Pin do immo - programowanie pilotow w scyzoryku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JanuszP
    Drive
    • 2005
    • 65

A zwrocil ktos uwage na DD u Marka jak byla hamowana O2 Zeba ?
    Ten 105PD byl duzo, duzo cichszy niz VP i PD w O1. Mowie oczywiscie o walorach odsluchowych z zewnatrz.
    L&K
  • Radkow
    Rider
    • 2004
    • 299

Witam, czy ktos wie jak zczytac kod do immo z licznika??

Kupilem uzywany licznik i chcialem zalozyc, ale potrzebny jest pin do zaprogramowania nowych kluczykow, a niestety go nie posiadam

Podobno pin zapisany jest w pamieci licznika i da sie go przez obd2 zczytac, ale jak??

Drugi problem, a wlasciwie pytanie do tych ktorzy maja w standardzie kluczyki scyzoryki z pilotami dwuprzyciskowymi. Podobno jest jakas standardowa procedura programowania nowego pilota do modulu komfortu?? czy ktos kiedys to robil??
    Pozdrawiam
    Radek

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

nie wiem czy na wszystkie twoje pytania, ale był podobny topic na forum - zobacz w szukajce bo jestem pewien , ze jeden z kolegow ładnie opisywał co i jak :wink:

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jak zaprogramowac bylo opisane praktycznie krok po kroku.

Co do pin-u napisz do Masters'a jak bedzie mial czas to odpisze.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Radkow
          Rider
          • 2004
          • 299

Pytalem juz na kilku forach, ale za wszystkie porady tego typu ludzie chca po prostu kase Nie wiem wlasciwie po co istnieja fora, jak ludzie uzywaja ich by sie reklamowac

Pin wiem, ze mozna zczytac przez zlacze lub na czytniku pamieci, ale nie mam softu

Jesli chodzi o programowanie pilotow w komforcie, to przeszukalem forum i nie moge znalezc - chyba slabo szukam
          Pozdrawiam
          Radek

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

No tak mi sie wydaje, ze o to chodzi i sam tam cos pisales

Spritmonitor.de

Komentarz

• Radkow
              Rider
              • 2004
              • 299

Ale tam jest bardzo ogolnikowo, np ze znajomy znajomego wyzerowal i zaprogramowal, ale jak?? Ja chcialbym sam pokombinowac ale pewnie skonczy sie na jakim fachowcu co zrobi to szybko i bez klopotow
              Pozdrawiam
              Radek

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

A to nie jest przepis jak zaprogramowac ?
                Sprawa wygląda następująco:
                Najważniejszy w tym wszystkim jest oryginalna karteczka z numerem kodu kluczyka. Jest ona standartowo dołączona do zapasowego kluczyka.
                Póżniej musimy kupić nowy kluczyk. Ja oryginalny miałem 2 przyciskowy, więc nowy kluczyk tzw. scyzoryk też kupiłem 2 przysiskowy. Są jeszcze scyzoryki 3 przyciskowe, i rzadko spotykane 4 przyciskowe. Te 4 przyciskowe są tylko w osobowych busach VW. Z kolei 3 przyskowe mają wyodrębniony przysisk sterujący klapą bagażnika. Nie mam doświadczenia w dorabianiu takiego kluczyka, ale słyszałem i jest to informacja na 99%, żę po prostu przycisk bagażnika jest najzupełniej nie aktywny i nie ma możliwości dosterowania innej funkcji. Moim zdaniem w tej sytuacji, lepiej kubić 2 przysiskowy, gdyż mnie by denerwował jakiś 3 nie aktywny przycisk. Nie ma znaczenia jakiej firmy będziemy mieli owy kluczyk. Czy to będzie nasza Skoda, VW, Audi, Seat nie ma znaczenia. I tu znowu moja uwaga, że mnie by denerwowało gdybym do Skody miał kluczyk z innym logo. Pewnie gdyby to było Audi, to było by podejrzenie, że chcę zaszpanować (tak naprawdę nie ma czym) ża mam niby Audi.

Następnie, dorobienie kluczyka możnma podzielić na 2 etapy.
                Pierwszy to dorobienie grotu kluczyka. Od niego trzeba zacząć, bo później w ASO, jak będziemy chcieli sprawdzić poprawność dokodowania, będzie to niemożliwe. Dorobienie kluczyka odbywa się, na zczytaniu kodu z oryginalnej zawieszki (dołączonej do zapasowego kluczyka) i zeskanowaniu samego kluczyka przez specjalną maszynę (jej koszt to ok 40tyś zł). Następnie do owej maszyny wkłada się surowy kluczyk, i komputer sam ją dorabia. Ważnie, żeby się dowiedzieć, gdzie mają taką maszynę. Najlepiej spytać się, ludzi zajmujących się awaryjnym otwieraniem zamków samochodowych gdzie zjaduje się punk z taką maszyną. Z kolei o namiary do takich ludzi będziemy mieli od każdego lepszego warsztatu. Koszt dorobienia to około 50-70zł. Należy się spytać, czy gają gwarancję na poprawność działania takiego dorobionego kluczyka.

Teraz sprawa dosterowania kluczyka do naszego samochodu. I tu mogą yć problemy, ale tylko pozorne. Byłem w 3 ASO, i powiedzieli mi, że to praktycznie niemożliwe, ale można sprópbować wyzerować centralkę i zakodować wszystkie kluczyki od nowa. Zasięgnełm informacji u znajomego i powiedział, ze nie ma żadnedo problemu. Trzeba po prostu do istniejących kluczyków w centralce dokodować trzeci i nie będzie żadengo problemu. Wytłumaczyłem to w ASO, Oni trochę z niedowierzaniem dokodowali, ale z zastrzeżeniem, że to się może nie udać. Oczywiście udało się i byli zdziwieni że to tak prosto można. Zapłaciłem 45zł.

I dwa teraz zastrzeżenia:
                - kluczyk musi byś koniecznie nowy tzn pilot nie mógłyć wcześniej nigdy dokodowany do innego auta. Miaem problem z kupieniem takiego kluczyka. Na allegro pytałem każdego od kilku miesięcy, i nawet Ci, którzy pisali, że owy lkuczyk jest nowy, nie dawali mi gwarancji, że będzie działal. Doszedłem jednak do źrodła, że mają naprawdę nowe kluczki. Zapłaciłem 120zł.
                - są wersje kluczyka w zależności od roku modelowego i wersji wyspsażenia. Ja Podałem rok octavii i dostałem odpowiedzni. Nie wiem, czy się różnią między sobą.

Całość wyniosła mnie: 120+70+45 co daje 235zł. Myślę, że to nie tak dużo, biorąc pod uwagę, jak bardzo wygody jest ten kluczyk.

Jakby ktoś mial jakieś problemy (ja największy miałem z dotaniem surowego kluczyka), pytania to chętnie pomogę
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Radkow
                  Rider
                  • 2004
                  • 299

Niestety ale wiekszosc z tego opisu to sa ogolniki - zadnych technicznych opisow
                  Napisane jest ze trzeba miec nowy kluczyk - to akurat mam
                  a pozniej, ze trzeba go doprogramowac - ale to juz ustalilismy z Mastersem, ze trzeba za kazdym razem programowac wszystkie kluczyki.

Niestety nie ma tu ani slowa, jak przy pomocy jakiegos softu dowiedziec sie pin w immo w liczniku oraz jak (krok po kroku) zakodowac nowe piloty. Jak kodowac kluczyki wiem, ale bez pinu ich nie zakoduje
                  Pozdrawiam
                  Radek

Komentarz

Pracuję...