Kontrolka check engine (Elektroniczne sterowanie silnika)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Seren
    Classic
    • 2009
    • 15

Mi pol miasto pol trasa, po zatankowaniu z odpwowietrznikiem udalo sie przejechac 700km, ale bez tam zbytnio zadnego oszczedzania, ale tez bez maxa w podlodze, ot tak normalnie ale dynamiczniej,
  • ktosik
    Classic
    • 2007
    • 3

Od kilku dni (od czasu do czasu-gaśnie, świeci) lampka kontrolna elektronicznego sterowania silnika. Zobaczyłem do książki, a tu napisane "że, w układzie sterowania silnika, względnie w układach mających wpływ na skład spalin wystąpiła usterka. Program sterowania pracą silnika umożliwia ograniczoną jazdę - należy zwrócić się o pomoc do stacji obsługi Skoda". Może ktoś z Państwa miał taki przypadek. Co z tym fantem zrobić? Jak groźna jest ta usterka? No i jak kosztowna? Zorientowanych bardzo proszę o odpowiedź.
    ktosik

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez ktosik
      Co z tym fantem zrobić? Jak groźna jest ta usterka? No i jak kosztowna? Zorientowanych bardzo proszę o odpowiedź.
      przede wszystkim trzeba zdiagnozować problem, zczytać błąd\błędy a potem można zastanawiac się co dalej, bo na razie nie wiadomo nic.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• huwe
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 976

jechać na serwis lub do kogoś, kto ma VAG-a, albo tester do czytania błędów w celu ustalenia - zczytania błędu. a potem dopiero można mówic o kosztach.
        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Sev
          L&K
          • 2007
          • 1295

Po pierwsze wystarczy uzyć opcji "szukaj" - temat check engine był poruszany już.
          Po drugie bez VAGa nic nie wskórasz, może być wszystko.
          U mnie dla przykładu świeci się bo komp uważa że mieszanka jest uboga ale nie wiadomo jeszcze dlaczego bo wszystko co z reguły to powoduje jest OK. Ot taki zonk.
          W Fabii dla przykładu świeciła się w momencie gdy poszedł napinacz rozrządu.
          Równie dobrze może to być jakiś zaśniedzialy kabel w którymś z czujników.
          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• ktosik
            Classic
            • 2007
            • 3

Dzięki za odpowiedzi. Szukajki używałem, ale szukałem tego, co jest napisane w nawiasie, tzn. "Elektroniczne sterowanie silnika. To moderator dopisał ten zwrot "Kontrolka check engine" do tytułu tego wątku. Nie miałem pojęcia, że tak się nazywa ta kontrolka. Ponad trzy lata wlewałem tylko olej napędowy. Niczym innym się nie interesowałem. Dlatego jestem "zielony". Pozdrawiam
            ktosik

Komentarz

• nickmar
              Drive
              • 2007
              • 83

W moim przypadku powodem zapalenia sie tej kontrolki byla spalona sonda lambda, nie wiem jaki koszt, bo wymienili mi za free

Komentarz

• pablo_doctor
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 791

zapraszamy na spot`y -zobacz gdzie masz najbizej, napewno ktos bedzie mial vag`a a jak nie to ASO /odplatnie ,chyba 40zl/
                pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• ktosik
                  Classic
                  • 2007
                  • 3

Wiecie Panowie co? Wczoraj rano kontrolka już sie nie zaświeciła, dziś też. Nie wiem co jest grane. W sobotę się wybiorę do jakiegoś "mechanika" (pod warunkiem, że zaświeci kontrolka).
                  Pozdrawiam
                  ktosik

Komentarz

• Sev
                    L&K
                    • 2007
                    • 1295

Złośliwość przedmiotów martwych. Kiedyś komp mi się wieszał, zagroziłem że wymienię płytę główną (to był powód BIOSu a nowszego nie było) i przestał się wieszać. Serio.
                    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

Pracuję...