Witam zauważyłem ostatnio, że rano po zimnej nocy po odpaleniu moja octa bardzo dymi. Dodam, że jest to biały dym ktory przypomina pare. Czuć też jakby taki dziwny zapach tych spalin. Czy takie kopcenie jest normalne i wynika z rożnicy temperatur czy cos jest nie tak? Chodzi oczywiście o silnik 1.9TDI ASV
Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
...moze to byc skroplina twozaca sie w wyniku duzej roznicy temperatur w wydechu, po dluzszym postoju i kolejnym rozruchu zostaje wydmuchnieta na zewnatrz.
Na śziankach wewnątrz układu wydechowego najpierw rozgrzanego,a potem zmrożonego tworzy się cienka warstwa lodu.Po odpaleniu gorące spaliny zamieniają ten lód w parę wodną.Sprawa normalna i trwa kilka chwil.
No chyba rzeczywiście musi to być normalne bo rozgrzaniu nic nie widać nawet jak sie przygazuje myslałem,że to może wina czegoś innego bo od razu po odpaleniu obroty wzrastają do ok 950 aby po chwili spaść na 900.Poźniej juz stoją rowno
Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Na śziankach wewnątrz układu wydechowego najpierw rozgrzanego,a potem zmrożonego tworzy się cienka warstwa lodu.Po odpaleniu gorące spaliny zamieniają ten lód w parę wodną.Sprawa normalna i trwa kilka chwil.
mam to samo, biały dymek mija jak autko łapie 50 stopni, luzik
Komentarz