Wymiana amortyzatorow tyl O1 kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tincer
    Classic
    • 2009
    • 13

ja mam te głośniki tylko tweetery od magnatów(też z niskiej półki) - nie ma jakiejś tragedii.
    pewnie ,że nie jest to hi-end ale nie jest to też seria - tylko cena na allegro jest trochę za duża jak za ten komplet.
  • Maro2225
    Ambiente
    • 2007
    • 113

Jak w temacie - mechanik proponuje Sachs w cenie 150 za szt.Na Radzyminskiej te same sa po 200. Samochod sluzy do normalnej jazdy i eksploatacji. Zaznaczam , ze szukalem na forum , ale koledzy wymieniaja doswiadczenia na temat amortyzatorow bardziej wysilonych do jazdy sportowej o twardej ( lub bardzo twardej ) charakterystyce pracy . Prosze o opinie . Moze ktos ma takie u siebie ? Pozdrawiam .
    Maro

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Maro2225, a może kayaba exel G wielu je ma i chwali
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Maro2225
        Ambiente
        • 2007
        • 113

Ale nie mam namaru na sklep w W-wie ,a na Allegro bym nie chcial . No i jaka moze byc cena keyaba exel , bo to tez dla mnie dosc istotne ? Jezeli nie duza roznica to OK. Gdzie moge ich szukac, bo mysle ze bylyby lepsze ?
        Maro

Komentarz

• koja86
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 3178

misiek^wro jak się nie mylę to on miał nówki w komplecie przody i tyły za 600 pare złotych ja płaciłem 800zł ale warto było :szeroki_usmiech
          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• pskosz
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 703

Jutro będę w sklepie na radzyminskiej to się mogę zapytać, jakie mają i ile kosztują
            pozdrowienia

Komentarz

• tomi98
              Rider
              • 2004
              • 564

ja kupiłem Sachsa na allegro i cena była bardzo atrakcyjna....co prawda do galaxy :wink: chyba w lepszej cenie nic nie kupisz !

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

[ Dodano: Wto 11 Gru, 07 09:14 ]
                Maro2225, nie jestem fachowcem od mechaniki ale jeżeli jeżdzisz normalnie i spokojnie to kup sobie oryginalne , najdłużej Ci wytrzymają i będziesz miał zapewniony odpowiedni komfort.
                według mnie sachsy są miękkie , założyłem je kiedyś do felicji i nie byłem zadowolony...
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Zibi
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 491

Hello

Po pierwsze Sachs ma dla O1 cos ze 3 rodzaje amortyzatorow:
                  Touring
                  Advantage
                  i cos jeszcze bardziej performance
                  O ile jeszcze rozrozniaja miedzy htb a kombii, to roznic wagowych miedzy benzynami a dieslami juz nie.

Wiecej info producenta nt tych amorow:

Mam u siebie Sachs Advantage i na ori sprezynach cierpialem z powodu zbyt duzego bujania przodu. Po wymianie na sztywniejsze sprezyny jest lepiej i choc calkiem niezle sie trzymaja to osobiscie ich nie polecam.

Sugeruje za to szukajke i wpisanie nastepujacych terminow:
                  Sachs
                  B4
                  Excel-G

Kolega Bernardo opisywal szeroko swoje wrazenia z jazdy na KYB-ach, ktos juz rowniez opisywal jazde na Sachs-ach

Pozdrawiam
                  Zibi

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

Maro2225, czesc!

Po pierwsze to powiem Ci, ze ja w swojej kombi mam kpl KYB Excel-G. Wrazenia? REWELACJA.

Jesli szukasz czegos sztywniejszego ( ale tylko troszke ), a dalej komfortowego w porownaniu do serii, to polecam. Jesli jestes dalej chetny, moge przedzwonic do Stenmotu i spytac sie w jakiej cenie wyrwalbym u nich kolejny komplet. Bo jak juz wymieniac to calosc.

Kolejna zaleta wymiany jest to, ze auto idzie o 1cm do gory, roznica dla Ciebie zapewne niewidoczna, ale dla miski olejowej czasem zbawienna.

Pozdrawiam.

p.s : niestety nie jestem z W-wy, tylko z Wroclawia, wiec wysylka poczta, ale mysle ze w kazdym stenmocie moglbys to zareklamowac, jesli padnie ops:
                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Maro2225
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 113

misiek^wro, podzwonilem dzisiaj troche i w zaleznosci od miejsca ceny sa zroznicowane. Wszedzie podaja , ze sa to amortyzatory gazowe pasujace do serii sprezyn i jest to nr 343298. I tak:Bilstein 185 PLN , Sachs Touring 149-177PLN , Sachs Advantage 162 PLN , KYB gazowe 151-182 . I na koniec zalazlem KYB Excel-G za 138PLN na paragon ( chyba gwarancja wazna ?) lub 198,20PLN na f-e . Jak wiem masz u siebie te ostatnie . Czy gdybys zmienial ponownie , to tez na takie , czy wybralbys cos innego ? Moze cos z tego co wyszukalem? I prosze wszystkich o oinie i dalsze sugestie . Pozdrawiam.
                      Maro

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Maro2225, gdybym zmienial i zalozmy, ze oczekiwalbym od auta :
                        - komfortu
                        - braku nura na lezacych polijantach i przy zjezdzie na jakichs podjazdach itd
                        - braku latania auta prawo/lewo

to tak : wybralbym Excel-G. Oprocz mnie, ma je jeszcze Koja, Speedy i pare innych osob, takze Biobogon. Auto naprawde duzo lepiej sie prowadzi, wiec polecam, jako zastepstwo dla serii. Oczywiscie B4 Bilsteina tez sa dobre, jednak ich nie testowalem i wolalbym zostac przy obecnych, jesli mialbym zmieniac

Komentarz

• Maro2225
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 113

misiek^wro, jesli tak ,to decyzja juz podjeta - zmiana na Excel-G. Z tym ze na razie tyl ,bo przod jest OK. Jak bede robil przod , juz wiem gdzie szukac . Przyznasz , ze znalazlem atrakcyjna oferte? Acha , przy wymianie przodu wloze tulejki 3,5 cm , takie maja teraz w Skodzie. Tylko nie wiem czy wszystko razem by pasowalo tzn.:amortyzatory Excel-G przod + sprezyna seria + te tulejki. Ale to przyszlosc , chociaz chetnie poznalbym opinie uzytkownikow. Moze ktos juz takie zakladal u siebie i zna problem z "autopsji". Jak wyglada auto , czy znacznie sie podnosi itp itd ... Pozdrawiam.
                          Maro

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

mogę polecić B4 do spokojnej jazdy, koszt około 150pln szt. sprawdź u Łukasza z Ełku
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

Maro2225, takiego zestawu nie sprawdzalem, ale tulejki na bezdroza to swietny zakup :twisted:

Podniosa troche auto, mysle ze tez utwardza delikatnie zawieszenie, chyba Klocek ma takowe, a wiem ze jego autko wogole podczas jazdy na zakrecie nie plywalo.

Co do wymiany amorow, jak bym wymienial to calosc. Najwyzej przednie mozesz sprzedac 8) bo naprawde nie opyla sie robic na raty

Zobaczysz, efekt zmiany kpl Cie naprawde "zabije" w pozytywnym znaczeniu tego slowa

P.S : a cena naprawde fajna

Komentarz

• Maro2225
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 113

misiek^wro, chetnie bym zrobil calosc , ale podniosloby to znacznie koszty ( zakup amortyzatorow , tulejek , robocizna , zbieznosc ) , a te jeszcze troche polataja. Mysle, ze na wiosne zapne z nimi sprawe do konca . Poza tym kiepsko u mnie z czasem. Wszystkie naprawy robie wieczorem po 20 , a rano potrzebuje auta. Wiec i tak musialbym robic na raty .Poza tym swieta,prezenty i cala masa innych wydatkow. Wiem, ze zmieniajac kpl ,efekt bylby powalajacy ale ciezko mi wogle zgrac sie czasowo z mechanikiem, dlatego zlapie sie za to po Nowym Roku. Dziekuje za pomoc . Jesli ktos mialby cos do dodania na temat przodu - z przyjemnoscia wyslucham porad. Pozdrawiam.
                                Maro

Komentarz

Pracuję...