Zamieszczone przez milleniusz
Benzyna poj.2.0
Zwiń
X
-
Benzyna poj.2.0
Witam.
Zamierzam nabyć skodę z 2000 r. o poj.2 litry benzyna.Silnik 1.6za słaby na kombi w/g mnie a 1.8 bez turbiny ciężko znaleść.Czy ktoś ma może doświadczenie z tym silnikiem?Wiem że TDI jest bez porównania ciekawszy ale nie jeżdzę dużo więc benzyna(bez gazu) powinna mi wystarczyć.Dziękuje za odpowiedz.
-
-
Wada tego silnika jest to, ze typowo bieze olej. Druga wada moze byc, ze jak ci zacznie brakowac pod noga (przyzwyczaisz sie do niego) to nie zwieszysz mocy. A tak to jest bardzo elastyczny (cos pomiedzy TDI 90 a 110KM) i dosc oszczedny (jak na pojemnosc, bo pali tyle co 1.6). Spalanie w miescie i przy butowaniu jest lekko wieksze niz w 1.6, ale jak jezdzisz troche trasy lub spokojnie, to zniwelujesz to, a za to jezdzi sie bardzo milo (wyprzedzanie, jazda pod gorke itp.).
Ja jestem zadowolony, chociaz pewnie wybralbym teraz 1,8T, bo druga wada jest odczuwalna
Srednie spalanie w okresie całorocznym ( 1/3 trasy) wychodzi 7,8 litra na 100km.
[ Dodano: Wto 06 Lis, 07 14:10 ]
Acha poszukaj sobie na forum, bo jest duzo pisane o tym silniku. :szeroki_usmiechByła O1 jest F2.
Komentarz
-
-
wypowiem sie w temacie choc nigdy nie mialem tego silnika - mam kilku znajomych ktorzy maja go w passatach B3/B4 ('91~'96) silnik jest malo wysilony w miare elastyczny ale super osiagow sie nie spodziewaj. Na + nalezy zaliczyc spore przebiegi jakie sie na nim robi bez remontu glownego, zuzycie paliwa w passatach jest sporo wyzsze od tego co opisuje Dig Dug - srednio ok 10~11 L / 100km a przy mocnym bucie bez zadnego problemu wciagnie i 14L a do 20 tez potrafia dojsc (glownie w warszawskich korkach). Ogolnie jednostka zywotna, popularna (dzieki czemu wiekszosc mechanikow potrafi ja naprawiac) nie ma problemow z czesciami itp. ale nie jest tania w eksploatacji ejsli chodzi o paliwo i ma wyzsze oplaty niz wspomniane 1.8T
Duzo wiecej mozesz poczytac na http://www.forum.vw-passat.pl/
Komentarz
-
-
Passata nie ma co porównywać z Octavią, gdyż jest dużo cięższy, stąd większe zużycie paliwa. Mam Octavię 2.0 (AQY) kombi już 8 lat, i jestem bardzo zadowolony. Nie potwierdzam dużego zużycia oleju. Nigdy jeszcze nie uzupełniałem pomiędzy planową wymianą (obecny przebieg 151000km). Zależy jak się jeżdzi, ale jadąc przepisowo (90km/h) na trasie można się zmieścić w 6l/100km. Moje przeciętne zużycie w jeżdzie mieszanej to 7,8÷8,5l, zależy od humoru. Moim zdaniem, nie kłopotliwy samochód, i ma dobre osiągi. W każdej chwili można dotknąć wskazówką 200km/h, nawet z kompletem pasażerów. Przy obecnych cenach benzyny i oleju napędowego (różnica tylko 50gr.), jeżeli nie robi się dużych rocznych przebiegów, to nie ma nad czym się zastanawiać, tylko 2.0.
Silnik bardzo elastyczny, nie ma potrzeby często zmieniać biegi, bardzo cicho w środku.
Po tym okresie użytkowania był wymienionu przepływomierz, sonda Lambda, gumki stabilizatora, łożysko w prawym przednim kole, trzeba było też polutować mikrowyłączniki w drzwiach kierowcy, oraz zatarły się wycieraczki, co łatwo naprawić we własnym zakresie.
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Misiekoctaviayl wogole 1.8 bez turbinyZamieszczone przez orzel720chyba tak 1.8 AGN 16V, 125KM...A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Dzięki za uwagi.Silnik 1.8 jest nowocześniejszy ma 10 koni więcej ale na rynku wtórnym jest sporadycznie spotykany.Przewazaja te z turbina.A 2.0 litra i 115 KM wydaje się że wystarczy.Jak dla mnie.Ciekawy byłem opinii o motorze 2 litra poj.Wydaje się być autem idealnym dla mnie.Problem jest tylko taki ze łatwiej jest kupić oktavię 2.0 niż 1.9 TDI(kombi) z udekumentowanym przebiegiem i książką serwisowa z tego samego roku.Jeśli będzie różnica do 5-6 tyś a bedzie ''pewne ''to biorę dizlaka jeśli nie to 2.0 benzyna.Moje przebiegi to 8-10 tyś.rocznie.Dzięki za odpowiedzi co do tego motoru.W tej chwili szukam już tylko skody.Na poszczegolnych etapach odpadały kolejne marki,podoba mi sie ten samochód i tyle.
Komentarz
-
-
odra, Bierz w benzynie przy tak małych przebiegach różnicę w cenie między benziną a dieslem odzyskasz po dłuuuuuuuuuuuuższym czasie , a tak od razu masz kilka tys w kieszeni które możesz zainwestować w ulepsznie nowo nabytej skodzinki ( np zrobisz imprezkę z okazji zakupu dla członków Wrocławskiego OCP :szeroki_usmiech )
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez splawik1.8 20V (5 zaworów na cylinder) 125KM.
u nas ma pewna pani i wiecznie cos przy nim dłubie.
Komentarz
Komentarz