[O1] Zakup używki rocznik 2000 - 2002 - 1.9TDI (liftback)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mksi
    Drive
    • 2009
    • 45

brudnyhary, a jaki ich ropoznam (wiem stado szkodnikow) ale raczej w glownie przystankow nie bedzie.
  • Ths
    Rider
    • 2007
    • 317

Witam wszystkich
    Jest to mój pierwszy post więc proszę o ewentualną wyrozumiałość jak przywalę jakiegoś babola

Po długiej lekturze forum przy wykorzystaniu magicznej opcji szukaj zdecydowałem się na Octavkę z rocznika 2000 - 2002 w 1.9TDI
    Szczerze powiedziawszy poszukiwania auta zacznę od przyszłego roku w okolicach marca i mam zamiar skończyć w okolicach czerwca najpóźniej.
    Zacznę od sieci dealerskich skody i ogłoszeń od zakupionych na terenie naszego kraju od 1 właściciela.

Moje pytanie jest następujące:
    Ile kasy muszę szykować na zakup modelu octavi 1.9 TDi z rocznika 2000 - 2002 liftback
    Wyposażenie:
    ABS, wspomaganie, 2x AIRBAG i klimatyzacja reszta mnie nie interesuje a jeśli będzie coś więcej to się nie obrażę
    Przeglądając forum wywnioskowałem że na realny przebieg poniżej 200 tys. nie ma co liczyć

Proszę o rady ile wg Was powinien kosztować taki rocznik
    Proszę o pomoc bo przeglądając serwisy z samochodami - wszystkim znane - ceny mają bardzo dużą rozpiętość zaczynającą się od 20 tys. a skończywszy na 30 paru tys.

PS a może ktoś z szanownych forumowiczów będzie coś w podobie sprzedawać w przyszłym roku :?: :P

Komentarz

• Lukas81
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 232

Jeżeli będziesz chciał zadabany egzemplarz, I właściciela i jak najnowszy to niestety musisz przygotować się na wydatek koło 30 tys. Tyle pewnie krzyknie Ci właściciel ceny wywoławczej i przy pomyślnym wietrze zbijesz do 28-29. Oczywiście w zależności od wersji.
      Już ktoś to pisał na tym forum, że pardoksalnie są miesiące, w których na inwestycji w używaną Octę się zarabia, bo ich ceny potrafią podskoczyć.
      Były:
      Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
      Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
      Jest:
      Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

Ths, jak napisał poprzednik mój, 30 tysiecy musisz mieć za dobry egzemplarz.

Komentarz

• lyzy 110
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2004
          • 237

Zamieszczone przez Sigma_74
          30 tysiecy musisz mieć za dobry egzemplarz.
          2002 of kors

gdyż 00 trochę nizej
          była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• tomeeek
            Drive
            • 2007
            • 52

cenia tak od 34 do 32-31 (przy aucie spelniajacym warunki jak wyzej).

mialem na mysli '02, ... of course. :wink:
            pozdrawiam,

Frank Bullitt " You sell whatever you want, but don't sell it here tonight."

Komentarz

• lyzy 110
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2004
              • 237

Zamieszczone przez tomeeek
              cenia tak od 34 do 32-31 (przy aucie spelniajacym warunki jak wyzej).
              2000 rok :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Ths
              Szczerze powiedziawszy poszukiwania auta zacznę od przyszłego roku w okolicach marca
              8-mio letni :shock: coś Ci się chyba pomyliło

Komentarz

• Piotr_Car
                Drive
                • 2007
                • 52

Witam! jest nowa fajna wyszukiwarka samochodów wroom.pl - wyszukuje auta na kilku portalach od allegro, przez gratkę po dwa niemieckie. Pozdrawiam

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Z silników 1.9TDI staraj się kupić w miarę możliwości wersję 110 KM. Już całkiem fajnie się jeździ. Wersja 90KM może być trochę za słaba. Jest ona prostsza konstrukcyjnie, ale pali w zasadzie tyle co 110KM.

Najlepiej byłoby /w tych rocznikach/ dostać wersję 115KM. Koników tylko więcej o 5, ale za to sporo wyższy moment obrotowy /lepsze przyśpieszenie/ no i skrzynia 6-biegowa /90KM i 110KM - 5 biegów/; wada: bardziej skomplikowana konstrukcja
                  /pompowtryskiwacze/.

Komentarz

• Lukas81
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 232

Każdy kto chce kupić używaną Octę spotka się niestety, albo "stety" z jednym problemem. My właściciele bardzo je cenimy .
                    Tak więc może i szaleństwem byłoby dać za 8 letnią Octę 30 tys. Ale jeżeli ktoś miałby zadbaną Czeszkę tdi z 2000r, odpowiednią doinwestowaną i krzykną by za nią cenę z "3" na początku to ja go szczerze rozumiem
                    Były:
                    Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                    Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                    Jest:
                    Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

Lukas81, ja rok temu kupiłem swoją z 2001 roku za 33 kPLN. I nie żałuję. Auto naprawdę świetnie się spisuje. Trafiłem egzemplarz od 1 właściciela, w wersji Elegance, kupione w Polsce, nie bite (sprawdzałem dokładnie miernikiem grubośc powłoki lakierniczej no i stan lakieru wskazuje na bezwypadkowość), z wszystkimi fakturami przeglądów od nowości więc przebieg jak najbardziej prawdziwy 128 tys miała. Silnik mógłby być mocniejszy (mam 1.9 TDI 90 KM, AGR), ale nie wybierałem wścigówki, tylko rodzinne kombi więc nie narzekam. Ma wystarczające osiągi.
                      Więc potwierdzam, że żeby znaleźć auto w dobrym stanie trzeba się naszukać i liczyć z tym, że właściciel będzie je cenił. Ja szukałem auta miesiąc. Wszystkie jakie oglądałem przed tą Były w duuuuuużo gorszym stanie i bite. A sprzedawcy oczywiście zapewniali, że bezwypadkowe. Nie spodziewali się, że będę mierzył lakier . No i wnętrza miałey jak po raperskiej imprezie w basenie. Takie zniszczone. Co wskazywało na o wiele większe przebiegi niż to deklarowano.
                      Alfee
                      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

Zamieszczone przez metrotest
                        Najlepiej byłoby /w tych rocznikach/ dostać wersję 115KM. Koników tylko więcej o 5, ale za to sporo wyższy moment obrotowy /lepsze przyśpieszenie/ no i skrzynia 6-biegowa
                        Z tymi 115 konikami to trochę pojechałeś Nie bylo w Octaviach takich diesli.
                        Jak już to od razu na pompowtryskach 130 rumaków ale to chyba dopiero od 2003r.

Komentarz

• metrotest
                          Rider
                          • 2006
                          • 506
                          • Volkswagen
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Oj, ops: Wzorowałem się na VW Bora.

Komentarz

• lyzy 110
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 237

Zamieszczone przez alfee
                            ja rok temu kupiłem swoją z 2001 roku za 33 kPLN. I nie żałuję
                            a co masz żałować za 33 koła 5-cio letnie auto to zajebista cena, no kwestia jeszcze wyposażenia

Komentarz

• Alberto
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 202

ja za swoją z 2001 (wrzesień) w lutym tamtego roku dałem 31kzł (miała 4,5 roku)

Komentarz

• piernik
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 975
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ths Moja 01, 110/140koni, przebieg przy zakupie ok 180 tkm, kupiona w salonie, wersja elegance bezwypadkowa (malowana tylko maska po odpryskach) kosztowała mnie 25,6 tys zł. A startowaliśmy od 27 tys, łatwo nie było ale udało sie zbić cenę. Warto się targować. Dodam że w okresie kiedy szukałem Octy trafiały sie egzemplarze 00/01 za 22 - 23 tys ale jak sie później okazało połowa samochodu betonowa (szpachla).
                                Morał z tego taki że nie warto aż tak bardzo oszczędzać bo koszt późniejszych ewentualnych napraw doprowadzi Cię do palpitacji serca.
                                Powodzenia w poszukiwaniach.

Komentarz

• alfee
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 2583

lyzy 110, No wyposażenie jak pisałem Elegance. czyli 4 jaśki, ABS+ASR, klima manualna, 4 elektryczne szyby, el. lustra, central zamek. Czyli wszystko to, co auto musi mieć, żeby wygodnie podróżować. Wg mnie brakuje tylko xenonów. Ale to może w przyszłości się zmieni
                                  Alfee
                                  Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                  Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Ths
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 317

Dziękuję Wam za zainteresowanie i opinie są dla mnie bardzo pomocne

Piernik, Rozumiem że Ty kupiłeś w salonowym komisie czyli samochód był oddany w rozliczeniu przez poprzedniego właściciela i sprawdzony w salonie skody? coś ala sprawdzone-auto.pl program skody

Na podstawie tego co napisaliście już wiem ile muszę kaski szykować i lepiej dołożyć na początku niż potem odkładać do auta i brać leki na uspokojenie

Pozdrawiam

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Zamieszczone przez alfee
                                      No wyposażenie jak pisałem Elegance. czyli 4 jaśki, ABS+ASR, klima manualna,
                                      W Elegance klima manulana? IMO powinna być automatyczna?

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez arci9
                                        Zamieszczone przez alfee
                                        No wyposażenie jak pisałem Elegance. czyli 4 jaśki, ABS+ASR, klima manualna,
                                        W Elegance klima manulana? IMO powinna być automatyczna?
                                        zależy gdzie O1 była składana, moja z grudnia 2001 też ma manualną klimę (Elegance)
                                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• MiKruS
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7976

Tak - swojego czasu byla doplata do climatronica w Elegance.
                                          TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

Zamieszczone przez Nexus6
                                            zależy gdzie O1 była składana, moja z grudnia 2001 też ma manualną klimę (Elegance)
                                            Zamieszczone przez MiKruS
                                            Tak - swojego czasu byla doplata do climatronica w Elegance.
                                            a to nowa wiadomość warto wiedzieć...

Komentarz

• Ths
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 317

Panowie zawahałem się co do słuszności zakupu wersji silnika wysokoprężnego

Obliczyłem, że w miesiącu przejeżdżam ok. 500 km (w mieście krótkie odcinki do 4 km do pracy) plus raz na 2, 3 miesiące wybieram się w trasę 900km (w sumie w obie strony) co daje w roku ok. 10 tys. Maksymalnie może wynieść 13 tys. jak ma to miejsce w tym roku gdzie zrobiłem do dziś dzień ok. 12 tys.

Czy przy takich przebiegach wg Was opłacalny będzie diesel czy nie lepiej kupić 1.6 100 konnej wersji.
                                              W końcu opłaty wyższe i ewentualne części
                                              Samo auto w benzynie powinno być tańsze z tego co widzę na necie za ok. 24 - 25 tys. kupi się 2001 rok

Doradźcie

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Ths, Trzeba przemyslec czy za rok nie bedzie sie juz jezdzic 25kkm albo i 35kkm Czasem tak bywa. Przy tak malych przebiegach faktycznie mozna szukac benzyny, ale IMO sensowniej tej mocniejszej. Oplaty, roznica w OC jest znikoma o ile OC nie jest takie samo za 1.6 i 1.9 bo mam takie auto z silnikiem 1.6 i OC wynosi dokladnie tyle samo co na Octavie Kwestia AC to faktycznie tu moze byc ciut wiecej
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Ths
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 317

A po czym poznać wersję 100 konną
                                                  Znalazłem na forum oznaczenia
                                                  AEH - 1.6 - 100KM (145Nm)
                                                  AKL - 1.6 - 100KM (145Nm)
                                                  AVU - 1.6 - 102KM(148Nm)

Wyczytałem też gdzie je można znaleźć na silniku
                                                  Ale czy można na pierwszy rzut oka rozróżnić wersje 75 KM od 100 KM ?

Zauważyłem że w niektórych octaviach silnik wygląda jak w golfie III i Ibizie (kawałek plastiku jest zasłaniający silnik i widać pokrywę zaworów z korkiem od wlewu oleju) a w innych jest cały silnik pokryty plastikiem z napisem 1.6 SR bodajże i takie silniki widziałem także w Seacie Toledo II z rocznika od 1999 i chyba tam od razu były 100 konne i chyba nie było 1.6 75 konnego
                                                  Czy dobrze kombinuje? :P

Ubezpieczenie wezmę OC + AC + NW podłącze się pod rodzinkę, która ma w PiZetJu największe możliwe zniżki. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jaka może być różnica w ubezpieczeniu między benzynką (1.6) a dieslem (1.9).

Komentarz

Pracuję...