Kupiłem auto, ile mam czasu na jego przerejestrowanie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Szczep
    Classic
    • 2008
    • 24

to ja najkrócej jak było - jechałem lewym pasem, prawy się kończył i gość mi zaczął wjeżdżać w korku prosto w zderzak, a ja zamiast kretyna puścić to mu boczek zjechałem :szeroki_usmiech (nie wjedzie już swoim nowym opelkiem na siłę)
    ...troszkę źle wyszło - bo nie powienienem ruszać jak go widziałem przed sobą, co innego jak bym niewyhamował i mu strzelił w bok :cry:
    i tak teraz zrobię z debilem co MUSI bez kierunku pod maskę wjechać jako trzeci z rzędu :diabelski_usmiech

jak skończyła się sprawa: punkty od dnia wjechania w boczek, a nie "wykrycia sprawcy" po obejrzeniu nagrań z monitoringu - miesiąc później!
    Czy to tłumaczy moje zdziwienie o czym piszesz?!
    A reszta o kamerze - jak masz dużo punktów i wiesz że cię odstrzelili na fotoradarze to jak dobrze zagrasz uratujesz papierek - czy nie?
  • Lukas81
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 232

3 grudnia kupiłem samochód dla mojej ładniejszej połowy. Auto zostało kupione od mojej cioci, tranaksja w oparciu o umowę cywilno-prawną. Wiem, że ciotka miała wypowiedzieć umowe z ubezpieczycielem w tym tygodniu. I w związku z powyższym mam dwa pytania:
    1. po jakim czasie od daty zakupu muszę zarejestrować samochód na siebie, 2 tyg czy miesiąc?
    2. po ilu dniach od wypowiedzenia ubezpieczenia przez poprzedniego właściciela traci ono ważność?

Mam teraz dylemat, bo sumie średnio mam czas na stanie teraz w urzędach; 27 wyjeżdżam i do 5 stycznia napewno się z tym nie ogarnę. Z drugiej strony nie chcę zostawiać na parkingu auta nieubezpieczonego i niezarejestrowanego.

Z góry dzięki za podpowiedź
    Były:
    Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
    Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
    Jest:
    Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ad1. 30 dni
      Ad2. Sprzedawca ma Ci obowiązek przekazać ubezpieczenie OC

[ Dodano: Wto 18 Gru, 07 17:22 ]
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• superspeedo
        Drive
        • 2007
        • 80

Pamiętaj, że jak nie będziesz przedłużał ubezpieczenia to TY jako nowy właściciel musisz je wypowiedzieć po poprzednim właścicielu :!: Dać informację do firmy ubezpieczeniowej, że nie będziesz go przedłużał :idea:

Komentarz

• rad10
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2006
          • 180

Zamieszczone przez shado
          Ad1. 30 dni
          Ad2. Sprzedawca ma Ci obowiązek przekazać ubezpieczenie OC

[ Dodano: Wto 18 Gru, 07 17:22 ]
          http://www.policzskladke.pl/porada.php?id=78
          Ciocia powinna Ci przekazać ubezpieczenie OC i Ty w przypadku, gdy nie chcesz go kontynuować musisz je wypowiedzieć!!!!

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A tak w ogóle to zapraszam tu:
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Kupilem srodek transportu (glownie dla utrzymania znizki w OC) we wrzesniu. Akurat konczylo sie OC wiec go przedluzylem na siebie, a auto przerejestrowalem jakos tydzien temu, nikt nawet nic nie wspomnial na ten temat. Roznica tylko taka, ze tam nie trzeba bylo isc do urzedu skarbowego, bo pewnie tu jest ten problem 30 dni, a nie w samym wydziale komunikacji.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• esjot
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 152

Kodeks drogowy art.78 mówi wyraźnie;

W razie przeniesienia na inną osob własności pojazdu zarejestrowanego,dotychczasowy własciciel przekazuje nowemu dowód rejestracyjny i kartę pojazdu,jeżeli była wydana.
                pkt.2 Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprezkraczającym 30 dni starostę ( Urząd komunikacji właściwy dla swojego miejsca zamieszkania) o;
                1.nabyciu lub zbyciu pojazdu
                2.zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym
                3.Zdarzenia ,o których mowa w ust.2 dokumentowanwe są w karcie pojazdu

Dla informacji na Urząd Skarbowy masz czas do 14 dni!!

pzdr
                Superb - 2 Kombi

Komentarz

Pracuję...