[O1] wady i zalety silnika 2.0

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarol
    Drive
    • 2009
    • 48

Myślę, że wzrto byłoby obgadać jakie zabawki zabieramy na zlot. Przecież dzieci i tak będą się bawiły razem, więc można zrobić listę, żeby niepotrzebnie nie dublować.
    Chodzi oczywiście o takie wielkogabarytowe plenerowe sprzęty.
    Co o takiej liście myślicie? Oczywiście małe zabawki typu łopatki i wiaderka potrzebne będą w każdej ilości

Może zrobimy listę ile i w jakim wieku będzie dzieci?
    Ze mną przyjeżdża dwójka. Chłopiec 3 lata i dziewczynka 8 miesięcy.
  • zgucio
    Rider
    • 2007
    • 691

Witam.

Psiadam octavie 1.6 ale mam zamiar zmienić szukam octavii po 2000 roku tylko oglądam bardziej benzyniaki i myśle o 2.0 octavce.
    Mam pytanie do użytkowników samochodów z takim motorem jak on się sprawuję, jaki przebieg może wytrzymać bez remontu, jak sprawuje się skrzynia i reszta podzespołów. Jakie ma spalanie na benzynie a jakie na gazie (mam zamiar zagazować po kupnie).

Proszę również o podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy kupnie takiej octavcki
    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

witaj

Byłem w posiadaniu skodzinki z takim silnikiem od nowości przez 8 lat. Sprawowała sie ona oki. Przy tym silniku musisz sie liczyć z braniem oleju jak ostro butujesz to nawet 0,5l/1000km. Spalanie benzyny to jakieś 8l/100km przy normalnej jeździe a 10l/100km przy ostrzejszej lub wiecej.
      Skrzynia - zero problemów, inne podzespoły tez oki. No może - wiadomo ze stan naszych dróg ma wiele do życzenia i będziesz tez musiał czasami wymienić końcówki drążka, stabilizator itp.
      Jeśli chodzi o zagazowanie to naprawdę postaraj sie założyć w porządnym warsztacie. Silnik ten jest bardzo czuły i może stwarzać problemy przy nieodpowiedni założonej instalacji.
      U mnie było oki do momentu kiedy nie pojechałem na przegląd do ASO ŚLIWKI :evil:
      Gn... coś poprzestawiali/podmienili i sie zaczęła jazda. Ale nie oznacza to ze silnik nie nadaje sie do zagazowani - jest u nas na forum kolega który zagazował AQY i zrobił ponad 200kkm na LPG bez problemów.
      Aha polecam od razu kupić osłonę pod silnik - duża dieslowska i zamontować, bo te fabryczne - krótkie nic nie osłaniają i pełno syfu jest w komorze.
      DACAR.team

Komentarz

• pablo_doctor
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 791

nic dodac nic ujac - ja mam tyko problem z gazem bo gazowniki ktore robili to straszne ciule ...
        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1087
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wad niema, są same zalety w porównaniu z 1,6. Silnik bardzo elastyczny, ma duży zapas mocy, dużą trwałość, bardzo wygodnie się jeżdzi, nie trzeba często zmieniać biegów, spalanie podobne do 1,6, a osiągi lepsze. Kombi, 8 lat (początek 2000r.), 151000km, wymienione tylko:
          przepływomierz, 80000km
          sonda lambda, 130000km
          gumki stabilizatora, nie zanotowałem kiedy
          łożyska w przednich kołach, po razie (90000 L i 120000km P)
          Oczywiście eksploatacyjne:
          opony 2szt, przód 103000km, 2szt, tył 113000km, klocki hamulcowe tył 80000km, przód 103000km, tarcze jeszcze nie.
          Nie potwierdzam dużego zużycia oleju, nigdy jeszcze nie dolewałem pomiędzy planowymi wymianami. Możliwe, że to zależy od stylu jazdy. Kilka dni temu w dłuższej trasie (400km), nie oszczędzając specjalnie, bo trochę zależało na czasie, zmieściłem się w 7l/100km.

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

Zamieszczone przez Marian 2
            Kilka dni temu w dłuższej trasie (400km), nie oszczędzając specjalnie, bo trochę zależało na czasie, zmieściłem się w 7l/100km.
            no to chyba nie na naszych drogach :?:
            DACAR.team

Komentarz

• EŁ
              L&K
              • 2004
              • 1168
              • Octavia III (5E3)
              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

hmm, nie bardzo widzę sens zakupu z takim silnikiem, pali tyle samo co 1.8T , tak samo wraźliwy na LPG co powoduje podobny koszt instalacji , jednakże 1.8T w dobrym stanie nie bedzie brał oleju i zagwarantuje "troszke" inne wrażenia z jazdy.
              Na twoim miejscu z uwagi na zbliżone koszty zastanowił bym się nad 1.8T

Komentarz

• orimp
                Classic
                • 2007
                • 18

witam, przejechałem już swoją 2,0 90kkm od nowości, silnik bez zarzutu, rozsądne spalanie w trasie, najpoważniejsza wada to spalanie w mieście - naprawdę trudno zejść poniżej 11l/100km, a jak dużo czasu spędzasz w korkach to osiągnięcie 15l/100km nie będzie problemem, nie zakładałem gazu bo mi odradzano do tego typu silnika, poza tym same pozytywy,

PS: mój niechlubny rekord prędkości na autostradzie przy dobrym wietrze i lekko z górki wyniósł 220km/h

Komentarz

Zamieszczone przez zgucio
                  pytanie do użytkowników samochodów z takim motorem jak on się sprawuję
                  elastyczny to duży plus 115KM ale silnik 8v szkoda że nie 16v
                  jak sprawuje się skrzynia i reszta podzespołów
                  nie było żadnych problemów
                  Jakie ma spalanie na benzynie
                  tutaj jest różnie w mieście powiedzmy 11l na trasie to głównie możliwości kierownika okolice 8l
                  Zamieszczone przez nico21
                  Przy tym silniku musisz sie liczyć z braniem oleju
                  to fakt zużycie było duże nawet do ok 1l/1000km
                  Zamieszczone przez
                  Na twoim miejscu z uwagi na zbliżone koszty zastanowił bym się nad 1.8T
                  dokładnie , mam złe wspomnienia po tym silniku i gdybym miał drugi raz kupić benzynę zdecydowanie wybiorę 1.8T i założę LPG dobrej marki

Komentarz

• zgucio
                    Rider
                    • 2007
                    • 691

Dzieki wszystkim.

Co do spalania to moje 1.6 w trasie spala tak 9-10L a w mieście przy jeżdzie takiej że przejade 2km zgasze zaraz wsiądę i znowu kilometr albo dwa dochodzi do 15 litrów więc jestem przyzwyczajony. Trochę mnie martwwi to że bierze olej, znajomy miał bore z takim silnikiem i przy większym przebiegu zaczęla już mu sporo brać.
                    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• albus_lupus
                      Rider
                      • 2008
                      • 347

Właśnie stałem się posiadaczem takiej Octy 2.0 APK. Niestety kupiona już z uszkodzoną sondą lambda Na razie spalanie to:
                      Miasto 18l/100
                      Trasa 10.9l/100

Dziś najprawdopodobniej wymiana nieszczęśliwej sondy i parę dni później instalacja LPG.
                      Była O1 która uratowała życie Silnik 2.0 APK - BRC Sequent 24
                      Była O1 Kombi 1.9 TDI AHF
                      President Johny II ASC + President
                      Jest Mondeo MK4 1.8 TDCI powered by HEKO

Komentarz

• Marian 2
                        L&K
                        • 2007
                        • 1087
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Sondę wymienić trzeba jak najszybciej, bo z pewnością mocno kopci, można sprawdzić , że jest czarna plama na aswalcie po przygazowaniu na postoju. Grozi to zapchaniem katalizatora, a wtedy koszty będą dużo większe. Po wymianie sondy napewno przy rozsądnej jeżdzie zmieścisz się w 7l/100km, a w porywach można zejść do 6l/100km, na dłuższej trasie utrzymując 80÷90km/h. Sonda raczej musi być oryginalna, odradzam zamienniki.

Komentarz

• albus_lupus
                          Rider
                          • 2008
                          • 347

Marian 2, Jeżeli uda mi się w mieście zejść do 7 litrów (raczej niemożliwe ale w cuda wierze) to nie ma mowy żebym zagazował Szkodnika.

Orginalną sondę mam już zamówioną na piątek, bo dziś niestety nie udało mi się nic zrobić z tym tematem.

Realnie jednak liczę że spalanie spadnie przynajmniej do około 10l/100km w mieście, a to mnie już satysfakcjonuje.
                          Była O1 która uratowała życie Silnik 2.0 APK - BRC Sequent 24
                          Była O1 Kombi 1.9 TDI AHF
                          President Johny II ASC + President
                          Jest Mondeo MK4 1.8 TDCI powered by HEKO

Komentarz

• splawik
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1292

Zamieszczone przez albus_lupus
                            Jeżeli uda mi się w mieście zejść do 7 litrów (raczej niemożliwe ale w cuda wierze) to nie ma mowy żebym zagazował Szkodnika.
                            Kolega miał raczej na myśli w trasie, a Ty pewnie w mieście. :szeroki_usmiech
                            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                            -------------------------------------------------
                            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• rafalus
                              L&K
                              • 2005
                              • 1140
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

albus_lupus w miescie 7 nie ma szans.
                              10 L ? Napisz w jakim miescie?
                              nowy cSIMC od Aliego
                              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• jezy
                                Drive
                                • 2008
                                • 49

po poznaniu jadac rano przez niestachowska az do auchan udalo mi sie pare razy zejsc do 10L
                                obecnie jak sa korki na rowniez na bukowskiej na wysokosci Lawicy spalanie 13-14:-) skroty i te inne i trzeba przygazowac aby zdazyc :twisted:
                                ale 10 z hakiem do osiagniecia bez wiekszych stresow
                                sprzedam fotele RS,
                                Jeep SRT8 MY08

Komentarz

• Marian 2
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1087
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

W korkach to raczej niema szans na 7÷8l. Moje całe miasto, to dzielnica, np. w Warszawie, czy Poznaniu.

Komentarz

Pracuję...