oby tak dalej A za parę lat Skoda podbije cały Świat
Asystent Hamowania MBA a HBA - różnice w działaniu
Zwiń
X
-
Asystent Hamowania MBA a HBA - różnice w działaniu
Panowie, czy ktoś z Was mógłby mi wytlumaczyc na czym polega różnica pomiędzy MBA (mechaniczny system wspomagania awaryjnego hamowania) a, HBA (hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania) w Octavii II ?
Mam w swojej O II Elegance system MBA ale czym on różni sie w działaniu od HBA :?:
Ogólnie wiem jak działa asystent awaryjnego hamowania (miałem z tym juz do czynienia wczesniej) chodzi mi tylko o różnice pomiedzy mechanicznym (MBA) a hydraulicznym (HBA) asystentem.
Z góry dziekuję.Czarny Elegance
-
-
Big, Ja mam HBA. Możesz kiedyś porównać jak działa u Ciebie i u mnie. Podejrzewam, że to, HBA działa z ESP wynika z tego, że ESP potrafi sobie przyhamować odpowiednie koło. Jak jest sraka na drodze i szybko przeniesiesz nogę z gazu na hamulec to system zakłada, że nie wcisnąłeś hamulca dość mocno i robi to za Ciebie. Moje wyobrażenie jest takie, że HBA robi to na każde koło niezależnie. W przypadku MBA podejrzewam, że siła hamowania jest równa na wszystkich kołach. To oczywiście tylko domniemania, bo rzeczywiście ciężko znaleźć jakieś konkrety czy porównania.
Komentarz
-
-
Ja troche kiedys ten temat zglebialem i wychodzi na to ze ten MBA to jest uproszczony mechaniczny wzmacniacz nacisku na pedal - dziala mniej zdecydowanie ( tj. musisz zdecydowanie jednym ruchem nacisnac pedal zeby on zadzialal ) i ma slabsza sile niz HBA. Ale w praktyce nie wiem bo moja OCTA ma MBA ( chyba ;-) ) no i jest wyczuwalny ten efekt wzmacniania hamowania przy szybkim ale slabym wcisniaciu hamulca - ale autem z HBA nie jezdzilem wiec nie mam porownania ...Czader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
Komentarz