[O1] Turkot w skrzyni biegów w czasie jazdy 1.6 akl 2002r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo
    Drive
    • 2004
    • 44

Adrian, ufff miałem pisać ziombel co u Ciebie

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    Ziomal, dzięki za rekomendacje, wiesz jak ja uwielbiam tych co diagnozują że turbina jest do wymiany na podstawie zaolejonego dolotu, awarii mieszka lub zatartych kierownic... Paranoja
    To są Fachowcy jednym słowem :diabelski_usmiech
  • orzel720
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2270
    • Superb III (3V3)

Witajcie

Auto ma 162400km przebiegu

Sprawa jest taka:
    Od kilku dni słyszę lekkie "turkotanie w okolicach silnika i czasem lekko wyczuwam pod ręką jak trzymam drążek zm. biegów. Ma to miejsce TYLKO jak jadę - jak stoję a silnik zapalony to nie ma problemu.
    Myślałem, że przeguby, coś na półośkach hamulce koła ale to nie to wczoraj byłem na podnośniku i NIC zewnątrz nie jest uszkodzone. Za to dostałem gorszą sugestię, że to w skrzyni od dyfra jakieś nity urywają się i i trą o obudowę. Mechanik ten (na marginesie mój wujas z synem z Olkusza ) miał to samo aż przetarła się obudowa i wylał się olej i musiał kupić skrzynię - używkę..

Dzisiaj pojechałem do 2 niezależnych serwisów typowo Skodowskich (nie ASO) czyli "Skoda serwis" ul. Powstańców 1 i "Favos" ul. Pachońskiego. I co?

Pierwszy mech. (z Powstańców) przejechał się i stwierdził że faktycznie trze coś w skrzyni i to będzie "od dyfra"...
    Potem pojechałem od razu do drugiego i nawet bez wsiadania tylkjo na podstawie mojego iosu usterki to samo powiedział... "nity się urywają ew jakiś ząb się ukruszył" !?

Powiedzieli jak jeden chór: 1000zł z robocizną demontaż i montaż skrzyni, wymiana nitów na jakieś spec śruby co kosztują ok 260zł ew. jakieś łożyska..

Jak myślicie będzie banglać? Jak widzę na forum ludzie maja takie kłopoty w tych wersjach z 1.6 AKL
    A tutaj zbliża się wym amorów, tarcz i klocków, za kilkanaście kkm rozrząd uff robi się gorąco...
    Nie wiem czy nie sprzedam autka przed tymi bonusami bo jak wpompuję to potem przydałoby sie to "odjeździć"

Pozdro
    Jurek i chora OI

Komentarz

• atbrtr2
      Drive
      • 2007
      • 54

o to wspolczoje az nie wiem co napisac choc mam te same auto i zblizam sie do twojego przebiegu u mnie nrazie cisza
      RTR
      Nic Tak Nie Boli Jak Zlamane Serece.

Komentarz

• Doba
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 357
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Temat skrzyń biegów w O1 1.6 był już poruszany w wielu watkach. Użyj szukajki.
        MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• zgucio
          Rider
          • 2007
          • 691

obaj mają rację miałem taki objaw w swojej skodzie tylko przy przebiegu 210 tyś tylko żę tego samego dnia jak zauważyłem te objawy zaprowadziłem samochód do mechanika (a dwa dni wcześniej odebrałem z przeglądu) Powiedział że pewnie rozpioł się dyferencjał.
          Co się okazało zerwał się nit i dostał się w tryby. Dobrze że nie jeżdziłem więcej bo skrzynia by się rozleciała. Skrzynie zregenerowano koszt 1000 zł :evil: niestety sporo zdjęli nity i zastąpili czymś innym na całości.
          Mechanik mówił że właśnie przy takim przebiegu jak twój te skrzynie zazwyczaj padały. Skrzynie regenerowali mi gdzieś koło kielc skaryszew czy jakoś tak.
          Brak samochodu przez 4 dni

Oprócxz tego musiałem zmienić kompletne sprzęgło oogólnie wyszło 2,5 tyś za wszystko. Ale nie mówiue że u ciebie tarcza sprzęgła jest do wymiany za to co do skrzyni jestem na milion procent pewny.
          ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• orzel720
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2270
            • Superb III (3V3)

zgucio, cześć
            ok jest duża szansa że tak jest u mnie a sprzęgło podobno I wł. zmieniał przy 120kkm tak więc jak nie kitował to nie będę musiał....

pozdro z Kraka
            Orzeł720

Komentarz

• zgucio
              Rider
              • 2007
              • 691

orzeł720 sprzęgło na 99% jest ok ale najlepiej jakbyś zostawił samochód u mechanika tylko jakiegoś dobrego niech to zrobi bo jeżeli to samo co u mnie to im dłużej będziesz jeździł tym gorzej dla skrzyni. Najlepiej ją zregenerować bo wtedy wiesz co masz. Koszt jak pisałem u mnie za zregenerowanie samej skrzyni to 1000zł do tego dochodzi olej około 100 zł i robocizna.
              ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• orzel720
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2270
                • Superb III (3V3)

Doba, cześć
                użyłem ale oczywiście nie znalazłem * może masz jakiś link to takiego tematu?

pozdr
                Jurek

Komentarz

Pracuję...