[Inne] Zwrot składki uzezpieczenia OC/AC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blue1980
    Classic
    • 2008
    • 5

No to mam taką propozycję, żeby pierwsze DżiPi rozegrać jednak w najbliższy wtorek, bo będzie pewnie jakaś tam frekwencja.

A jak sie towarzysztwo wciągnie ( ) to kolejne terminy będziemy mogli umawiać na inne dni, albo np, robić co drugi spot.
    Zeby rzeczywiscie nie masakrować osób, ktore nie mają ochoty na gokarty.

Po prostu moglibysmy nastepne terminy ustalić jak się spotkamy live we wtorek.

Pasuje?
    blue
  • aras0184
    Ambiente
    • 2007
    • 156

Dzis dostałę zwrot składki za OC/AC (pakiet) i kwota mnie przeraziła...

Jak np. PZU oblicza zwrot kasy za nieywkorzystny okres ubezpieczenia. Sprzedałem Fabię w 5 listopadzie (wraz z podpisanych wypowiedzeniem ubezpieczenia na ten sam dzień) Pakiet miałem opłacony od 23 czerwca na kwotę 1500PLN, a zwrotu dostałem ok. 490PLN. Babeczka jeszcze robiła ksero PZU z Octavii, aby mi nie potracili opłat manipulacyjnych w wysokości 20%. Możliwe jest, żeby tak mały zwrot był?
    Na chłopski rozum to mi wyszło ok 900 stów do zwrotu. Zresztą gdzieś w necie wyczytałem (wyciąg z Rozporządzenia), że przysłyguje zwrot (o ile ubezpieczenie było zawarte na rok) w kwocie 1/12 za każdy miesiąc niewykorzystany.

Miał ktoś już podobny problem???

Skodićku
    Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
    President Harry II ASC + Midland ML-145

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aras0184, jeśli się nie mylę to dostałeś zwrot tylko z AC. OC teraz przechodzi na kupującego od Ciebie auto.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• aras0184
        Ambiente
        • 2007
        • 156

shado, sytuacja jest taka, ze Fabie brał brat i w dniu kupna nowy Pakiet wykupił, więc powinno być zwrócone i OC... ale jeśli by była tak jak mówisz, to przecież oni muszą z czegoś żyć... tylko czemu za Nasze?

W tygodniu będę jechał do Nich niech mi pokażą swoje wyliczenia ...

Skodićku

CBćku

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No to brat chyba zawalił. Mógł pójść z Twoim OC i dopłaciłby tylko różnicę w zniżkach jeśli ma mniejsze na OC i dokupił AC. Żebyś dostał zwrot za OC, Twój brat musiałby rozwiązać umowę na Twoje "stare" OC.
          Tu masz więcej info:
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• -Slovik-
            Classic
            • 2007
            • 24

aras0184, Mialem podobna sytuacje ale ubezpieczenie zawarte w Allianz. Twoj brat po zawarciu pelnego pakietu ubezpieczenia powinien wypowiedziec umowe OC (w chwili kupna przeszlo na niego). Ma na to bodajze 30 dni. Mozesz sie wtedy ubiegac rowniez o zwrot nadplaconej skladki z tytulu ubezpieczenia OC.
            Ja otrzymalem zwrot zarowno z AC jak i OC choc walczylem o to chyba z 2 miesiace.

Komentarz

• aras0184
              Ambiente
              • 2007
              • 156

-Slovik-, brat napisał mi oświadczenie, że rezygnuje z mojego pakietu ubezpieczeniowego OC/AC, a że Jego nową polise (też w PZU) realizowała ta sama babeczka co ode mnie brała papiery o zwrot razem z tym Jego oświadczeniem, to jeszcze ksero tego oświadczenia podpieła pod Jego polisę i wysłała do PZU z Jego wnioskiem, żeby nie było komplikacji, że On czegos nie dopełnił.
              Jestem tylko ciewkawy, nie wiem czy przypominasz sobie, czy oni proporcjonalnie obliczają zwrot, czyli jeśli wykorzystałem 5 miechów to mi zwrócą za 7 miechów niewykorzystanych? Bo mi zwrócili połowę tego.

Skodićku

CBćku

Komentarz

• jspider
                Classic
                • 2007
                • 9

O ile umowa OC jest wypowiedziana prawidłowo, przez nabywcę PZU nie robi problemów ze zwrotem składki, trwa to dosyć długo mają termin 30 dni.

Komentarz

• aras0184
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 156

jspider, prawidłowo, czyli??? dokładną treść tego wymówienia powinienem mieć jutro, bo brat ma ksero tego. Ja miałem pakiet to jest chyba watpliwe, żeby rozdzielili mi wypłatę za AC i OC...

Niestety wszędzie liczy się pochodzenie, tu pochodzisz tam pochodzisz... i coś w końcu wychodzisz

Skodićku

CBćku

Komentarz

• -Slovik-
                    Classic
                    • 2007
                    • 24

Jestem tylko ciewkawy, nie wiem czy przypominasz sobie, czy oni proporcjonalnie obliczają zwrot, czyli jeśli wykorzystałem 5 miechów to mi zwrócą za 7 miechów niewykorzystanych? Bo mi zwrócili połowę tego
                    Ja mialem pelny pakiet na kwote 978. Zwrotu dostalem: za AC-180,OC-208 (razem 388). Zwrocili mi za pelne 5 miesiecy (sprzedalem 20 czerwca, polisa wazna do 12 grudnia) i sadzac po kwocie jeszcze minus jakas prowizja.

Komentarz

• brudnyhary
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 616

Zamieszczone przez aras0184
                      -Slovik-,
                      Jestem tylko ciewkawy, nie wiem czy przypominasz sobie, czy oni proporcjonalnie obliczają zwrot, czyli jeśli wykorzystałem 5 miechów to mi zwrócą za 7 miechów niewykorzystanych? Bo mi zwrócili połowę tego.
                      jęsli jeżdziłeś 5 miechów to doliczają ci jeszcze jeden gdyż niezależnie od tego kiedy brat wyowiedział umowę przysługuje mu 30 dni jazdy na twoim OC tak wiec powinni ci zwrócić za 6 miesiecy niewykorzystanych
                      Octavia Combi Tour Ice+ 1.9TDi AXR 115,2 kucy/265,8 niutonów

Komentarz

• jspider
                        Classic
                        • 2007
                        • 9

Umowa winna być wypowiedziana w przeciągu 30 dni od daty przeniesiania własności. Wypowiada ją nabywca
                        Jeśli była wypłacona szkoda z twojej polisy OC, zwrot nie przysługuje.
                        Kopię wypowiedzenia, umowy i oryginał polisy niesiesz do PZU, wypełniasz wniosek i czekasz.

Komentarz

• aras0184
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 156

Byłem w PZU i wszystko wyjaśnione. W skrócie to oczywiście coś im się pomyliło i tylko część podesłali. ale od poczatku.

Nawet nie wiedziałem, że mój dawny znajomy pracuje w PZU i to w dodatku w tym Inspektoracie, do którego ja należę. Na szybko nic mi nie mógł sprawdzić, bo ich system informatyczny chyba nie działa jak powinien, bo nie było w nim ani słowa, że ma być jakiś zwrot dla mnie. Zadzwonił parę minut po mojej wizycie i na drugi dzień reszta kasy wpłynęła mi na konto.

Dokładnie miałem wkorzytany pakiet za 4,5 miesięcy (zaokrąglają do 5), a zwrot należny (tak jak pisał brudnyhary )to:
                          AC - za 7 miesięcy
                          OC - za 6 miesięcy
                          (NW - za 7 miesięcy)
                          do tego dochodzą (a raczej odccodzą) ich opłaty manipulacyjne.

W sumie dostałem 8 stów (ok 25 PLN mi potrącili za rzekome swe opłaty).

Skodićku

CBćku

Komentarz

• marlena
                            RS
                            • 2007
                            • 1719

Dziś się dowiedziałam, że zwrócą tylko samo AC. OC podobno nie podlega zwrotowi. Tak powiedziała Pani, która pracuje w PZU. W poniedziałek dalszy ciąg sprawy. Auto sprzedane 2 grudnia a ubezpieczone na rok od 8 września.

Kasa wyrzucona w błoto, bo teraz marne grosze zostaną zwrócone.

Takie pytanie...czy naprawdę OC nie podlega zwrotowi? Z tego co wyczytałam wyżej widać, że niektórzy z Was zwrot dostali.

Komentarz

• metrotest
                              Rider
                              • 2006
                              • 506
                              • Volkswagen
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

OC też podlega zwrotowi jeśli nowy nabywca nie kontynuje OC u ubezpieczyciela dotychczasowego właściciela pojazdu.
                              Jeśli nowy nabywca kontynuuje ubezpieczenie u tego samego ubezpieczyciela to korzysta z ubezpieczenia zawartego przez poprzedniego właściciela.
                              Dotychczasowy właściciel traci więc część opłaconej z góry składki na 12 m-cy.

Jesłi zamierzamy sprzedać auto, to:
                              1) płacimy OC w ratach /stracimy wtedy mniejszą część składki bo nie zapłacimy drugiej raty/
                              2) przy sprzedaży auta możemy doliczyć do ceny "straconą" część składki.
                              3) sprzedajemy auto pod koniec zawartego okresu ubezpieczenia OC /mniejsze straty/.

Komentarz

• marlena
                                RS
                                • 2007
                                • 1719

Właściciel nie został w PZU i wymówił ubezpieczenie.

Ona powiedziała ogólnie, że OC nie podlega zwrotowi. Nie chodzi o jedno auto a o dwa.

Jakbym wiedziała, że będę sprzedawać OI to bym nie płaciła całości, no ale niestety tak wyszło po paru miesiącach, że samochód tylko stał i dlatego była podjęta decyzja o sprzedaży.

Komentarz

• aras0184
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 156

Zamieszczone przez metrotest
                                  Jeśli nowy nabywca kontynuuje ubezpieczenie u tego samego ubezpieczyciela to korzysta z ubezpieczenia zawartego przez poprzedniego właściciela.
                                  Nieprawda. Chyba, że różnie rozumiemy pojęcie kontunuuje. Ale z Twojej wypowiedzi wynika, ze nowy nabywca musi zmienić ubezpieczyciela, aby stary dostał zwrot, a tak nie jest.

A teeraz jak to było u mnie:
                                  **okres wykorzystanego pakietu (OC+AC+NNW) - 4,5 miesiaca
                                  **zwrot:
                                  - OC (wyokorzystane miesiące zaokraglają do góry + jeden miesiąc ustawowo z tej racji, ze nabywca może korzystać z Twojego ubezpieczenia) - reasumując zwrot za 6 miesięcy
                                  - AC (wyokorzystane miesiące zaokraglają do góry) - reasumując zwrot 7 miesięcy.
                                  - NNW podobno też zwracają na zasadach jak AC (ale tego się nie doliczyłem)
                                  - należy od tak wyliczonego zwrotu jest potrącana jakaś opłata manipulacyjne (chyba to, że wogóle sprzedawca się zgłosił po zwrot u mnie to było ok 20-30 PLN).

Trochę się powtórzyłem

Podstawą do zwrotu OC jest posiadanie od nabywcy pisma, że z dniem tym i tym zrzeka się korzystania z OC nr nabytego na taki i taki pojazd (dokładny druk znajdziesz w każdym Inspektoracie lub powinien też być w necie).

Prawie każde OC podlega zwrotowi (wyjatkiem jest OC na którym była kolizja (sprawca) - tak mi powiedziano). Nie jest zależne czy kolejny nabywca korzysta z tego samego ubezpieczyciela, ważne by napisał to oświadczenie, że nie będzie korzystał z Twojego pakietu.

W moim przypadku nabywca korzysta też z PZU (ten sam Inspektorat i ta sama babeczka ubezpieczała jemu co i mi), a zwrot dostałem, lecz po interwencji, bo mają niezły bu..el w księgowości.

marlena-25, powinni Tobie zwrócić OC (wykorzystane 4) zwrot za 8 miesięcy, AC (wykorzystane 3) zwrot za 9 miesięcy.
                                  marlena-25, kiedy składałaś papiery o zwrot? Ponoć najlepiej jest w ciągu 30 dni od sprzedaży, bo póxniej moga robić problemy.

Skodićku

CBćku

Komentarz

• marekzu
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1412
                                    • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez marlena-25
                                    Właściciel nie został w PZU i wymówił ubezpieczenie.
                                    skoro wypowiedzial ubezpieczenie powinnas dostac zwrot

Komentarz

• marlena
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 1719

aras0184

Z papierami pojedziemy dopiero w poniedziałek. Wcześniej i tak nie mogliśmy, bo mąż był w delegacji a w weekend i tak jest nieczynne o tej porze co on już był w domu. Data sprzedaży samochodu to 2 grudzień. 13.12.2007 potwierdzenie o sprzedaży z urzędu komunikacji. To już mamy dobrze ponad miesiąc zbliżając się do 2 :|
                                      Dziś mąż był tam gdzie zawsze jeździliśmy ubezpieczać, ale powiedziała mu, że wycofanie tylko w Inspektoracie.

Jak się nie będzie dało to niech się ugryzą. I tak już nie zamierzam wrócić do PZU z żadnym autem, bo stawki mają takie, że włosy na głowie się jeżą.

Dzięki za wskazówki

Komentarz

• aras0184
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 156

NIestety u Nas jest tak, że przy każdej sprawie trzeba się nachodzić ale życzę wytrwałości i nie dać za wygraną, ich wygraną

Skodićku

CBćku

Komentarz

• orzel720
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2274
                                          • Superb III (3V3)

Witajcie

moja sytuacja jest taka:
                                          15marca mija termin ubezpieczenia (aktualnie miałem szkodę z OC - Generali) Od 16 marca muszę mieć OC (ok 650zł) ALE teoret w niedługim czasie kupię inne autko i aktualne sprzedam.

Wiem że muszę oddać OC Kupującemu ALE przecież Kupujący raczej będzie miał inaczej policzoną składkę OC a po drugie musi do 30 dni przepisać na siebie autko w WK więc:
                                          Jak sprzedać autko aby najmniej stracić składki OC? Mam napisać w ogłoszeniu, ze po 15marca doliczę składkę do ceny auta ? troszkę bez sensu...
                                          Coś mi agent wspominał, że mogę zwrócić się do Kupca o napisanie wypowiedzenia umowy i przekazanie mi wtedy to oddam do ubezp. i oddadzą mi OC - prawda li to ?

jak to sie ma w świetle:

jspider
                                          PostWysłany: Nie 16 Gru, 07 14:01
                                          Temat postu:
                                          Umowa winna być wypowiedziana w przeciągu 30 dni od daty przeniesiania własności. Wypowiada ją nabywca
                                          Jeśli była wypłacona szkoda z twojej polisy OC, zwrot nie przysługuje.
                                          Kopię wypowiedzenia, umowy i oryginał polisy niesiesz do PZU, wypełniasz wniosek i czekasz." ?

czyli mam mu zabrać oryginał polisy ? przecież on nie odjedzie autkiem bez OC???

Help 15marca zbliża się nieubłaganie...
                                          Orzel720

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

Albo zdążysz sprzedać auto przed 15 marca i dajesz obecne OC nowemu nabywcy i to on decyduje co dalej z OC.

Albo jeśli nie masz wyjścia to ubezpiecz auto i wpłać tylko jedną ratę, o którą możesz powiększyć wartość auta.A po sprzedaży nowy właściciel albo skorzysta z Twojego ubezpieczenia, albo przy sprzedaży on podpisze, że rezygnuje z Twojej i ma wtedy ważne OC na 30 dni.

Komentarz

• orzel720
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 2274
                                              • Superb III (3V3)

arci9, na czy ma ew popisać że rezygnuje? na umowie Kupna? czy ew na xero OC które wezmę ? jak tak sie stanie to zwróca mi za niewykorzystane miesiące?

Komentarz

• Ramsey
                                                Drive
                                                • 2007
                                                • 73

orzel720, przerabiałem to kilka razy i jest tak jak koledzy piszą. Daj nowemu nabywcy twojego auta ten dokument:

Firma specjalizuje się w kompleksowej obsłudze ubezpieczeniowej. Oferujemy m.in. ubezpieczenia komunikacyjne ac oc, firmowe i majątkowe. Prowadzimy obsługę zarówno osób fizycznych, jak i podmiotów gospodarczych

A potem razem z kopią umowy kupna-sprzedaży samochodu zanieś to do swojego zakładu ubezpieczeń i poproś o kopię przyjęcia wypowiedzenia potwierdzoną pieczątką i podpisem. Faksy bywają zawodne. 8)
                                                Yeah, right.

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Zamieszczone przez orzel720
                                                  arci9, na czy ma ew popisać że rezygnuje? na umowie Kupna? czy ew na xero OC które wezmę ? jak tak sie stanie to zwróca mi za niewykorzystane miesiące?
                                                  Ja bym na umowie dopisał

Zamieszczone przez Ramsey
                                                  orzel720, przerabiałem to kilka razy i jest tak jak koledzy piszą. Daj nowemu nabywcy twojego auta ten dokument:
                                                  hmm, ale Orzeł720 jest zoobligowany do oddania OC, to że je wypowie musi być chyba z zastrzeżeniem wpisie do umowy o tym , że nowy nabywca rezygnuje z OC (dobrowolnie oczywiście ) :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...