Pytanie do tych co kupili OctavieTwin Power

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yonash83
    Classic
    • 2008
    • 3

Spóźnione dzięki !

Nie widziałem tematu ops:
    yonash83
  • jedrek1111
    Classic
    • 2007
    • 38

Nie mogę dokonać wpisu w dowodzie rejestracyjnym. Wydział komunikacji żąda ode mnie faktury za montaż instalacji gazowej. Salon twierdzi że wystarczy faktura zakupu samochodu. Przy zakupie dostałem tylko wyciąg ze świadectwa homologacji z Landirenzo. Pytanie do Was: jak to się odbyło w waszych samochodach?
    OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007

Komentarz

• alfee
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2583

jedrek1111, Ja w poprzednim samochodzie (nie w octavii) miałem instalację gazową i rzeczywiście wydział komunikacji do wbicia wymagał faktury za instalkę i świadectwa homologacji na tę instalkę i montaż.
      Alfee
      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• jedrek1111
        Classic
        • 2007
        • 38

Ja w poprzednim samochodzie (nie w octavii) miałem instalację gazową i rzeczywiście wydział komunikacji do wbicia wymagał faktury za instalkę i świadectwa homologacji na tę instalkę i montaż.
        A czy to był samochód nowy?

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

jedrek1111, Jak zakładałem instalkę, to samochód miał rok.
          Alfee

Komentarz

• jedrek1111
            Classic
            • 2007
            • 38

Ano właśnie. Gaz dołożyłeś do samochodu już użytkowanego. W tym przypadku obowiązują te przepisy o których pisałeś wcześniej. Ja wyjechałem z salonu nowym samochodem z założonym fabrycznie gazem. Choć ,,fabrycznie" znaczy w salonie. Przekopuje internet w nadziei że znajdę odpowiedni przepis, ale nigdzie nie ma mowy o gazie fabrycznym.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Kilka osob na forum ma. A na fakturze jak pisze, zasilania Pb+LPG lub cos w tym stylu??
              Spritmonitor.de

Komentarz

• jedrek1111
                Classic
                • 2007
                • 38

Na fakturze jest tylko dopisane Twin Power.
                Zasilanie - etylina

Komentarz

• marekzu
                  L&K
                  • 2007
                  • 1412
                  • Superb II combi (3V5)

skoro domontowali to powinni uwzglednic to na fakturze - chyba ze taka z fabryki juz wyjechala

Komentarz

• Gajowy
                    Drive
                    • 2006
                    • 60

Przychodzi mi do głowy takie rozwiazanie, żeby jechać do dilera i żeby załatwil te formalności sam. Przecież jak bierzesz nowe auto to pomagaja przy rejestracji.

W twoim przypadku na jaki okres dostałeś przeglad w dowodzie rejestracyjnym, bo rozumiem ze auto masz zarejestrowane, tylko gaz nie jest klepniety do dowodu.

I kolejna sprawa jezeli przedstawisz w wydziale komunikacji osobna fakture na montaz gazu to najprwdopodobniej beda rowniez wolali odbioru technicznego ze stacji diagnostycznej, a to juz dodatkowe 150 zl.

a jaki masz teraz dowod tymczasowy czy stały?
                    GAJOWY

OCTAVIA KOMBI 1,9 TDI AHF 110 PS MR 2001

Komentarz

• hubert78
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1576

Kurna chata !!!!!! REKLAMACJA do sprzedającego niech się on martwi

Zawsze możesz go postraszyć tym że sprzedał Tobie niechomologowane Auto i jak nie załatwi sprawy to wyciągniesz z tego konsekwecje prawne

Komentarz

• alfee
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2583

Zamieszczone przez jedrek1111
                        Ano właśnie. Gaz dołożyłeś do samochodu już użytkowanego. W tym przypadku obowiązują te przepisy o których pisałeś wcześniej. Ja wyjechałem z salonu nowym samochodem z założonym fabrycznie gazem. Choć ,,fabrycznie" znaczy w salonie. Przekopuje internet w nadziei że znajdę odpowiedni przepis, ale nigdzie nie ma mowy o gazie fabrycznym.

Ale weź pod uwagę, że nawet jak w salonie kupujesz samochód z instalacją gazową, to nie jest ona fabryczna. Po prostu serwis zakłada ją za klienta. I kasuje więcej niż serwisy gazownicze. Więc Twój przypadek podlega takim samyym przepisom. Nie ma znaczenia, czy kupisz auto i pojedziesz założyć instalację gazową, czy kupisz z już zamontowaną instalacją. Procedury takie same są w obu przypadkach. Czyli to co pisałem wyżej - faktura i homologacja.
                        Alfee

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

Zamieszczone przez alfee
                          Ale weź pod uwagę, że nawet jak w salonie kupujesz samochód z instalacją gazową, to nie jest ona fabryczna. Po prostu serwis zakłada ją za klienta. I kasuje więcej niż serwisy gazownicze. Więc Twój przypadek podlega takim samyym przepisom. Nie ma znaczenia, czy kupisz auto i pojedziesz założyć instalację gazową, czy kupisz z już zamontowaną instalacją. Procedury takie same są w obu przypadkach. Czyli to co pisałem wyżej - faktura i homologacja.
                          tzn co ? kupuje Auto z salonu i już jest trefne ????
                          sorry !!! nie masz racji !!! kupujesz produkt i dostajesz gwarancje i ch... cię obchodzi kto co wcześniej z tym robił . Masz nowy produkt objęty gwarancją (wg tego co jest w "instrukcji" napisane) i jeśli używaszgo zgodnie z zaleceniami producenta NIKT i NIC nie jest wstanie tego podważyć i masz pełne prawa klienta

Komentarz

• jedrek1111
                            Classic
                            • 2007
                            • 38

Zamieszczone przez marekzu
                            skoro domontowali to powinni uwzglednic to na fakturze - chyba ze taka z fabryki juz wyjechala
                            Ja traktuję to jak: taka już fabryki wyjechała. czyli jako seryjne wyposażenie. Tak samo jak klakson, wycieraczki, kierunkowskazy.

Gajowy - Dowód mam już stały, a cała sprawa w urzędzie stanęła na braku faktury na montaż
                            instalacji.
                            I tu jest ten problem: na fakturze zakupowej jest Octavia Twin Power i cały świat wie że to jest samochód z gazem. Tylko mój wydział komunikacji nie może pojąć że produkują takie samochody. Trzymają się twardo jednego przepisu / ustawa o ruchu drogowym/ który mówi
                            że aby dokonać wpisu w dowodzie rejestracyjnym, to muszę urząd zawiadomić że dokonałem
                            zmian w parametrach technicznych samochodu.
                            A ja przecież kupiłem nowy samochód z gazem. Salon twierdzi że nie może wystawić drugiej faktury na ten sam towar i co gorsza ma rację. Urzędnicy pewnie też mają swoją racje, bo nikt pewnie nie rejestrował takiego przypadku jak mój. teoretycznie mogę przez 3 lata jeździć bezproblemowo, tylko co potem.

Komentarz

• alfee
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2583

hubert78, Ty chyba nie czytasz ze zrozumieniem.
                              proponuję Ci ponownie przeczytać mój post i zastanowić się nad jego treścią.

[ Dodano: Pią 09 Lis, 07 20:34 ]
                              Zamieszczone przez jedrek1111
                              Zamieszczone przez marekzu
                              Ja traktuję to jak: taka już fabryki wyjechała. czyli jako seryjne wyposażenie. Tak samo jak klakson, wycieraczki, kierunkowskazy.

Takich samochodów nie ma. Żaden producent samochodów nie proodukuje aut z instalacją gazową jako wyposażeniem standardowym. Jest to ingerencja w elektrykę i mechanikę i serwis może wziąć odpowiedzialność za poprawne zamontowanie instalacji gazowej. Dzięki temu nie tracisz gwarancji.

Gajowy - Dowód mam już stały, a cała sprawa w urzędzie stanęła na braku faktury na montaż instalacji.
                              I tu jest ten problem: na fakturze zakupowej jest Octavia Twin Power i cały świat wie że to jest samochód z gazem. Tylko mój wydział komunikacji nie może pojąć że produkują takie samochody. Trzymają się twardo jednego przepisu / ustawa o ruchu drogowym/ który mówi że aby dokonać wpisu w dowodzie rejestracyjnym, to muszę urząd zawiadomić że dokonałem zmian w parametrach technicznych samochodu.
                              A ja przecież kupiłem nowy samochód z gazem. Salon twierdzi że nie może wystawić drugiej faktury na ten sam towar i co gorsza ma rację. Urzędnicy pewnie też mają swoją racje, bo nikt pewnie nie rejestrował takiego przypadku jak mój. teoretycznie mogę przez 3 lata jeździć bezproblemowo, tylko co potem.
                              Moim zdaniem:
                              Po prostu salon źle wystawił fakturę na samochód i nie chce się przyznać do błędu. Powinni Ci teraz wystawić korektę do faktury, na której napiszą, że w cenie auta zawarty jest montaż instalacji gazowej Landi-Renzo wymienionej na świadectwie homologacyjnym nr: ...
                              To powinno załatwić sprawę.
                              Albo druga opcja:
                              Salon wystawia drugą fakturę o tym samym numerze na której wyszczególniony jest, montaż instalacji gazowej. A pierwsza faktura idzie do kosza.
                              Alfee

Komentarz

• Pawel333
                                Classic
                                • 2007
                                • 8

U mnie dealer przeprowadził to w prosty sposób - wystawił fakturę na montaż instalacji gazowej na 1,00 PLN (+ VAT) - oczywiście nie musiałem dopłacać tej złotówki (żartowałem ze Sprzedawcą, że jak sprzeda więcej tej TwinPower to dołoży do interesu).

Wg info jakie uzyskałem, dealer nie może dołożyć instalacji na fakturze za samochód, bo to on montuje na miejscu i rozlicza się z LANDI RENZO POLSKA a nie z SAP.

W Urzędzie faktycznie przy wpisie gazu zapytali od razu o fakturę, i taką z 1.22 "łyknęli" bez problemu.
                                Paweł, jeżdżę O1 BFQ + Landi Renzo

Komentarz

• jedrek1111
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 38

[quote="Pawel333"]U mnie dealer przeprowadził to w prosty sposób - wystawił fakturę na montaż instalacji gazowej na 1,00 PLN (+ VAT) - oczywiście nie musiałem dopłacać tej złotówki (żartowałem ze Sprzedawcą, że jak sprzeda więcej tej TwinPower to dołoży do interesu).

Wg info jakie uzyskałem, dealer nie może dołożyć instalacji na fakturze za samochód, bo to on montuje na miejscu i rozlicza się z LANDI RENZO POLSKA a nie z SAP.

W Urzędzie faktycznie przy wpisie gazu zapytali od razu o fakturę, i taką z 1.22 "łyknęli" bez problemu.

Myślę że to jest rozwiązanie mojego problemu, o ile dealer na to pójdzie.
                                  Dzięki Pawel333

Komentarz

• Pawel333
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 8

Nie ma sprawy, to dealer wymyślił.

Jedyny "ból" to to, że przy wpisie gazu od razu skrócili okres do przeglądu rejestracyjnego - będzie nie za 3 lata , ale za rok - takie podobno są przepisy, że gaz co roku należy sprawdzać.

I pamiętaj, że I przegląd gwarancyjny gazu (ten po 1000 km) jest bezpłatny.

Komentarz

• SuchyX
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1170

Zamieszczone przez Pawel333
                                      Nie ma sprawy, to dealer wymyślił.

Jedyny "ból" to to, że przy wpisie gazu od razu skrócili okres do przeglądu rejestracyjnego - będzie nie za 3 lata , ale za rok - takie podobno są przepisy, że gaz co roku należy sprawdzać.

Hmm niechce mi się wierzyć żeby Ci o 2 lata skrócili okres badań!!! Mi skrócili o 1 rok czyli nie za 3 lata tylko za 2 lata miałem następne badanie technicze auta. Dla mnie głupota w tym polskim prawie i tyle a jaki oni przegląd robią to aż żal dupe ściska jedziesz na stacje i przykłada taki urządzonko które sprawdza czy gaz się nie ulatnia coś takiego jak mają szpece od sprawdzania szczelności w kuchenek w blokach!! U mnie jak sprawdzał to w dodatku nie w tym miejscu co potrzeba he he przemilczałem to ale kase 70zł zgarnął :evil:
                                      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• jedrek1111
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 38

[quote="Pawel333"]Nie ma sprawy, to dealer wymyślił.

Jestem już po przeglądzie. Rzeczywiście był bezpłatny.

Komentarz

• marte
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 259

Gajowy - Dowód mam już stały, a cała sprawa w urzędzie stanęła na braku faktury na montaż
                                          instalacji.
                                          I tu jest ten problem: na fakturze zakupowej jest Octavia Twin Power i cały świat wie że to jest samochód z gazem. Tylko mój wydział komunikacji nie może pojąć że produkują takie samochody. Trzymają się twardo jednego przepisu / ustawa o ruchu drogowym/ który mówi
                                          że aby dokonać wpisu w dowodzie rejestracyjnym, to muszę urząd zawiadomić że dokonałem
                                          Praktycznie nie produkują Octavii Twin Power. Gaz montowany jest do auta jak klient dopiero zdecyduje się na zakup (sprawdzone w kilku salonach). Sam w OII mam gaz (nowa z salonu) i salon wystawił osobną fakture na montaż gazu.

Komentarz

• hubert78
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1576

Zamieszczone przez alfee
                                            hubert78, Ty chyba nie czytasz ze zrozumieniem.
                                            proponuję Ci ponownie przeczytać mój post i zastanowić się nad jego treścią.
                                            Sorrki poniosło mnie, faktycznie nie doczytałem ops: Ale ostatnio prawie mnie sprzedawcy przewieźli (co prawda nie na aucie tylko na AGD) więc z tąd podniosło mi się ciśnienie czytając temat i musiałem się "wyładować"

Komentarz

• jedrek1111
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 38

[b

Praktycznie nie produkują Octavii Twin Power. Gaz montowany jest do auta jak klient dopiero zdecyduje się na zakup (sprawdzone w kilku salonach). Sam w OII mam gaz (nowa z salonu) i salon wystawił osobną fakture na montaż gazu.
                                              [/quote]

Tylko że kupując OII zdecydowałeś się na dokupienie i założenie instalacji gazowej, więc salon mógł wystawić na to osobną fakturę. Ja kupiłem gotowy produkt wymieniony w ich cenniku jako Octavia Twin Power. A czy instalacje zakładają w fabryce czy w salonie to nie powinno nikogo obchodzić. Czy kupując np laptopa dostaję na monitor osobną fakturę?

Komentarz

• SuchyX
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1170

Zamieszczone przez marte

instalacji.
                                                Jak niema gotowej octavi TwinPower he he ale brednie mówisz Są na 1000% i moge Ciebie zapewnić że nie jest tak jak mówisz żę klient decyduje się późnie czy gaz czy nie
                                                Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                                Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Pawel333
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 8

SuchyX, bym polemizował.
                                                  1. Miałem "poślizg" w odbiorze bo "instalacja jeszcze nie dojechała" - samochód stał na placu, nawet go oglądałem,
                                                  2. Na pytanie czy będę miał na tylnej klapie znaczek taki jak umieścili w ulotce SKODY TWIN POWER otrzymałem odpowiedź przeczącą - i rzeczywiście, mam tylko "TOUR".
                                                  Ale: salon rzeczywiście zamawiając samochód od razu musi określić, czy będzie montował
                                                  gaz (podsłuchane "sprawdźcie czy mają w X OCTAVIĘ I pod gaz") - ale nie znam szczegółów, czym różnią się te wersje (może jakieś otwory montażowe?).

Komentarz

Pracuję...