Nie polecam. Po pierwsze nie działają a po drugie nie za ta cene !
Prawda jest taka kupisz cos takiego za 20 zl pojezdzisz troche i zaraz bedzie
trzeba odwiedzic okuliste i zapłacić 10x tyle.
Takie okulary ograniczają pole widzenia, jeżeli masz zamiar rozwalic Octavke to zastosuj w trakcie jazdy we mgle .
Jeżeli juz koniecznie chcesz widziec wiecej to kup dobre żarówki ( nie ksenon zenon itp.) wyczyść lampy od srodka i jedz ustawić swiatla. Efekt bedzie duzo ciekawszy niz te okularki za 20 PLN. Takie jest moje zdanie.
PS : dlaczego na 1 zdjeciu sa calkiem inne auta ?? I dlaczego ten fokus jedzie na dlugich ??
He he :-) Chciałbym zobaczyć jak gościu robi te zdjecia ( stojąc na drodze 4 pasmowej przyklada okulary do aparatu i robi zdjecie :-) To dlatego ten Fokus jedzie na długich :-/
Zdjecie zrobione w PS a okulary w Chinach nic dodac nic ujac.
Pamiętam, że na początku lat 90-tych był istny szał na takie zabawko-okulary z pcv. :szeroki_usmiech
Jeśli chcesz mieć naprawdę już "coś" dające okulary to polecam wizytę u okulisty, proponują nawet osobom bez wady wzroku okulary z wszelakimi filtrami do zastosowania przede wszystkim do pracy przed monitorem ale i na siłę można je nagiąć i do samochodu. Fotochromy w takim przypadku są myślę ciekawym rozwiązaniem do jazdy dziennej (głośno myślę). Oczywiście to nie kosztuje 12 zeta tylko sporo więcej.
Pamiętam te niby okulary kierowców rajdowych a'la bzyki, lans na maksa! :lol:
Sam takie miałem... dawno, dawno temu..... do testów oczywiście :P
aczkolwiek... NajtFukinPatrol North-West Techno-destroyed by dobrygrzeswawa WhitePride :smokedevil
cerzam,
polecam wizytę u okulisty i optyka.
optykowi trzeba powiedzieć do czego maja być okulary i on wtedy dobierze odpowiednią powłokę antyrefleksyjną i szkła.
pzdr.
ps. daj sobie spokój z tymi z allegro
Takie okulary są dobre ale na pochmurne dni,absolutnie nie na jazdę w nocy.Wiem,bo mam podobne i gdy jest pochmurno to rzeczywiście rozjaśniają obraz i lepiej sie prowadzi-przynajmniej mnie.Uzywam ich oczywiscie sporadycznie gdy jade w dłuższą trasę i pogoda jest nie za bardzo.W nocy natomiast nie zdają egzaminu w ogóle i wtedy lepiej (bezpieczniej) ich nie używać.
cerzam, do jazdy nocnej najlepsze jest dobre światła nie koniecznie xenon wystarczy zwykła lampa ale umyta i z dobrym odbłyśnikiem czyli w miarę nowa a nie jakieś że tak powiem gówniane gadżety z allegro jak już chcesz coś na nosie mieć to kup sobie u optyka dobrane do ciebie okulary
Dużo zależy od podejścia do tematu. 8)
Do jazdy w nocy raczej stosować jak pisał phrix lepsze oświetlenie. Natomiast w czasie jazdy przy gęstej mgle takie okulary się przydają. Można je używać do przejechania pewnego odcinka drogi, ale nie na cały dzień. Okulary tego typu lepiej filtrują z mgły kontury np. samochodów, drzew itp. Jest to moja prywatna opinia. Każdy widzi inaczej i to pod względem ostrości jak i pod względem odczucia koloru, więc tu oceny mogą być rozbieżne. Cerzam, kwota towaru nie jest duża. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział czy będą Ci przydatne.
U mnie w schowku leżą tego typu okulary. Użyłem je tylko dwa razy i dobrze, że je miałem pod ręką.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Lepiej zamów u okulisty bryle z filtrem polaryzacyjnym (redukujące odblaski z przedmiotów niemetalicznych), może się okazać, że zapłacisz troszkę więcej niż za te na aukcji, ale będziesz miał większą pewność, że wzroku sobie nie uszkodzisz.
POzdrawiam.
Wizyta u okulisty jak najbardziej , doradzi i przy okazji zrobi badanie ( w większym mieści robią za free) i jak ci coś zaproponują to spytaj na jakich szkłach bazują i wtedy ewentualnie szukaj ( ze swojego doświadczenia choć wzrok mam sokoli polecam firme Fielmann ale chyba najbliższy ich salon masz w Krakowie.
Co do ogłoszenia lipa !!!! nie wiesz czy oprawka dobrze leży czy cię nie ciśnie czy nie masz oprawki w polu widzenia (czyli czy nie przeszkadza) .JEDŹ do salonu optycznego (koszt okularów okło 100 do 150 Max) dobirą oprawkę i szkła idealnie do Ciebie
Ach przypomniałem sobie szkla których użwałem nazywały się Blue-blockery lub b-blokery z anty refleksem , byłem bardzo zadowolony , wyostrzały , ogarniczały refleksy świtła i zajbiście wyglądały :szeroki_usmiech
do jazdy nocnej oraz w warunkach slabej widocznosci optyk moze ci polecic tzw blue blocker, szkla maja charakterystyczny zoltawy kolor, wyciana ten filtr wszelkie odblyski oraz zmiejsza efekt oslepienia przez nadjezdzajace z naprzeciwka auta, polecam ten wynalazek
hubert78, a czy te b-blockery były spolaryzowane?
Osobiście używam okularów słonecznych ale spolaryzowanych, nawet w pochmurne dni a zwlaszcza w deszczu. Tylko że jak się zrobi ciemno to ch.... widać i lepiej zdjąć
Sev, nie, nie były, mówisz o takim wynalazku jaki ja również mam w swoich przecisłonecznych czyli niwelowaniu odblasku światła od płaskich szklanych lub wodnych powierzchni ( dobre na ryby widać co pływa pod wodą lub w słoneczne dni przy jeździe autem nie masz efektu rażenia przez szybę lub karoserię samochodu który cię mija ) w b-blockerach tego nie miałem i nie jestem pewien czy w zwykłych (białych) szkłach da się coś takiego uzyskać.
Sev, ja osobiscie uzywam moich bardzo lekko przyciemnionych okularkow z filtrem pol. ktore dawno temu kupilem jeszcze w celach ogolno pojetego moczenia kija nad woda i lowienia ryb
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Sev, ja osobiscie uzywam moich bardzo lekko przyciemnionych okularkow z filtrem pol. ktore dawno temu kupilem jeszcze w celach ogolno pojetego moczenia kija nad woda i lowienia ryb
I o to chodzi, ja też mam na stanie dwie sztuki polaroidów: 1 w skrzynce wędkarskiej, 2 w aucie i powiem wam rewelacja. W słoneczne dni czy też w pochmurne (oczywiście nie podczas burzy i opadów), duży komfort jazdy i lepsza widoczność (kontrast).
Uwaga: nie nadają się do jazdy w nocy oraz we mgle !!!
Testując je w tych warunkach, robisz to na własne ryzyko :diabelski_usmiech
O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k
Do jazdy w gorszych warunkach ( mgła ,opady deszczuczu lub nocą ) - szkła z powłoką Blue Blocker .
Do jazdy w pogodny słoneczny dzień - szkła polaryzacyjne ,lub standard przeciw słoneczne ,ale maxymalnie z filtrem kategori 3 (są 4 kategorie transmitacji świetlnej ,wg. polskich i unijnych norm ,w skrócie chodzi o intensywność zabarwienia soczewki )
Przybliżony koszt blue blockerów w zakładzie optycznym (para szkieł) to niestety ok. 120 zł .za soczewki szklane i ok. 180 zł .za soczewki plastikowe . Doliczyc do tych cen należy jeszcze koszt oprawy .Wydatek więc nie mały i stąd takie powodzenie tych okularów na allegro. Z tym ,że "okulary" te , nie mają nic wspólnego z powłoką BB , jak i w ogóle z prawdziwymi okularami , porostu kolejna tandeta z chin .
jeśli okulary to tylko od optyka, po wcześniejszej wizycie u okulisty... Sprawdzi oczy i wiadomo co i jak... Dobranie odpowiednich okularów to bardzo indywidualna sprawa, bo oczy od oczu się różnią. Ja mam korekcyjne, ale fotochromy z antyrefleksem i nawet się spisują. Jednak nawet kiedy masz najlepsze okulary, a ktoś pociągnie Ci w nocy długimi (albo ma dociążono tył auta i nie wyregulowane światła) to i tak Ci nie pomogą. Poza tym jak wyżej Koledzy pisali - zadbane lampy czyli czyste, żarówki dobre, wyregulowane, a nie jedna lampa świeci na niebo, a druga w rów...
No i ostrzeżenie - takimi wynalazkami to nie jeden sobie oczy "poprawił"...
panowie przedewszystkim okulary ze szkłami blue-blocker pomagaja w nocy czyli rozjasniaja obraz mało kto wie ze poprawiaja one znacznie komfort jazdy ale MAXYMALNIE DO 2 godzin pozniej komfort uzytkowania spada bardzo szybko pojawia sie zmeczenie i rozdraznienie itd....wiec jest to dobre ale max 1,5 godzinki .....jezeli chodzi o szkła polaryzacyjne to oczywiscie tylko do jazdy w dzien (okular przeciwsłoneczny) takie szkła nie sa dopuszczone do jazdy nocnej (szkieł polaryzacyjnych nie ma białych i raczej nie bedzie) .oczywiscie polecam antyreflex crizal alize a2 najlepsza powłoka antyrefleksyjna -niweluje wszelkiego rodzaju refleksy powstałe na soczewkach oko sie tak nie męczy polecana jako szkło do jazdy autem i komputera jak i do codziennej eksploatacji podaje strone http://www.essilor.pl/ mozna jeszcze zrobic fotochrom transitions wtedy soczewka bedzie sie barwiła pod wpływem promieni słonecznych do 85% a w pomieszczeniach bedzie prawie biała (5%) fotochrom tranitions ma jedna wade nie zabarwi sie za szyba samochodu ale jest swiatełko w tunelu narazie jedna firma ma fotochrom polaryzacyjny co barwi sie za szyba samochodu a w nocy zabarwia sie na zołty jeszcze tej soczewki nie testowałem jest to nowosc jak ja bede miał to zdam relacje ....oczywiscie na poczatek warto zbadac wzrok u okulisty .....reasumujac ja mam okulary transitions z antyrefleksem alize ,białe z alize .polaryzacyjne z moca z alize i blue blocker z antyrefleksem i tylko z blue b nie jestem do konca zadowolony......oczywiscie szkła z niewiadomego pochodzenia odradzam a o tych okularach z alegro to sie nie bede wypowiadał zaznacze ze okular jest wyrobem medycznym i trzeba na niego i na szkła sterte certyfikatów i deklaracje zgodnosci ....nie sadze zeby te okulary miały jakikolwiek certyfikat poza naklejka ....
NICO wie co mówi
Pracuję w optyce od 4 lat i w pełni popieram to, że Blue Blocker' y do dłuższego użytkowania słabo się sprawdzają, fotochrom tak jak kolego powiedział - tak, ale nie w samochodzie, co najwyżej na codzień, a w samochodzie zmieniamy na przeciwsłoneczne najlepiej z polaryzacją i antyrefleksem (jeśli ktoś nie ma wady wzroku to polecam Ray Ban'y lub Carrera - drogo, ale jakościowo nie do przebicia, moim zdaniem ). Do jazdy nocnej tak jak NICO polecił - można zamontować soczewki z samym antyrefleksem co na pewno poprawi ostrość widzenia i spowoduje wolniejsze męczenie się oczu (np. światła samochodów jadących z przeciwka nie będą tak raziły).
No, a oświetlenie też napewno ma kolosalny wpływ - wymieniłem ostatnio żarówki na Philipsa i już w garażu widziałem na ścianie różnicę, a na trasie świetnie doświetlone pobocze.
Pozdrawiam
Widzę, że chyba kolega NICO ma jakiś biznes w promowaniu firmy essilor Mógłby powiedzieć, że inne firmy również proponują świetne antyrefleksy, które według badań nie odbiegają lub nawet są lepsze od powłoki Crizal Alizee (np AR8-ideal.pl polskiej firmy JZO).
Poza tym uważam, że wspominanie o fotochromach w temacie okularów do samochodu jest nie na miejscu gdyż one po prostu w samochodzie się nie barwią (promienie UV które powodują zaciemnianie szkieł nie przechodzą przez szybę samochodu [no chyba że ma sie cabrio ale skoda jeszcze nei wydała:P] )
Jeśli chodzi o okulary do samochodu to polecane są wspomniane blue blockery ale doświadczenia z nimi nie mam. W każdym razie nic innego nie wymyślono.
Do jazdy w dzień również gorąco polecam soczewki z polaryzacją-rewelacja-warte każdych pieniędzy. Nie wyobrażam sobie już innych okularów słonecznych i wszyscy moi znajomi którzy spróbowali również nie.
Komentarz