Duze dragania drazka zmiany biegow

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adach
    Classic
    • 2009
    • 5

Lista na DynoDay (5.04.2008 sobota)

1. hEllo - auto 1 szt.
    2. krzynol - auto 1 szt.
    3. LuLs - auto 1 szt.
  • atbrtr2
    Drive
    • 2007
    • 54

Witam wszystkich milosnikow skody, mam pytanko i chyba problem. Posiadam Skode Octavie 1,6(akl), otoz podczas jazdy i gdy najde na jakies nie rownosci np: tory tramwajowe, kocie lby i inne dziury i wyboje , wraz z tymi nie rownosciami cale drgania prechodza na drazek zmiany biegow i sa to silne bicia , biegi nie wyskakuja ale jak jade i trzymam w reku drazek to nawet jak mocno trzymam to i tak bicia sa bardzo wyczuwalne ze reka ich sie nie powstrzyma. No i niewiem czy ma to cos wspolnego czy taka jest skodzia uroda nieraz bardzo ciezko mi wchodzi jednyka jaki dwojka ze trza ostro wcisnac a zarazem czasem nie ma najmniejszych problemow. Prosze o jakies porady co w tym kierunku zaczac robic. Dziekuje.
    RTR
    Nic Tak Nie Boli Jak Zlamane Serece.

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też mam AKL-a i mam to samo. Drążek zmiany biegów drga na każdych nierównościach. A ciężko wchodzące biegi jak i drgania drążka są przyczyną trochę wymyślnego mechanizmu wybierania. Możesz przesmarować te wszystkie przegubiki to trochę lżej będzie chodzić.
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• koja86
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3178

atbrtr2, mroko, a poduszki pod skrzynią biegów macie dobre?
        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• mroko
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 659
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez koja86
          atbrtr2, mroko, a poduszki pod skrzynią biegów macie dobre?
          To nie poduszki. Po prostu drążek zmiany biegów jest połączony prawie na "sztywno"(za pomocą kilku drążków) ze skrzynią nie przez linki jak w większości i dlatego przy przejeżdżaniu przez nierówności drgania od silnika i skrzyni przenoszą się na niego.
          Gdyby walnięte były poduchy to by w czasie przyspieszenia itp by drgał.
          Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Atbrt2, słuchaj a gdy np. nagle wciśniesz pedał gazu w podłoge, lub też nagle puścisz pedał gazu to też ci mocno drga lub wyskakuje bieg?
            Czarny Elegance

Komentarz

• atbrtr2
              Drive
              • 2007
              • 54

Witam dzieki za odpowiedzi, otoz przy przyspieszaniu jak i przy chamowaniu takich drgan nie wyczowam jedynie sa przy wybojach, ale zerkalem w schematy polaczenia skrzynki z drazkiem biegow i faktycznie tam nie ma ruchu za pomaca linek tylka sa sztywne polaczenia moze to dlatego ale tymi poduszkami to sie zainteresuje i dam znac na jutro jestem pod tym katem umowiony z moim zaufanym specem od skody, bedzie badal sluchal stukal i opukiwal dam znac po powrocie co i jak.
              RTR
              Nic Tak Nie Boli Jak Zlamane Serece.

Komentarz

• Piet-Tia
                Drive
                • 2007
                • 67

Jeśli to będzie dla wszystkich oczywistość to z góry sorki, ale przypominam, że drążek "trochę" drgać ma prawo, no i przede wszystkim, że trzymanie na nim ręki nie jest wskazane. 8)

Komentarz

Pracuję...