O2 1.9 TDI BJB - problem z odpalaniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TDi-2002
    Ambiente
    • 2006
    • 108

Najblizszy pokój, w ktorym nie bedzie slychac "Naszego_Czadu_Dawania" znajduje się w Toruniu :diabelski_usmiech

A tak serio, to podejrzewam, ze jak sie o siebie sam nie zatroszczysz, to moze sie skonczyc tak, ze bedziecie mieszkac akurat tam, gdzie nie chcecie ( :wink: ). Proponuje zadzwonić i spytac sie, ktory pokoj/pokoje beda oddzielone akustycznie od miejsca, gdzie bedziemy stacjonować i wtedy podasz numer o jaki prosisz, zeby pozostał wolny do Waszego przyjazdu i gra gitara 8)
  • FunGous
    Drive
    • 2005
    • 66

witam

od jakiegos czasu mam problemy z odpalaniem auta. w sumie nie istotne czy zimne czy cieple chociaz zjawisko nasila sie jak jest cieply. odpalic oczywiscie mozna ale rozrusznik krecie tak z 1-2sek gdzie wczesniej byl to ulamek sekundy. Dodam ze obecna temperatura nie ma nic do tego bo zaczelo sie to wszystko jeszcze wczesnej jesieni ale teraz juz jest dokuczliwe. Ostatnio zona doniosla mi ze musiala krecic z 4 razy a raz jej zgasl na skrzyzowaniu. VAG nie pokazuje bledow. Czy komus cos swita ? Co moze byc powodem ?
    Aha w miedzy czasie zawirusowalem auto ale nie sadze aby to bylo powodem poniewaz zjawisko to wystepowalo wczesniej, moze nie az tak nasilone ale jednak (chociaz moge sie mylic, nie jestem pewien czy bylo tak wczesniej czy nie).
    thnx from the mountain za jakiekolwiek sugestie.

Komentarz

• kurynio
      Ambiente
      • 2007
      • 166

Bywały takie usterki w silniku BJB, przyczyny własciwie mogą być dwie:
      czujnik temp silnika, ale to mnniej prawdopodobne, bo jak piszesz temp silnika nie ma na to większego wpływu
      druga, na którą bym stawiał to rozrusznik, aby się upewnić, ściągnij wtyczkę z czujnika temp. silnika. Jeżeli auto odpali bez problemu od pierwszego "dotknięcia" to rozrusznik.
      Nie wiem jak wygląda utrudnione odpalanie Twojego samochodu, ale przy rozruszniku, uruchomienie nie jest płynne. Silnik uruchamia się ze sporym "tąpnięciem".

Pozdrawiam

Komentarz

• FunGous
        Drive
        • 2005
        • 66

no wlasnie w sumie mozna byloby powiedziec ze jest takie tapniecie az mi szkoda poduszek silnika
        sprobuje zrobic to co opisales, dzieki !
        jesli to czujnik to koszt chyba nie wielki, a co w przypadku rozrusznika ?

Komentarz

• kurynio
          Ambiente
          • 2007
          • 166

Jeżeli miałbym na coś stawiać, to wybrałbym jednak, że to rozrusznika, a nie czujnik, bo jak pisałeś z resztąnie ma znaczenia, czy cieply czy zimny. Jeżeli czujnik to jakaś 100, jeżeli rozrusznik to zależy, czy auto jest serwisowane i czy łapie się na tzw. "akt dobrej woli" w ASO, to zależy od daty sprzedaży i przebiegu, jeżeli się nie łapie, to raczej regeneracja rozrusznika, tulejki, łożyska ok. 300zł

A tak poza tym, zakładam, że akumulator masz dobry, bo w dieslu to bardzo ważny aspekt sprawnego uruchamiania

Pozdrawiam

Komentarz

• ddga
            Classic
            • 2005
            • 12

U mnie po 2 latach też zauważyłem problem z odpalaniem ale gdy był tylko ciepły.
            Wymieniłem akumulator( mimo, że nie wykazywał żużycia) na nowy i większy ( z 61 ah na 77 ah Bosh S5 ) i problem zniknął-minęło pół roku i nadal jest ok.

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

FunGous, a nie zmianiłeś ostatnio stacji na której lejesz ropę?

Komentarz

• FunGous
                Drive
                • 2005
                • 66

ddga: autka i wiek widze ten sam. moze przyczyna rowniez ? sprobuje z tym aku

dzida: od nowosci leje caly czas na tej samej stacji (oprocz wyjazdow w trase). chyba ze oni zmienili jakosc paliwa. sprobuje nalac gdzie indziej teraz

w kazdym badz razie mam kilka mozliwosci
                czujnik, rozrusznik, aku, paliwo
                bede kombinowal
                dzieki

[ Dodano: Sro 27 Sie, 08 18:17 ]
                odgrzewam kotleta
                problem rozwiazany

okazalo sie ze to kwestia korekty softu !!!
                niestety kosztowna korekta ale teraz pali od dotkniecia.
                ori softy maja ten problem wiec przy chip tuningu poproscie tunera zeby odrazu to poprawil
                bedzie taniej

Komentarz

Pracuję...