jaka uśmiechnięta
jaki rozmiar opon zimowych do 1,9SDI ?
Zwiń
X
-
jaki rozmiar opon zimowych do 1,9SDI ?
witam. od niedawna jestem posiadaczem octavi 1,9 SDI (50kW) no i co sie z tym wiąże są to moje pierwsze kroki na forum.
moje pytanie jest nastepujace. musze kupic opony zimowe, jednak o modelach i firmach poczytałem sobie juz, natomiast nurtuje mnie pytanie o rozmiar. opony ktore teraz mam sa w rozmiarze 175/80. czytajac Wasze wpisy widze ze nie jest to popularny rozmiar wśrod octavi, dlatego czy mam kupic taki sam rozmiar zimówki, czy moze węższy a moze poprzedni wlasciciel kupil takie opony bo z jakigos powodu nie chciał innych i powinienem kupic szersze zimowki i szersze letnie ?
dokladne dane samochodu to: classic 1,9 SDI (50kW)
dzieki za odpowiedz lub podpowiedz gdzie szukac takich nformacji
pozdr. tomek
-
-
Sigma_74
-
15" to chyba w ogóle nie ma o takim profilu.
spacedrama, takie jest ogumienie seryjne dla twojego auta, jesli ci się dobrze na nich jeździ to zakładaj takie same zimówki, węższych raczej bym nie próbowal, 175 to IMHO i tak niedużo jak na octe, inna sprawa, że profil jest strasznie wysoki, ale rozmiar jak mówię jest oki.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez Sigma_74185/65/15 ja mam takie
Kup opony w rozmiarze 175/65R14 na pewno będa ok.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigKup opony w rozmiarze 175/65R14 na pewno będa ok
to najlepsze rozwiazania( wszystko inne spowoduje zmniejszenie i tak marnego przyspieszenia i zwiekszy zuzycie paliwa).
Darek
Komentarz
-
-
Wg.M.R.Cedrych: Koła montowane w samochodach Skoda Octavia.
1,9 50 kW 175/80 R 14 na felgę 6Jx14H2 - wynika z tego,że masz jak najbardziej fabryczny rozmiar.
Alternatywnie można stosować:
195/65 R 15 na feldze 6Jx15 H2
205/60 R 15 na feldze 6.5Jx15 H2Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSz1,9 50 kW 175/80 R 14 na felgę 6Jx14H2 - wynika z tego,że masz jak najbardziej fabryczny rozmiar.
Zamieszczone przez spacedramaesli nie zamierzam kupic felg powinienem zalozyc zimowki o tym samym rozmiarze. czy mam racje ?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
jeśli chodzi o druga liczbę w rozmiarze opony np 175/65 R14 to "65" znaczy ze jest to 65% szerokości opony a nie jest wysokość opony w podana wartosci bezwzględnej. Co za tym idzie zwiększając szerokość opony musimy liczyć sie ze zmniejszeniem profilu czyli tej drugiej liczby. W necie na ten temat jest bardzo wiele opisów, przeliczników rozmiarów itp.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez woj74jeśli chodzi o druga liczbę w rozmiarze opony np 175/65 R14 to "65" znaczy ze jest to 65% szerokości opony a nie jest wysokość opony w podana wartosci bezwzględnej. Co za tym idzie zwiększając szerokość opony musimy liczyć sie ze zmniejszeniem profilu czyli tej drugiej liczby. W necie na ten temat jest bardzo wiele opisów, przeliczników rozmiarów itp.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Opony zimowe
Witam!
Mam problemik wrócilem z UK skodą Octavią z oponami un iwersalnymi,jak to tam z racji,iż nie ma w UK konkretnych zim...czy wie kto,jakie będą najlepsze opony do Octavii 1 rok 2001 silnik 2.0 Benzynka????
jakie to rozmiary i może cenowo ,którą firmę eksperci sugerujecie????
Dzięki i pozdrawiam Wszystkich!zj.blues
Komentarz
-
Komentarz