[O1] Kontrolka ASR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tatakuby
    Ambiente
    • 2009
    • 137

[O1] Kontrolka ASR

Zamieszczone przez mdo1
    za to, ze mechanik wiedzial gdzie puknac - 499
    hehe.. Rozbawiłeś mnie tym bardziej niż ta aukcja...
    Kejup, tak jak mówisz musze chyba w to zainwestować i wtedy napewno będe musiał postawić Jarkowi kiste tych 0,7 hahahaha
  • dj_payac
    Classic
    • 2007
    • 5

[O1] Kontrolka ASR

Witajcie. Od kilku dni zacząłem mieć pewne problemy z Octavia `03. 1.9 TDI. Otóż najpierw odpadło mi koło od alternatora. Kupiłem nowe i wymieniłem. Po dwóch dniach przetarł się kabel od alternatora do czujnika podciśnienia/turbiny (coś takiego) i nie działało turbo. VAG-iem sprawdziłem i naprawiłem w przeciągu minuty.

Żeby tego było mało pozostała jeszcze jedna usterka. Podczas normalnej jazdy po krótkim czasie zapala się kontrolka ASR. Od momentu zapalenia świeci się aż do wyłączenia zapłonu. Po wyłączeniu silnika i włączeniu jest niby okej, ale po kilku km. znów się zapala.

Co radzicie?

Komentarz

• bono
      Drive
      S_OCP Member
      • 2007
      • 48

dj_payac masz walniety czujnik , bylo juz na forum chocby tutaj :arrow: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=13488
      Audi by Dynosoft
      Pozdrawiam
      Blazej (Bono)

Komentarz

• koja86
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3178

Zamieszczone przez dj_payac
        Otóż najpierw odpadło mi koło od alternatora
        to fachowo się nazywa sprzęgło alternatora :wink: Ale nie o to chodzi ,przy takiej wymianie powinno się również wymienić napinacz paska alternatora koszt około 250zł . Jak zaciera się to sprzęgiełko to po dupie dostaje ten napinacz więc za długo już nie pociągnie
        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• dj_payac
          Classic
          • 2007
          • 5

Czy jazda z tym walniętym czujnikiem może zaszkodzić autu czy nie?

Komentarz

• bono
            Drive
            S_OCP Member
            • 2007
            • 48

zaszkodzic to raczej nie, ale wez pod uwage, ze jak nie dziala czujnik to jest to rownoznaczne, z tym ze nie dziala Ci uklad ABS/ASR. To juz wplywa na twoje bezpieczenstwo !

Czujnik mozesz sprawdzic podlaczajac do niego omomierz powinien pokazac ok. 1 kOhma , jak nic nie pokaze to znaczy, ze ten czujnik jest kaput.
            Inne przyczyny to zasniedziale styki lub przecieta wiazka w kostce ABS. Wez sprawdz czy masz przejscia. W wiazce masz izolowane po dwa kable, wiec to ulatwi Ci rozpoznanie, ktore to czujniki
            Audi by Dynosoft
            Pozdrawiam
            Blazej (Bono)

Komentarz

• dj_payac
              Classic
              • 2007
              • 5

Sprawdziłem VAG-iem i mam następujące błędy. Różne programy, różne dane.

Polski VAG 2.5 znajduje:
              Błąd o numerze: 17911

VAG-COM 409.1
              01314 Engine Control Module
              013 - Check DTM Memory

Wszystko ma związek z ruszanym alternatorem :/.

Komentarz

Pracuję...