Kopcenie przy odpalaniu zimnego silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SDI
    Classic
    • 2009
    • 33

Udało mi się wszystko wyciągnąć i pozamieniać szczęśliwie. Efekt jest niezły - miejsce na gruszkę super - sama wpada w rękę polecam!
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam
    Z góry przepraszam jeśli taki temat już sie pojawił ale jakoś nie mogłem znaleźć. A więc do rzeczy. Od chwili kiedy temperatury otoczenia spadły poniżej 10 stopni mam problem z odpalaniem, nie chodzi mi o to że nie chce odpalić ale o nierówne kręcenie rozrusznika. Zaznaczam że Octavka zapala już po krótkiej chwili ale towarzyszy temu puszczenie szarego bączka z rury wydechowej.
    Z początku podejrzewałem świece żarowe ale okazało sie że są sprawne, okazało sie jednak że świeca na 1 cylindrze była znacznie bardziej okopcona niż pozostałe. Zaprzyjażniony mechanik podejrzewa że coś złego dzieje sie z wtryskiwaczem 1 cylindra.
    Problemu tego nie było w lecie oraz teraz gdy silnik jest ciepły. Rozrusznik kręci równo i to nawet dłużej niż gdy silnik jest zimny. A może przyczyna tkwi w ustawieniu pompy wtryskowej.
    Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem? Jeśli tak to prosiłbym o opdpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 06 Lis, 07 08:49 ]
    Oczywiście mam silnik 1.9 tdi AHF, przebieg 190 tkm, jeśli to komuś pomoże.

Komentarz

• henio
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 631

Kurcze ja po podobnym przebiegu pare dni temu odkręcałem świece ale żadnego przykopcenia nie widziałem :shock: może faktycznie coś wtryskiwacz zaczyna już lać.Można to łatwo sprawdzić wystarczy podjechać do mechanika z głową który podepnie się pod kompa u Ciebie i będzie wszystko jasne, na zimnym i na ciepłym silniku można sprawdzić.I nie ma bata musi wyjśc jak któryś wtryskiwacz niedomaga :wink: .

Komentarz

• dacki
        Ambiente
        • 2007
        • 109

Mam to samo. Bylem u mechanika umowic sie na wymiane rozrzadu i wspomnialem mu o powyzszym problemie. Tez chwile kreci i dopiero po zapaleniu puszcza szarego baczka jak jest zimny Powiedzial ze ustawienie kata wtrysku powinno zalatwic sprawe i mowi ze jak w tym jest rzecz to auto tez zyska na mocy. Niestety jeszcze nie zakonczylem sprawy wiec nie potrafie powiedziec czy to pomoglo

Komentarz

• piernik
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 975
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

dacki,
          Dzięki za info, może podeślesz mi jakieś namiary na mechanika który mógłby zajrzeć do wtrysku. Nie chce oddawać mojego szkodnika do jakiegoś domorosłego "fachowca" bo mam nieprzyjemne doświadczenia z w/w. :?

Komentarz

• dacki
            Ambiente
            • 2007
            • 109

piernik, car-tech na technicznej.

Tutaj znajdziesz szczegoly. Naprawde szczerze goscia polecam. Proponuje Ci zadzwonic wczesniej i sie z nim umowic zebys nie czekal. To wlasnie on mi o tym kacie wtrysku powiedzial.

Komentarz

• piernik
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 975
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

dacki, wielkie dzięki
              Browarek sie należy. :wink: oczywiście bezalkohlowy.

Komentarz

• dacki
                Ambiente
                • 2007
                • 109

piernik, nie ma za co

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757