Wymiana oleju w skrzyni biegów -TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mr.octavian
    Classic
    • 2008
    • 10

Mnie prawdopodobnie nie będzie.
  • sptom
    Rider
    • 2007
    • 351

Jako, że za dwa dni robię przegląd auta po 90 tyś i w serwisie zaproponowali mi wymianę oleju w skrzyni wg. serwisu powinno wymienić się olej juz teraz albo na nastęnym przeglądzie przy 105 tyś.

Poczytałem stare posty na forum i jestem jeszcze bardziej głupi niż wcześniej :wink:
    Jedni piszą, że wymieniać olej inni, że nie bo będą kłopoty. Czy te skrzynie sa tak genialne, że nie wymagaja wymiany oleju i czy sa zalane tak genialnym olejem który nie starzeje się i nie traci swoich właściwości?
    Proszę o poradę jeśli ktoś dokładnie rozpracował to zagadnienie.
    Z góry dzięki.
    Dostojnie do przodu by Dynosoft

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez sptom
      Jako, że za dwa dni robię przegląd auta po 90 tyś i w serwisie zaproponowali mi wymianę oleju w skrzyni wg. serwisu powinno wymienić się olej juz teraz albo na nastęnym przeglądzie przy 105 tyś.
      to ciekawe, ja ostatnio robiąc przegląd po 60 tyś, zapytałem w seriwsie czy wymieniamy olej i po jakim przebiegu, powiedziano mi iż nie wymieniamy oleju w skrzyni biegów. :roll:

Mogę spytać co to za serwis?

Może zapytać o to oficjalnie SAP? Choć faktycznie książka nic nie mówi nt. wymiany oleju w skrzyni.

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Ja na przeglądach zawsze dostawałem informacje,że w Octavii nie wymienia się oleju w skrzyni biegów.Zleciłem wymianę dopiero po 200 kkm,dla własnej satysfakcji.Wyszedłem z założenia,że w czasie pracy skrzyni olej o obudowa rozgrzewają się,potem stygną i na ściankach kondensuje się para wodna,która potem tworzy z olejem emulsję i pogarsza właściwości smarne.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• sptom
          Rider
          • 2007
          • 351

Zamieszczone przez Dzida
          Zamieszczone przez sptom
          to ciekawe, ja ostatnio robiąc przegląd po 60 tyś, zapytałem w seriwsie czy wymieniamy olej i po jakim przebiegu, powiedziano mi iż nie wymieniamy oleju w skrzyni biegów. :roll:

Mogę spytać co to za serwis?

Może zapytać o to oficjalnie SAP? Choć faktycznie książka nic nie mówi nt. wymiany oleju w skrzyni.
          Hej

Ten serwis to nie autoryzowany ale specjalizujący się w dieslach VAG'a i ponoć dośc dobry i sprawdzony przez wrocławskich Ociepków :wink:

Jutro zrobie telefoniczną runde po ASO i wypytam kiedy polecają zmienic olej w skrzyni? :szeroki_usmiech

Wiesz co ciekawe jak robiłem rozeznanie po ASO w sprawie wymiany rozrządu i pompy wody to w jednym ASO stwietrdzili sami, że wymieniamy pompe co każde 90tys w drugim na moje pytanie odpowiedzieli, że jeśli sobie tego życze to wymienią w trzecim niemal uznali mnie za nawiedzonego :evil: Panie te pompy wymienia się co 180 tyś! I qwa badz tu mądry kierując się radami ASO

Pozdroowka

Komentarz

• Dzida
            RS
            • 2006
            • 2253

Zamieszczone przez sptom
            Wiesz co ciekawe jak robiłem rozeznanie po ASO w sprawie wymiany rozrządu i pompy wody
            tja to jest ciekawy temat, ile serwisów tyle opinii :twisted:

Komentarz

• Maniacz
              Drive
              • 2007
              • 62

sptom, Też mnie zastanawia czy konieczna jest wymiana oleju w skrzyni.
              Ostatnio jak byłem w serwisie miałem okazje zapoznać się z rozpiską co należy
              robić przy jakim przebiegu i było wyraźnie wymienione, że przy 60 000 należy wyczyścić filtr w skrzyni a przy 90 000 km należy wymienić w niej olej.
              Ze względu na to, że się bardzo zawiodłem ASO stwierdziłem, że już do nich nie pojadę i przegląd 90kkm robiłem u zaprzyjaźnionego mechanika, który oleju nie wymienił.
              Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.

Komentarz

• dariuspolo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1168

Maniacz, to chyba w automatycznej bo w recznej nie ma filtra i VAG twierdzi ze
                jest zalana olejem bezobslugowym.
                Dla wlasnej przyjemnosci wymienilbym przy 150kkm( tak w polowie zakladanej zywotnosci auta :wink: ).
                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                Zuzycie paliwa

Komentarz

• sptom
                  Rider
                  • 2007
                  • 351

Zamieszczone przez Maniacz
                  obić przy jakim przebiegu i było wyraźnie wymienione, że przy 60 000 należy wyczyścić filtr w skrzyni a przy 90 000 km należy wymienić w niej olej.
                  Dzieki to już coś! jutro sprawe rusze w naszych ASO i zdam relacje. Co ciekawe z ksiażce serwisowej auta nie ma słowa o oleju w skrzyni :| normalnie Meksyk z tym olejem :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maniacz
                    Drive
                    • 2007
                    • 62

dariuspolo, możliwe, byłem wtedy tak wqrwiony na ASO, że nie zwróciłem uwagi na to czy było gdzieś wspomniane, że to dotyczy skrzyni automatycznej.
                    Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.

Komentarz

• b-bar01
                      Elegance
                      • 2007
                      • 985
                      • Octavia I (1U2)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez dariuspolo
                      w automatycznej bo w recznej nie ma filtra
                      zgadza się, automatyczna skrzynia wymaga wymiany filtra i oleju, manualna nie ma filtra i nie trzeba wymieniać oleju. trzeba za to kontrolować jego poziom i ew. uzupełniać.
                      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Arek
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 3143

Zamieszczone przez b-bar01
                        , manualna nie
                        :idea: ostatnio w motorze pisali że w skrzyni manualnej powinno sie wymieniac olej raz na 4-5lat :idea:
                        Tez mam dylemat czy wymieniac czy nie :niewiem
                        -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• JanuszSz
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2835
                          • Superb II combi (3T5)

Arek, Wymiana na dobry olej na pewno nie zaszkodzi :lol:

Komentarz

• Arek
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 3143

JanuszSz, co Cię tak rozbawiło :lol:

Pewnie nie zaszkodzi ale czy jest sens :idea:
                            :arrow: rocznie robie ok 40kkm :?:
                            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• JanuszSz
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2835
                              • Superb II combi (3T5)

Arek, To był szeroki uśmiech Twojego auta po wymianie oleju.

Sam pisałeś wcześniej,że należy wymienić po 4-5 latach.Nie wiem ile lat ma Twój samochód,ale jeśli osiągnął już ten wiek to mógłbyś wymienić.Koszt nie jest powalający,bo poniżej 200 zł za olej i 15 minut pracy,a na pewno wydłuży żywotność skrzyni.

Komentarz

• vernix
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 135

Zamieszczone przez Arek
                                ostatnio w motorze pisali że w skrzyni manualnej powinno sie wymieniac olej raz na 4-5lat
                                ja też gdzieś spotkałem się z opinią że żywotność oleju wg producentów jest do 5 lat - i zastanawiam się co zrobić, niedługo licznik wystuka mi 90kkm
                                BIA 4XXX

Komentarz

• sptom
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 351

Uprzejmie donoszę :szeroki_usmiech zrobiłem dzis rajd telefoniczny po ASO w kwestii wymiany oleju w skrzyni:
                                  Aso nr 1- nie wymieniamy, chyba że biegi ciężko pracują, skrzynia zgrzyta albo jeśli jest wyciek ze skrzyni.
                                  Aso nr 2 - Wymieniamy po 120 tyś. chociaż nie ma odgórnego zalecenia
                                  ASO nr 3 - nie wymienia się, chyba że są wycieki.

Reasumując skoro tak dość zgodnie twierdzą to chyba sobie obecnie odpuszczam wymianę i zrobie ja przy tych 120 tyś.
                                  Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...