[O1] prosba o pomoc - piszczenia i stukoty

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

Słuchajcie znalazłem rozwiązanie !!!!
    Dałem ten samochód żonie aby ona nim jeżdziła i słuchajcie ona nic nie słyszy.
    Uważam że to najlepsze rozwiązanie.
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
  • keriwe
    Classic
    • 2007
    • 29

Witam wszystkich serdecznie,

Wlasnie niedawno zostalem szczesliwym posiadaczem Octavii combi Elegance 1.9 TDI ASZ, rok 2003. Cena byla dosc korzystna, ale teraz po przejechaniu pierwszych kilometrow pojawilo sie kilka problemow, ktorych przy zakupie nie widzialem. Bede wdzieczny za pomoc przy ich rozwiazaniu:

1. po wlaczeniu stacyjki slychac 5 piszczen, nie mam pojecia co one maja oznaczac - zadna kontrolka sie nie pali a radio wyciaglem

2. auto ma parktronic, ale wydaje on jeden dzwiek jak sie wlaczy wsteczny i potem cisza - moze ktos ma pomysl czemu on nie dziala?

3. regulacja reflektorow przy kierownicy dziala tylko do prawego reflektora, nie wiem czy tak powinno byc czy cos jest nie tak?

4. mam elektryczne lusterka, ale jak robie ze chce ustawiac lewe, to oba mi sie ustawiaja, a jak prawe to tylko prawe - czy to jest fabrycznie tak zrobione?

5. jak otwieram lewe przednie drzwi to nie zapala sie w nich na dole dioda i komputer nie pokazuje ze te drzwi sa otwarte - co moze byc przyczyna?

Jezeli chodzi o silnik:
    6. jak lekko przygazuje to slychac takie jakies piszczenie/syczenie, jakby gdzies w oddali jechala karetka, jak zgasze silnik, to ten dzwiek powoli ustaje, zastanawialem sie czy to moze jest pasek, albo jakies lozysko?

7. ostatnio robilem cos w aucie i mialem wlaczony silnik, po pewnym czasie slychac bylo jakis taki delikatny stukot, nie mam pojecia co to jest, stukot znikl jak nadusilem sprzeglo - cos mam nie tak ze sprzeglem?

8. jak krece kierownica przy zgaszonym silniku, to slychac taki stukot przy przekrecaniu kierownica, wiem, ze mam do wymiany lewy wahacz, ale nie wiem czy to ten wahacz moze tak stukac czy cos wiecej jest nie tak, moze cos w kolumnie kierownicy?

Autko ma na liczniku 130tkm, wiec powinno smigac bez problemu. Przed kupnem bylem w ASO, podlaczyli pod komputer i bylo ok, sprawdzali tez zawieszenie i powiedzieli ze ok,
    wiec jak w domu sam sprawdzilem to bylem troche rozczarowany, np. wahacz to jest taki luzny ze szkoda gadac....No ale teraz musze cos z tym zrobic.
    Jest jeszcze jeden problem: mam tylko jeden kluczyk i nie mam tez zadnych kodow. Bylem w ASO i powiedzieli mi ze moga dorobic kluczyk po numerze VIN ale musza miec jakis kod, ktorego nie mam. Powiedzieli mi ze moge wymienic zamki i wtedy bede mial wiecej kluczykow...

Jeszcze cos, jak ruszam np. rano to sa pewne problemy z wlaczaniem biegow 2,4 (tak jakby plytko wchodzily i chcialy zaraz wyskoczyc), jak juz potem troche pojezdze to biegi wchodza normalnie, tj. gleboko. Dotyczy to tych biegow przelaczanych w dol. Czy ktos moze wie co to moze byc?

Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc.
    Serdecznie pozdrawiam!

Komentarz

• pleban
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 580

1. pasy ??
      3. nie powinno
      4. jest ok - reguluj najpierw tą stronę gdzie 2, a później kontruj drugą
      5. nie szystkie auta mają lampkę na dole drzwi, aczkolwiek komp powinien pokazać

co do reszty, a zwłaszcza subiektywnych wrażeń z silnika to albo warsztat, albo jasnowidz spod Człuchowa jeśli zamierzasz omijać warsztat

A serio to podjedź na SPOTa w swoim mieście
      była O1 1,6 102 KM
      była O1 1,9 TDI 90 KM
      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• keriwe
        Classic
        • 2007
        • 29

Wielkie dzieki za odpowiedz.
        A co masz na mysli piszac SPOT?

Komentarz

• Piet-Tia
          Drive
          • 2007
          • 67

SPOT, czyli spotkanie maniaków. 8)
          Najbliższe: dzisiaj o 20. Info masz w sygnaturze autora tematu, do którego dałem Ci linka.

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

keriwe,

1.pasy , niski poziom oleju płynu chłodzącego. poczytaj poniższy link tan są podobne objawy

2. czujniki parkowania będą piszczeć jak przeszkoda będzie blisko
            3. Prwdopodobnie padł tobie jeden z silniczków przy lampie (było na forum o tym problemie poszukaj)
            4. tak ma być
            5. w drzwiach jest czujnik otwarcia i prawdopodobnie nie styka ale wtedy też by się oświetlenie w środku nie załączało ( też było na forum - SZUKAJ)

6. Cieżko powiedzieć
            7. W większości samochodów przy puszczonym sprzęgle wydaje taki lub podobny odgłos , już masz troszkę najeżdżone
            8. Stukot może byc od końcówki drążka kierowniczego, a tak pozatym dlaczego chcesz wymieniać cały wachacz ???? jedź na stację djagnostyczną (tam gdzie robi się przeglądy) i poproś żeby wjechli na tzw. trzęsawki (koszt u mnie około 20 zł) i wejdź z diagnostą do kanału i on ci pokaże co jest do wymiany - Ja stawiam na tuleje metalowogumową w wachaczu (tą z tyłu - czesto padają) koszt tuleji około 30 zł + wymiana

Co do biegów to na zimnym silniku przeważnie biegi wchodzą cieżej , lub masz nie wyregulowane na tzw. wodzikach

A tak poza tym jedź na spota do kolegów ( tak jak pisali powyżej ) i wiele spraw wyjaśni, np polecą Tobie rózne warsztaty, sklepy z częściami itp
            Mam nadzieję że troszkę pomogłem

Komentarz

• keriwe
              Classic
              • 2007
              • 29

Wielkie dzieki za odpowiedz. To mi wiele pomoglo.

2. wlasnie ze slychac tylko jak sie parktronic wlacza (jeden pisk) i potem nic
              nawet jak bym cofnal w drzewo, to i tak cisza
              5. chyba padl mi ten czujnik, bo zadna lampka sie nie zapala jak otwieram te drzwi
              8. wlasnie jest dokladnie to o czym piszesz, wlasnie taka tuleja gumowa jest cala wyrobiona, ale myslalem, ze to trzba wymienic caly wahacz. Jak piszesz, ze koszt wymiany tuleji to jakies 30 zl, to zaraz mi sie humor poprawil, bo myslalem, ze to mnie bedzie sporo kosztowac. Wlasnie przed kupnem auta bylem na stacji diagnostycznej - wytrzesli autko, sprawdzili zawieszenie, hamulce, etc. i tego nie znalezli. Dziwne co?
              Na spota bym sie chetnie wybral, ale dzisiaj obiecalem zonie, ze spedze z nia wieczor - po kupnie autka wieczory spedzalem raczej z nim...
              zobacze, moze uda mi sie wyrwac ;-)
              pozdrawiam wszystkich!

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez keriwe
                wlasnie jest dokladnie to o czym piszesz, wlasnie taka tuleja gumowa jest cala wyrobiona, ale myslalem, ze to trzba wymienic caly wahacz. Jak piszesz, ze koszt wymiany tuleji to jakies 30 zl, to zaraz mi sie humor poprawil
                30 zł to koszt SAMEJ tuleji, ja u siebie zmieniałem sam , ale jak nie masz miejsca i odpowiedniego sprzętu to raczej oddaj to do fachowca , na sopcie koledzy powinni polecić Tobie jakiś warsztat

PS weź żone na spota :szeroki_usmiech

Komentarz

• keriwe
                  Classic
                  • 2007
                  • 29

Zamieszczone przez hubert78
                  PS weź żone na spota
                  pewnie to byloby najlepsze wyjscie, ale
                  mamy 3 miesieczna coreczke, z ktora moglby byc problem.
                  a moze i nie, bo bardzo lubi jezdzic samochodami - zaraz zasypia

Komentarz

Pracuję...