Zamieszczone przez Nexus6
Moje boje z Octavia - szyber, soft coding, ABS
Zwiń
X
-
L&KTagi: Brak
-
-
W weekend wojowalem z moja Octawia Opisze moje problemy i ich rozwiazania, moze komus sie przyda. Glownie do sprawdzenia i naprawienia byl:
- problem z soft coding - zle pokazujacy licznik, problem ktory kiedys opisywalem i rozwiazanie znalazlem na forum obd2
- problem z szyberdachem, opisywany pare dni temu - rozwiazanie znalezione przy pomocy prob i bledow
- problem z ABS - zapala mi sie kontrolka ABS gdy przekrocze predkosc 20km/h i ABS przestaje dzialac
Podsumowanie:
- soft coding - na forum OBD2 podpowiedziano mi, bym wpisal nowa wartosc 00040 i po jej wpisaniu wszystko wrocilo do normy.
- szyberdach - nie chcial sie zamknac, wiec domknalem go recznie imbusikiem. Po tej operacji zwariowal i otwieral sie i zamykal. Rozwiazanie: ustawilem pokretlem w pozycji calkowicie otwarty, po czym odlaczylem pokretlo od przewodow i imbusem otworzylem recznie szyber w dach i podlaczylem spowrotem wlacznik.
Danielpoz mowil, zeby ustawic pokretlo w pozycji zamkniety, odlaczyc aku i zamknac recznie szyber, ale u mnie to nie pomagalo.
- problem z ABS, ktory pozostal nie rozwiazany i tu wciaz szukam pomocy. Odpalam auto, kontrolka ABS gasnie i po przekroczeniu 20km/h znow sie zapala i nie mam ABS-u
Chcialem zdiagnozowac modul ABS, ale napotkalem problem, gdyz po podpieciu laptopa caly czas mi mowi, No response from controler Co moze byc przyczyna?? Czy wchodze nieodpowiednim pinem, czy co?? Dodam, ze do licznika, immobilaisera moge wejsc i zdiagnozowac, natomiast, ani modul komfortu, ani ABS, ani silnik nie chca mnie wpuscic.
Czy ktos jest w stanie mi pomoc??Pozdrawiam
Radek
-
-
z tego co pamietam to w przypadku gdy autko złapie jakis bład ABS-u (np samochód na podnosniku, krecą sie tylko przednie koła) to dopiero po przekroczeniu 20km/h w normalnej jezdzie kontrolka gasnie....czyli na chłopski rozum :szeroki_usmiech wynika ze przy tej predkosci ABS sie diagnozuje, dokonuje zczytań ze swoich czujników itp...u ciebie sytuacja jest odwrotna...jak odpalasz jest dobrze a przy 20 km/h wychodzi jakis bład....spróbuj sprawdzić czujniki itp..a jak nie to chyba tylko fachowiec Ci pozostanie bo z ABS to raczej zartów nie ma :wink:
Komentarz
-
-
Ostatnio jak wymienialem tarcze hamulcowe to przygladalem sie jednemu czujnikowi z przodu, ze tak jakos luzno latal, ale wtedy bledu nie bylo i ABS mialem, a po jakims czasie przestal dzialac i chcialem jakims softem to zdiagnozowac (sprawdzic ktory czujnik nawalil), ale po podlaczeniu interfejsiku i odpaleniu softu okazuje sie, ze ani w modul komfortu ani w ABS nie moge wejsc
W immo i licznik moge wchodzic, wiec chyba podlaczenie jest prawidlowe, albo abs i komfort wymaga wejscia po innnym pinie niz 7Pozdrawiam
Radek
Komentarz
-
-
danielpoz
tak wlasnie sobie przypomnialem ze w octavi przed face byl inny szyber co prawda tez webasto ale ma grubsza uszczelke zewnetrzna wiec moze tez sie rozni mechanizmem
ale najwazniejsze ze zrobiles i jest git
Komentarz
Komentarz