Chce kupic Octavie ktory model wybrac silnika?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Geralt
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 589

speede, marianek, za instalacje dalem 5000zł ale uwierzcie mi - na tym naprawde nie warto oszczędzać (sekwencja sekwencji nierówna a inna instalacja niż 4 generacji do tego silnika to pomyłka)
    pozdrawiam
    Adam W.

Komentarz

• expat
      Classic
      • 2006
      • 32

[quote="Marian 2"]
      Zamieszczone przez speede
      dzieki, z tym 2.0 benz to raczej tak jest ze cha duzo oleju ponad 3 litry na 1500 km.
      Całkowicie z tym się nie zgadzam. Jakaś dziwna opinia panuje na forum o silniku 2.0.
      Przejechałem już w ciągu 8 lat ponad 150000km, i nigdy nie dolewałem oleju pomiędzy planowanymi wymianami co 15000km. Myślę, że niektórzy powielają zasłyszane opinie, że pije olej, że ciężki itd. Masa własna Octavii kombi (GLX) z tym silnikiem wynosi 1270kg,
      1,8 Turbo- 1315kg, 1,9TDI(GLX)-1295kg, 1,9TDI(SLX)-1325kg, 1,9TDI(SLX)/81KW-1330kg, 1,6(GLX)-1220kg. Mowa tu o kombi. Octavia z silnikiem 2.0 jest tylko o 50kg cięższa od 1,6, a zawsze lżejsza od każdego TDI.
      Pomyliło mi się cytowanie z odpowiedzią, ale chyba wiadomo o co chodzi
      Miałem ten silnik w Passacie 2.0 ALT (taki sam był w Audi) z mocą 130KM. Palił litr oleju na 2000km przy czym nie dymił, palił bez kłopotu, przyspieszenia też git. Taka chyba konstrukcja tych silników? Jeżeli chodzi o LPG, to na krótkich odcinakach w mieście jest zupełnie nie opłacalne.

Zamieszczone przez AdamB
      Zamieszczone przez speede
      Jeszcze sprawa eksploatacji, czy Octavia ma wielowahaczowe zawieszenie rocznik 2000-2002 , aluminiowe wahacze itp jak np w B5 lub A4.
      Nie.
      Nie ma. Zawieszenie w O I to największa porażka w tym aucie.

Zamieszczone przez Geralt
      coz - a ja mam 1.8T juz po wirusie (165KM 260nm - choc na innej hamowni pokazalo 185KM i 290nm :shock: ) + pozadna instalacje gazowa VSi Prins i powiem szczerze ze powyzej 12L gazu na 100km nie udao mi sie wyjsc - przy czym tankuje co 360~410kmwiec conajmniej polowa (jak nie 70%) jest w trasie. Przewaznie ok 11L /100 ~ jezdze umiarkowanie bez wiekszych szalenstw ale zareczam ze dynamicznie 8). Dodam ze komputer srednie spalanie z 6000km pokazuje mi na poziomie 8.9 co przekalada sie na 11L gazu - jadac 85~100 km/h przy dystansie 80km srednie spalanie wedlug komputera to 7.2 L/100 (czyli pewnie 9~9.5 gazu).
      Jesli to ma znaczenie - jestem zajebiscie z autka zadowolony
      (tylko 2 cewki musialem wymienic - 114zł/szt - i teraz akumulator).
      Auto kupilem z przebiegiem 185000km - 2003r
      Mówią, że auto pali albo gaz, albo zawory. Mnie w Passacie B5 2.0 nigdy nie udało się zejść w mieście poniżej 12 litrów a normą było 14 litrów na 100km.

Zamieszczone przez JanuszSz
      ford ch....wart.

Nie porównuj nigdy Octavii z (przepraszam za słowo )fordem
      Tu się zgodze. Focus I a Octavia I to są dwa różne światy. Oczywiście na korzyść Focusa...
      Octa&Focus driver.

Komentarz

• Geralt
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 589

expat, jesli bys poczytal moje posty wiedzialbys ze wczesniej mialem (a w zasadzie wciaz mam) passta VR6 (dla nie wtajemniczonych - 2.8L pojemnosci) z LPG 4 generacji i 14~15L na setke to norma - przy prawidlowo zestrojonej instalacji powinien brac 1.2 * tyle gazu co benzyny czyli jesli 10L PB to 12 gazu - u mnie ten przelicznik wychodzi jeszcze wiekszy (ok 1.25) wiec nie martw sie - zaworow mi nie pali - pamietaj ze po poierwsze octavia to lzejsze auto, po drugie zupelnie inna charakterystyka silnika 8)
        pozdrawiam
        Adam W.

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

ford ch....wart.

Nie porównuj nigdy Octavii z (przepraszam za słowo )fordem

Tu się zgodze. Focus I a Octavia I to są dwa różne światy. Oczywiście na korzyść Focusa...
          Jak sami widzicie dwóch za Was ma opinię różną od siebie o 180 stopni.
          Co swiadczy o tym, ze zadna z nich nie jest prawdziwa i powinna sklonic Was do przemyslenia jak nalezy wyrazac swoją opinię na forum.

:?
          TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...