                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Tomex
                      Classic
                      • 2007
                      • 37

W Fabii miałem to samo - auto jedzie, silnik ciepły a wskazówka temperatury cały czas na zero. Z tym, że jeszcze były przy tym problemy z odpaleniem silnika (nie wiem jaka była tu korelacja ale była).
                      Po wymianie czujnika temperatury (przy termostacie) problemy ustąpiły a wskazóweczka pracowała jak należy. Koszty rzędu 30 zł (czujnik plus uszczeleczka), do tego trzeba uzupełnić płyn bo podczas wymiany czujnika trochę ucieknie.
                      Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• SuchyX
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1170

Właśnie zabieram się za wymiane tego małego cholerstwa na weekendzie bo troszke to denerwuje jak tak sobie ta wskazówka lata w te i naza :evil:

Komentarz

Pracuję...