Mnie prawdopodobnie nie będzie.
Wymiana oleju w skrzyni biegów -TDI
Zwiń
X
-
Wymiana oleju w skrzyni biegów -TDI
Jako, że za dwa dni robię przegląd auta po 90 tyś i w serwisie zaproponowali mi wymianę oleju w skrzyni wg. serwisu powinno wymienić się olej juz teraz albo na nastęnym przeglądzie przy 105 tyś.
Poczytałem stare posty na forum i jestem jeszcze bardziej głupi niż wcześniej :wink:
Jedni piszą, że wymieniać olej inni, że nie bo będą kłopoty. Czy te skrzynie sa tak genialne, że nie wymagaja wymiany oleju i czy sa zalane tak genialnym olejem który nie starzeje się i nie traci swoich właściwości?
Proszę o poradę jeśli ktoś dokładnie rozpracował to zagadnienie.
Z góry dzięki.Dostojnie do przodu by Dynosoft
-
-
Zamieszczone przez sptomJako, że za dwa dni robię przegląd auta po 90 tyś i w serwisie zaproponowali mi wymianę oleju w skrzyni wg. serwisu powinno wymienić się olej juz teraz albo na nastęnym przeglądzie przy 105 tyś.
Mogę spytać co to za serwis?
Może zapytać o to oficjalnie SAP? Choć faktycznie książka nic nie mówi nt. wymiany oleju w skrzyni.
Komentarz
-
-
Ja na przeglądach zawsze dostawałem informacje,że w Octavii nie wymienia się oleju w skrzyni biegów.Zleciłem wymianę dopiero po 200 kkm,dla własnej satysfakcji.Wyszedłem z założenia,że w czasie pracy skrzyni olej o obudowa rozgrzewają się,potem stygną i na ściankach kondensuje się para wodna,która potem tworzy z olejem emulsję i pogarsza właściwości smarne.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaZamieszczone przez sptomJako, że za dwa dni robię przegląd auta po 90 tyś i w serwisie zaproponowali mi wymianę oleju w skrzyni wg. serwisu powinno wymienić się olej juz teraz albo na nastęnym przeglądzie przy 105 tyś.
Mogę spytać co to za serwis?
Może zapytać o to oficjalnie SAP? Choć faktycznie książka nic nie mówi nt. wymiany oleju w skrzyni.
Ten serwis to nie autoryzowany ale specjalizujący się w dieslach VAG'a i ponoć dośc dobry i sprawdzony przez wrocławskich Ociepków :wink:
Jutro zrobie telefoniczną runde po ASO i wypytam kiedy polecają zmienic olej w skrzyni? :szeroki_usmiech
Wiesz co ciekawe jak robiłem rozeznanie po ASO w sprawie wymiany rozrządu i pompy wody to w jednym ASO stwietrdzili sami, że wymieniamy pompe co każde 90tys w drugim na moje pytanie odpowiedzieli, że jeśli sobie tego życze to wymienią w trzecim niemal uznali mnie za nawiedzonego :evil: Panie te pompy wymienia się co 180 tyś! I qwa badz tu mądry kierując się radami ASO
PozdroowkaDostojnie do przodu by Dynosoft
Komentarz
-
-
sptom, Też mnie zastanawia czy konieczna jest wymiana oleju w skrzyni.
Ostatnio jak byłem w serwisie miałem okazje zapoznać się z rozpiską co należy
robić przy jakim przebiegu i było wyraźnie wymienione, że przy 60 000 należy wyczyścić filtr w skrzyni a przy 90 000 km należy wymienić w niej olej.
Ze względu na to, że się bardzo zawiodłem ASO stwierdziłem, że już do nich nie pojadę i przegląd 90kkm robiłem u zaprzyjaźnionego mechanika, który oleju nie wymienił.Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maniaczobić przy jakim przebiegu i było wyraźnie wymienione, że przy 60 000 należy wyczyścić filtr w skrzyni a przy 90 000 km należy wymienić w niej olej.Dostojnie do przodu by Dynosoft
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01, manualna nie
Tez mam dylemat czy wymieniac czy nie :niewiem-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
JanuszSz, co Cię tak rozbawiło :lol:
Pewnie nie zaszkodzi ale czy jest sens :idea:
:arrow: rocznie robie ok 40kkm :?:-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Arek, To był szeroki uśmiech Twojego auta po wymianie oleju.
Sam pisałeś wcześniej,że należy wymienić po 4-5 latach.Nie wiem ile lat ma Twój samochód,ale jeśli osiągnął już ten wiek to mógłbyś wymienić.Koszt nie jest powalający,bo poniżej 200 zł za olej i 15 minut pracy,a na pewno wydłuży żywotność skrzyni.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Uprzejmie donoszę :szeroki_usmiech zrobiłem dzis rajd telefoniczny po ASO w kwestii wymiany oleju w skrzyni:
Aso nr 1- nie wymieniamy, chyba że biegi ciężko pracują, skrzynia zgrzyta albo jeśli jest wyciek ze skrzyni.
Aso nr 2 - Wymieniamy po 120 tyś. chociaż nie ma odgórnego zalecenia
ASO nr 3 - nie wymienia się, chyba że są wycieki.
Reasumując skoro tak dość zgodnie twierdzą to chyba sobie obecnie odpuszczam wymianę i zrobie ja przy tych 120 tyś.
Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie.
PozdrawiamDostojnie do przodu by Dynosoft
Komentarz
-
Komentarz