Oktavia II kontra Cee'd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Przy przeliczaniu co się bardziej opłaca, proponuję tez wziac pod uwage utratę wartości.
    Octavie trzymają wysokie ceny, natomiast z Ceedem może nie być zbyt różowo.

Co do samego auta, to z zewnątrz nawet mi się podoba, natomiast w środku niestety IMO kiepsko. Takie wykonczenie i jakosc materialow uszlaby w tloku jakies 4-5 lat temu. No moze jeszcze nawet ze 3 lata temu jeszcze moznaby to bylo przezyc w aucie wchodzącym wlasnie do produkcji.

Natomiast teraz ono jest po prostu przestarzałe IMO.
    TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

mnie się i ceed i i30 nawet podobają, chociaz liczyłem właśnie na lepszy środek w ceedzie (i30 nie miałem okazji oglądać).

co do awaryjności, serwisu itd, to trudno powiedzieć.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Corter
        Classic
        • 2007
        • 13

Big,pisze o SWOICH odczuciach,a nie twierdze ze tak po prostu jest. Jezdzilem Ceedem tylko kilka razy na jazdach testowych,a to stanowczo za malo jak dla mnie jak na nieznany samochod zeby go kupic. Posilkowalem sie forum Ceeda,gdzie pisali juz sami uzytkownicy o bolaczkach tych aut. Moze to jest tak,ze Ci zadowoleni nie pisza bo nie maja problemu i dlatego czlowiek widzi tylko te negatywne opinie,ktore zamazuja obraz rzeczywisty. Jak do tego dolozymy serwis a la Polmozbyt, niewyeliminowane choroby wieku dzieciecego,niechec Polakow do malo popularnych marek wplywajaca na szybszy spadek wartosci pojazdu i troche drozsze czesci to ciezko zaryzykowac. Wcale nie mowie,ze to zly wybor. To niezbadany grunt jak dla mnie.
        Octavia sie juz zdazyla sprawdzic. Tez ma pewnie wiele wad,ale jest przewidywalna.
        Jak mam wydac tego rzedu pieniadze,to jest to dla mnie powazna inwestycja i wole nie eksperymentowac,bo w razie czego nie machne reka i nie kupie innego.
        Zreszta podobnie jest z Focusem,ktory stanowi dla mnie dosc powazna alternatywe dla Octavii. Uznane auto,sprawdzone... Ale poniewaz opinie obiegowe mowia o slabych wtryskach i turbinach,a na dodatek sam Ford potwierdza,ze rdza nie jest im obca to gra w rosyjska ruletke nie jest ciekawa oferta)

Komentarz

• yanooshiiik
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 172

z ta rdza to raczej bym sie nie przejmowal. Mialem Mondeo i po 2.5 roku zmienili uszczelnienie progow drzwi bo cos zaczynalo wykwitac, potem byl spokoj. Pozatym 12lat gwarancji na blache.

Turbina ? Nie kupilem Mondeo 2.2 TDCI 155KM dlatego gdyz slyszalem ze sie sypia wtryski. Kupilem 2.0 TDI i co ? Ponoc turbo tez niezbyt udane.

U kazdego cos milego sie znajdzie. Nie ma aut doskonalych

Komentarz

• Salvatore
            Rider
            • 2008
            • 282

300sl, zanim się zdecydujesz, to pogadaj z którymś z naszych lokalnych dostawców - np. djczas lub lucasrally. Zdziwisz się jakie mogą załatwić ceny :twisted:
            I jeśli Ci się nie spieszy z zakupem, to może warto poczekać na obniżki cen czeszek - w czechach o ile wiem właśnie spadły od czerwca, z czego octa zdaje się o równowartość 7000 zyla. Najprawdopodobniej w Polsce też spadną.
            Ja też miałem zamiar kupić Ceeda (nawet już złożyłem zamówienie), ale ostatecznie się zdecydowałem na Octe 1.9 TDI. Zniechęciła mnie właśnie lektura forum Ceeda.

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

Zamieszczone przez rafalus
              Wybierajac miedzy Octavia i Cee'd wybrał bym jednak Octe . Dla mnie istotna jest tez cała otoczka . Octavi jest wiecej w ruchu, zawsze to bedzie lepiej z serwisem i częściami a z odsprzedażą nie ma problemu. Poza tym ta marka Skoda
              popieram w całości, u mnie na szczęście nic nie skrzypi tylko szumi w tylnich drzwiach (ale to wina przyciemniania szyb)
              latałem O1, teraz O2 i gdybym miał się teraz przesiadać to tylko na auto klasy wyższej,
              osobiście dla mnie nie ma lepszego auta w tym segmencie
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• voctawias
                Ambiente
                • 2008
                • 191
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja jestem uzytkownikiem Ceeda 1,6crdi Optimum+ tzn. jest to samochód mojej mamy - został zakupiony w listopadzie 2007 ma przejechane ponad 11 000 kilometrów i powiem ze jestem bardzo mile zaskoczony tym samochodem. Natomiast jesli chodzi o cene to mozna na to róznie patrzec, bo Kia teraz nie daje zadnych rabatów na ceedy a u skody dostałem 10 000zł wiec wszystko robi sie porównywalne jak sie człowiek blizej tamu przyjzy. Dlatego kupując samochód dla mnie i mojego taty wybór padł na Octavkę, miała być 1.9 Tdi ale ten silnik mnie nie przekonał wydawał mi sie słabszy niz w ceedzie dlatego mam 2.0tdi. Cena wynegocjowana to 85 800 z dodatkami, a ceed 2.0 crdi O+ plus wszyskie pakiety jakie tam wystepuja wychodzi 84 100 wiec bardzo mała róznica. Moge tylko powiedziec ze Skoda w srodku jest wykonana lepiej, natomiast ceed ma ciut wiecej miejsca na nogi z tyłu. Takie sa moje odczucia - wybor nalezy do Ciebie!

Pozdr
                Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• liroyek
                  Rider
                  • 2008
                  • 620

hmmm

u mnie w pracy kierownik ma sluzbowego ceed diselek 1,6 chyba 115 km, ma go od wrzesnia i przejechane 25 tys

wszystko ok, nic nie skrzypi itp ale:

mial juz cos robione z recznym bo dziwnie dzialal
                  teraz jezdzi bo ma luz na kierownicy (chyba kolumna kierownicy)

oni zamist cos wymienic to dokrecaja i kaza jezdzic

pozatym sobie chwali srednio pali mu 6
                  Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                  bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                  http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                  Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

W koncu 7 lat gwarancji trzeba wykorzystac :wink:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• andriu21tg
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1499

Ja tez sie zastanawialem co wybrac i w dzien przed zamowieniem cee"da weszłem na taka stronke moja ceed , cos podobnego do ocp i jak przeczytalem jak gosc przy przymrozku w kombicy -1 c nieumial otworzyc klapy bagaznika bo podmarzly silowniki...albo jak kolo pisze ze łuszczy sie lakier na masce , albo po 9 miesiacach pod znaczkiem kia zaczyna rdza wychodzic podziekowalem i kupilem czeszke tym bardziej ze poprzednia moja bryka to terz czeszka tylko mlodsza siostra fabia

w ceedzie wychodza wady wieku dzieciecego i niepolecam kupic takiego auta juz niemowiac o servisie .. w karcie gwarancyjnej jest zapis ze sevis usunie usterke w NAJSZYBSZYM MOZLIWIYM TERMINIE - i kolo tam pisal ze fotel mu opadal to miesac trzymali mu auto.
                      zreszta co ja bede pisal wejdz poczytaj posmiej sie bo niektorzy juz sie tam pogodzili ze kia dalej bubluje ...

Komentarz

• zurcio
                        RS
                        • 2008
                        • 2046

Zamieszczone przez Maicroft
                        W koncu 7 lat gwarancji trzeba wykorzystac :wink:
                        Z czego ze 2 lata w serwisie
                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

W rodzinie pojawil sie Ceed 1.6 ten wlasnie 115KM. Puki co minelo 1,5miesiaca auto ma 6kkm i jezdzi. We wtorek jedziemy na dwa auta do Berlina, zobaczymy w praktyce jakie sa roznice spalania Octy 110+ oraz Ceed 1.6 115KM
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• voctawias
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 191
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A ja polecam kupić ceeda bo tak sie składa ze jestem zarejstrowany tez na forum "mojaceed" i połowa rzeczy wypisywanych w dziale usterka to pierdoły. Moj Ceed SW ma juz 9 miesiecy i nie ma zadnej z tych usterek tam opisywanych, wiadomo ze moga sie zdazyc wypadki pojedyncze ale mowienie w ten sposób ze nie polecam samochodu ktorym nie jezdze jest delikatnie mówiac wkurzajace, jak sie nie ma pojecia o czym sie mowi. Bede miał obydwa te auta w domu i bede je porownywał zobaczymy czy Octavia nie ma zadnych wad bo jak czytam tutaj nie ktore posty to tez zakolorowo nie jest z serwisami i bezusterkowoscia. Czas pokaze jak bedzie.

Pozdr
                            Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• milleniusz
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 186

Zamieszczone przez voctawias
                              A ja polecam kupić ceeda bo tak sie składa ze jestem zarejstrowany tez na forum "mojaceed" i połowa rzeczy wypisywanych w dziale usterka to pierdoły.
                              Och, jak Ceed będzie miał 10-letnią historię jak Octavia, to też się pojawią posty "jak niektóre tutaj" i oby tylko takie. Nie mam nic przeciwko Ceedowi (no może z wyjątkiem dziwacznej nazwy z apostrofem w niedorzecznym miejscu), a wręcz przeciwnie nawet. Zauważ też, że w tym wątku wypowiadają się ludzie użytkujący oba te auta, co moim zdaniem jak najbardziej uprawnia do wydawania sądów.

Rzeczywiście czas pokaże.

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez milleniusz
                                Och, jak Ceed będzie miał 10-letnią historię jak Octavia, to też się pojawią posty "jak niektóre tutaj" i oby tylko takie.
                                Jak sobie poczytasz forum Ceed'a to już się pojawiają posty jak "niektóre tutaj" :szeroki_usmiech
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• tomekjmopl
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1187
                                  • Opel
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                  Jak sobie poczytasz forum Ceed'a to już się pojawiają posty jak "niektóre tutaj" :szeroki_usmiech
                                  AdamB, nie wiem czy nie "lepsze" :wink: - wczoraj znalazłem przykład rozsypania się skrzyni biegów w Ceedzie po przebiegu bodajże 6000 km ...

Komentarz

Pracuję...