[O1] Elektroniczny pedał gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abzuk
    Classic
    • 2007
    • 12

Casper, no ja teraz tez jezdze na Gates-ie i poki co nienarzekam Jest wzmocniony Gates Powergrip ale niewiem czy ja mam taki wstawiony.
    Ogolnie wiekszosc warsztatow ponoc wklada Gatesy. Przynajmnej w mojej okolicy.
  • yoschua
    Rider
    • 2006
    • 339

Witam,

Mam takie dość specyficzne pytanie, czy da się sprawdzić czy elektroniczny pedał gazu jest prawidłowo skalibrowany ??

Chodzi o to że wydaje mi się że maxymalnie wciśnięty do podłogi nie daje 100% tylko trochę mniej. Wnioskuje to po takiej sytuacji: Jadę 180km/h i włączam tempomat. Następnie hamuje dość mocno, powiedzmy do 120km/h, wciskam pedał gazu do deski żeby wrócić do poprzedniej prędkości potem wciskam przywrócenie prędkości na tempomacie i puszczam pedał gazu - odczuwam wyraźne przyśpieszenie - tzn. tempomat przyśpiesza szybciej do określonej prędkości niż noga. Czy to normalne, czy jednak coś jest nie tak ?

Przy okazji, czy przy włączonym tempomacie można nim sterować nogą i nie powyżej ustawionej prędkości, a poniżej. Czasem mi się wydaje, a czasem to czuje, że gdy jade na tempomacie przy tej zadanej prędkości 180km/h i zaczynam delikatnie wciskać gaz to samochód delikatnie zwalnia. Jak puszcze pedał będzie czuć szarpnięcie do przodu. Czy to normalne przy tym sterowniku i seryjnym sofcie w nim ?

(Opisane sytuacje są na długich przelotach autostradowych gdzie można na spokojnie testować i bawić się w takie rzeczy)
    Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
    HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• mad_mark
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 413

vagiem to sprawdzisz. nie powiem Ci teraz ktory, ale jeden z blokow pomiarowych podaje % wartosc wcisniecia pedalu gazu. poza tym nie jestes pierwszy ktory uwaza ze tempomat lepiej przyspiesza...

Komentarz

• PiotrekDK
        Elegance
        • 2007
        • 798
        • Seat

Ja mam tak samo w O2 , wyglada jak by tempomat lepiej przyspieszal :szeroki_usmiech
        ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
        mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• yoschua
          Rider
          • 2006
          • 339

Dzięki za odpowiedzi - czyli że to norma :-)
          Tak zauważyłem że w jednym bloku VAGIem widzę wartości zmieniające się przy poruszaniu pedału, widze też że są dwie wartości, jedna ma niską wartość przy puszczony pedale, a druga wysoką, przy wciśniętym pedale jest na odwrót - pomysłowe i dobrze zrobione jeżeli chodzi o nadmiarowość danych, ale zdziwił mnie fakt następujący:
          Powiedzmy że przy puszczonym pedale wartość jest 10 na tej pierwszej omawianej powyżej wartości, wciskam powoli pedał i wartość maleje do zera a potem rośnie w górę do swojego maximum - myślałem że to jest to źle skalibrowane.
          Nie wiem które pole/wartość stanowi ostateczny wynik procentowy, bo to co opisuje jest bez miana i pewnie jest tylko wartością pośrednią bezmianową zapewno wartością bezpośrednio czytaną z potencjometra.
          Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
          HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

Pracuję...