Opony strasznie halasuja !!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

U mnie szlag trafił właśnie mieszek nie dało się go wogóle ruszyć
  • maysee
    Ambiente
    • 2007
    • 146
    • Superb I (3U4)

Sluchajcie prosta akcja. Znajomy wymienil opony z letnich na zimowe i od tego czasu podczas jazdy opony strasznie halasuja. Nie ocieraja raczej o nic laewyja niemilosiernie i to z natezeniem zaleznym od aktualnej predkosci. Czy ktos wie co to moze byc??

Komentarz

tak, wina opon

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A zaminił je miejscami przód-tył? Jak tak to niech spróbuje wrócić do poprzedniego ustawienia.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

Ziomowe opony maja to do siebie że hałasują mieszanka gumy w oponie zimowej jest miekksza niż w oponie letniej
          Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Glosnosc toczacych sie kolek spowodowana jest inna budowa bieznika, wygladaja jak terenowe i wieksza iloscia naciec na obwodzie- lameli.
            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• SuchyX
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1170

bubuDE, Bo opona zimowa jest skonstruowana do wgryzania się w śniego i stąd te lamele

Komentarz

• uwe
                Ambiente
                • 2007
                • 120

proponuję również sprawdzić, czy aby to nie są opony "kierunkowe", które założono w odwrotnym kierunku, bo już się spotkałem z takim czymś
                OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

Panowie,przecież wszyscy jeździmy na oponach zimowych,ale one nie powinny strasznie wyć.Prawdopodobnie są to opony kierunkowe i być może zostały założone odwrotnie do przewidzianego kierunku jazdy.
                  Ja kilka lat temu miałem taką przypadłośc,że po zmianie z zimowych na letnie było straszne wycie i okazało się,że łożyska w piaście trzeba było wymienić.Taki zbieg okoliczności.Może tu mamy podobny przypadek,że opony zimowe z natury trochę głośniejsze połączyły wydawane przez siebie odgłosy z zużytymi łożyskami,a wcześniejsze objawy zużycia łożysk narastały powoli i nie były takie uciążliwe.
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

JanuszSz, mam to samo. Zmieniłem opony i miałem wrażenie, że to opony są głośniejsze, a to łożysko zaczynało padać. Teraz już mi tak wyło, że miałem w aucie głośno jak w rakiecie. Dopiero na kanale ze stetoskopem potwierdziłem, że to łożysko. Tak bardzo się zasugerowałem, że to opony (i mały przebieg 50kkm), że wyeliminowałem łożysko (błędnie).
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• phrix
                      L&K
                      • 2007
                      • 1000
                      • Audi
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Miałem to samo w Pasku ,wina na 100% w oponach. Polecam je sprzedać na allegro i kupić inne . Nie wiem jak u Ciebi ale u mnie był problem z Dębicą , po wymianie na nowe jazda jest super cicha. Nie wszystkie zimówki są głośne.
                      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

To co można sprawdzić samemu to:
                        1. Jeśli są kierunkowe to jest na nich zaznaczony kirunek obracania się ( strzałka ).
                        2. Jeśli nie są kierunkowe ( brak strzałki ) ale są niesymetryczne i mają zaznaczoną stronę która powinna być na zewnątrz ( np. napis outside ) to trzeba sprawdzić czy zostały założone po tej samej stronie samochodu ( można ewentualnie zamieniać przód z tyłem, ale nie zaleca się zamiany stron np z lewa na prawo, bo powoduje to, że opona, która cały zeszły sezon układała się do jazdy w jednym kierunku teraz obraca się w przeciwną i jest zazwyczaj głośniejsza)
                        3. Trzeba sprawdzić czy opony nie są "wyząbkowane" ( w Octavi zazwyczaj tył ). W takiej sytuacji teoretycznie powinny być tak samo głośne jak w zeszłym sezonie, ale zwyczajowa sezonowa zamiana przodu z tyłem oraz półroczna przerwa wzmaga ten efekt.
                        4. Jeśli żadne z powyższych to prawdopodobnie łożysko ( tu już zalecany warsztat ).

A w temacie głośności letnie/zimówki to polecam każdemu przejechanie się latem na komplecie GoodYear Eagle F1 ( najlepiej lekko używanych np. po 10kkm ); poza wszelkimi zaletami wyją niemiłosiernie i kiedy jakiś miesiąc temu podmieniłem je na zimowe GY UG7+ ( w tym samym rozmiarze co F1 czyli 205/55/16 ) to nastąpiła taka cisza, jakbym się przesiadł do jakiegoś A8...
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• SuchyX
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1170

kowal 2002, Znajomy zalożył u siebie Michelin Alipne A3 i Ci powiem że szok :!: :!: :!: Nie myślałem że ta opona może być aż tak cicha zarówno wew jak i na zew :szeroki_usmiech Jak mi te padną to napewno następne będą Michelin Alipin A3

Komentarz

• PePe
                            Classic
                            • 2007
                            • 27

maysee,
                            Jeżeli okaże się, że wina leży po stronie opon, to proponuję zakup Dunlop SP WINTER SPORT M3. Kupiłem pierwszy komplet 4 lata temu i ... mnie zaczarowały. Teraz oba moje samochody (drugi to Clio) mają takie same buciki. Opona wyjątkowo cicha - w przeciwieństwie do obiegowej opinii, że opona zimowa musi być głośniejsza od opony letniej (moje fabryczne Dunlop 200E były nieznośnie głośne), bardzo dobrze sprawdzająca się na śniegu. Polecam. 8)

Komentarz

• sławek_w
                              Drive
                              • 2007
                              • 41

Potwierdzam jak wyżej - Dunlopy 3D Winter Sport M3 są rewelacyjnie ciche w porównaniu np. do Debicy, obecnie druga zima bez zastrzeżeń.

Komentarz

• dariuspolo
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1168

...tak jak kolega shado juz pisal pewnie byly wyzabkowane jak to w VAG sie zdaza i zostaly zamienione (przod - tyl), nie bylo by to nic nowego.
                                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                                Zuzycie paliwa

Komentarz

• vernix
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 135

moje zimowe UniRoyal są o wiele cichsze od letnich Continentalek, byłem mile zaskoczony podczas jazdy...czegoś mi brakowało
                                  BIA 4XXX

Komentarz

• Brooklyn
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 74
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                    w temacie głośności letnie/zimówki to polecam każdemu przejechanie się latem na komplecie GoodYear Eagle F1 ( najlepiej lekko używanych np. po 10kkm ); poza wszelkimi zaletami wyją niemiłosiernie i kiedy jakiś miesiąc temu podmieniłem je na zimowe GY UG7+ ( w tym samym rozmiarze co F1 czyli 205/55/16 ) to nastąpiła taka cisza, jakbym się przesiadł do jakiegoś A8...
                                    Kowal 2002 widzę, że jeździmy na takich samych gumach.
                                    Właśnie chciałem potwierdzić to co napisałeś, kiedy zacząłem jeździć na F1 to najpierw pomyślałem, że z łożyskiem coś nie tak. W ASO powiedzieli, że to wina opon F1, uwierzyłem dopiero jak powiedzieli mi to samo w drugim serwisie. Teraz zmieniłem na zimówki GY UG7 (rozmiar taki sam jak Twój :wink: ) i mam błogą ciszę w kabinie. I już wiem, że to rzeczywiście była wina F1, tym bardziej, że Ty również to zauważyłeś.
                                    Życzę miłego dnia!

Komentarz

• toddy
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 48

Ja u siebie w Octavii II założyłemw tym roku nowe oponki letnie Goodyear EXcellence. Po przejechaniu ok 10 000 km zaczęły niemiłosiernie hałasować. Okazało się że wyząbkowały się wszystkie cztery. Polecam sprwadzenie opaon czy aby nie macie tego samego zjawiska. Jeżeli tak to opony sa od wyrzucenia. :cry: :x

Komentarz

Okazało się że wyząbkowały się wszystkie cztery. Polecam sprwadzenie opaon czy aby nie macie tego samego zjawiska. Jeżeli tak to opony sa od wyrzucenia.
                                        niestety takich opon nie da się już uratować :cry: bedą hałasowały :cry:

Komentarz

• JanuszSz
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 2835
                                          • Superb II combi (3T5)

toddy, Ale przyczyną wyząbkowania były chyba niesprawne amortyzatory,tak że zmiana opon bez zmiany amorów nie pomoże.
                                          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...