Udało mi się wszystko wyciągnąć i pozamieniać szczęśliwie. Efekt jest niezły - miejsce na gruszkę super - sama wpada w rękę polecam!
Kopcenie przy odpalaniu zimnego silnika
Zwiń
X
-
Kopcenie przy odpalaniu zimnego silnika
Witam
Z góry przepraszam jeśli taki temat już sie pojawił ale jakoś nie mogłem znaleźć. A więc do rzeczy. Od chwili kiedy temperatury otoczenia spadły poniżej 10 stopni mam problem z odpalaniem, nie chodzi mi o to że nie chce odpalić ale o nierówne kręcenie rozrusznika. Zaznaczam że Octavka zapala już po krótkiej chwili ale towarzyszy temu puszczenie szarego bączka z rury wydechowej.
Z początku podejrzewałem świece żarowe ale okazało sie że są sprawne, okazało sie jednak że świeca na 1 cylindrze była znacznie bardziej okopcona niż pozostałe. Zaprzyjażniony mechanik podejrzewa że coś złego dzieje sie z wtryskiwaczem 1 cylindra.
Problemu tego nie było w lecie oraz teraz gdy silnik jest ciepły. Rozrusznik kręci równo i to nawet dłużej niż gdy silnik jest zimny. A może przyczyna tkwi w ustawieniu pompy wtryskowej.
Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem? Jeśli tak to prosiłbym o opdpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
[ Dodano: Wto 06 Lis, 07 08:49 ]
Oczywiście mam silnik 1.9 tdi AHF, przebieg 190 tkm, jeśli to komuś pomoże.
-
-
Kurcze ja po podobnym przebiegu pare dni temu odkręcałem świece ale żadnego przykopcenia nie widziałem :shock: może faktycznie coś wtryskiwacz zaczyna już lać.Można to łatwo sprawdzić wystarczy podjechać do mechanika z głową który podepnie się pod kompa u Ciebie i będzie wszystko jasne, na zimnym i na ciepłym silniku można sprawdzić.I nie ma bata musi wyjśc jak któryś wtryskiwacz niedomaga :wink: .
Komentarz
-
-
Mam to samo. Bylem u mechanika umowic sie na wymiane rozrzadu i wspomnialem mu o powyzszym problemie. Tez chwile kreci i dopiero po zapaleniu puszcza szarego baczka jak jest zimny Powiedzial ze ustawienie kata wtrysku powinno zalatwic sprawe i mowi ze jak w tym jest rzecz to auto tez zyska na mocy. Niestety jeszcze nie zakonczylem sprawy wiec nie potrafie powiedziec czy to pomoglo
Komentarz
-
Komentarz