jaki akumulator do 1.8T ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prus
    Classic
    • 2009
    • 30

Z przodu postojówki to Blue Vision Philips takie niebieskie ale świecą na biało ! Z tyłu mam zmostkowane światło postoju i świecą parami na górze i na dole... z środka zdjęcia wyśle dziaj wieczorkiem.
    P.S
    Zakupiłem już do przodu diodowe,ale czekam i wymienie jak się spali...do xenonów jest ciężko się dostać
  • Geralt
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 589

Hej
    Na wstepie życzę wszytkim wesołych świąt... a jak juz przy nich jestesmy to wczoraj okzało się że moj akumulator to maxymalna padaka... (nie ma jak umowic sie na wiligilie i nie moc uruchomic silnika...). Ale moze przejde do konkretów: uzylem szukajki i znalazlem mase tematow o akumulatorach do silnikow diesla ale nie znalazlem nic o 1.8T.
    Na skodaczesci.pl znalazlem jakiegos "noname'a"
    http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1282# (cena atrakcyjna)
    ale nie mam pojecia co to warte i czy nie lepiej byloby kupic jakiegos bosha czy centre ok 60~65Ah :?:
    Czy ktos z Was znajacy sie na rzeczy moglby doradzic cos konkretnego :?: (czy moze sie nie pie..olic i wziac ten z linka :? )
    pozdrawiam
    Adam W.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Akumulator,to akumulator.Tego się nie da wyprodukować w piwnicy.Ten z linka jest pewnie produkowany w fabryce akumulatorów na zamówienie m.in.skodaczęści,więc nie jest sygnowany nazwą producenta.Masz go na miejscu,cena jest przystępna,gwarancję posiada jak każdy inny,więc nie masz się co pie,,,ścić,tylko kupuj. :lol:
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Geralt
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 589

JanuszSz, z jednej strony racja z drugiej pytanie jak z zywotnoscia... kazde ogniwo w tym akumulator wraz z wiekiem traci napojemnosci i nie trzyma parametrow, jedne szybciej inne wolniej... zawsze wychodze z zalaozenia ze lepiej troche dolozyc i kupic cos pozadnego i stad moja rosterka, ale faktrm jest ze "na miejscu" + cena + dosc wysoki prad rozruchowy i 100% kompatybilnosc (wymiary) to bardzo duzo, wiec jesli o konca dnia dzisiejszego nikt mnie nie przekona do innego to pewnie padnie na niego.

ps:
        dzieki za bardzo szybka odpowiedz
        pozdrawiam
        Adam W.

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Nie ma siły,nawet nonamowy trzy lata spokojnie wytrzyma(w tym dwa na gwarancji)gdyby coś było nie tak,dostajesz nowy.
          A po trzech latach spokojnie kupujesz sobie następny,wiedząc że każdy rok eksploatacji kosztował Cię 60 zł.
          Co do Firmowych typu Bosch,Varta,centra-jest tak samo,że nie masz pewności czy po tygodniu płyty nie opadną lub w inny sposób nie uszkodzi się.

Komentarz

• Geralt
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 589

hmm... nie przecze - ma to sens - jedyne co mnie "martwi" to stosunkowa mala pojemnosc :?
            pozdrawiam
            Adam W.

Komentarz

• JanuszSz
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2835
              • Superb II combi (3T5)

Wydaje mi się,że w benzynowym silniku alternator jest przystosowany do takiej pojemności akumulatora i ładuje go "w sam raz".Jeśli włożysz baterię o większej pojemności może być niedoładowana.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Nie kupuj Varty u mnie się nie spisała alternator masz 90A bo taki w 1.8t dają ja mam 130A po zmianach w audio co do aku bierz Boscha 65Ah. tak więc poszukaj w Boschu lub Centrze

Komentarz

• Geralt
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 589

djczas, tylko czy obudowa Bosh 65Ah bedzie pasowal do tej plastikowej obudowy akumulatra :? (auto zostalo u rodzicow i nie pamietam wymiarow)
                  pozdrawiam
                  Adam W.

Komentarz

• cieq
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 745
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGU 1.8 20VT 150 KM
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Polecam http://www.boschsilver.pl/wyszukiwarka.asp

Akumulatory dla: SKODA Octavia
                    opis: Octavia 1.8 T, siln. AUM, poj. 1,8, prod. od 08.2000 do 06.2007

Nazwa/Nr. zamówieniowy/Nr. skrócony/WymiaryD×S×W/Parametry/Cena detaliczna PLN

Akumulator Bosch S4 / 0.092.S40.020 / S40 02 / 207x175x190 / 52Ah, 470A, L- / 383,08zł

Akumulator Bosch S5 / 0.092.S50.050 / S50 05 / 242x175x190 / 63Ah, 610A, L- / 566,08zł

*Jeżeli do wybranego samochodu pasuje więcej niż jeden akumulator to przy wyborze prosimy kierować się następującą wskazówką. Należy wybierać akumulator o większej pojemności, kiedy samochód posiada dużo odbiorników energii t.j. Audio Hi-Fi, TV, elektryczną regulację, okien, siedzeń, szyberdachu, lusterek, ogrzewanie siedzeń, telefon, nawigację itp.

Wesołych! :mikolaj

[ Dodano: Wto 25 Gru, 07 12:21 ]
                    Dodam jeszcze że od listopada jestem szczęśliwym posiadaczem tego drugiego i jak narazie złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Pzdr!
                    www.pinkbike.com

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Trzeba zobaczyc jaki jest teraz, a nie gdybac, oraz sprawdzic jaki jest alternator (pisze na nim patrzac od gory).
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• cieq
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 745
                        • Octavia I (1U2)
                        • AGU 1.8 20VT 150 KM
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panie Administrator wystarczy skorzystać z podanej przeze mnie wyszukiwarki i wszystko będzie jasne :wink:
                        RS-ki mają zapewne jakiś większy alternator bo zalecają do nich akumulatory 74Ah, 680A, L- i 77Ah, 780A, L-
                        www.pinkbike.com

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

cieq, Jak pisalem posta, to nie bylo Twojej wypowiedzi Za dlugo go pisalem widocznie :lol:

BTW. Tos koledze pojechal z cenami aku. On tu znalazl taki za 180zl, a tu ponad 500 :lol: Centra w tej chwili robi rownie dobre, jak nie lepsze oraz kilka innych firm i nie cenia sie az tak
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Geralt
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 589

cieq, wyszukiwarka super, sparawdze jakie mam na to ceny u mojego mechanika ale szczerze mowiac chcialbym sie zamknac w okolicach 300zł (amorki musze jeszcze wymienic a to dodatkowe koszta...).

OK, chyba juz wiem na czym stoje - dziekuje chlopaki i uciekam na
                            Oczywiscie jesli ktos chce doadc cos interesujacego do tematu to chetnie jutro przeczytam
                            pozdrawiam
                            Adam W.

Komentarz

• cieq
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 745
                              • Octavia I (1U2)
                              • AGU 1.8 20VT 150 KM
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ceny które podałem są cenami katalogowymi, detal bez żadnych rabatów, wzięte żywcem ze stronki. Wiadomo że będą kosmiczne. Ja S5 wyrwałem za 360zł, myślę że S4 da radę poniżej 300.

Dzięki za "pomógł"
                              www.pinkbike.com

Komentarz

• Geralt
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 589

cieq, to ja dziekuje za pomoc jakby nie bylo poswieciles troche wolnego czasu i to w swieta wiec nacisniecie tego przycisku bylo w pelni zasluzone
                                pozdrawiam
                                Adam W.

Komentarz

• Qulek
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 1630
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Centra w tej chwili robi rownie dobre, jak nie lepsze oraz kilka innych firm i nie cenia sie az tak
                                  Odradze Centre z prostego powodu -> nie uznają reklamacji i olewają klientów.. Jako ze sprzedaje w sklepie akumlatory i kiedys sprzedawalem Centre.. aku po 2óch tygodnaich zdechł zostal wyslany do nich a w odpowiedzi było ze w elektrolicie znalazły sie "śladowe ilości oleju" przy czym nie byly zdejmowane korki bo w tych modelach trzebabylo rozerwac kartke naklejoną na niego a była nie ruszona.. czyli olej znalazł sie tam "w fazie produkcji" lub poprostu u nich gdzies (bo jak miałby przeskoczyc z silnika do aku??) .. niestety nie uznali ...

[ Dodano: Sro 26 Gru, 07 18:37 ]
                                  AA i w sumie malo wazne jaki kupisz.. jesli ładowanie i instalacja elektryczna jest OK to kazdy tak naprawde posmiga w aucie.. Spokojnie mozesz kupic ZAP lub SZNAJDER (to samo praktycznie), MOLL, BOSCH, AUTOPART... sprawdź ładowanie .. ksiązkowe w ksiązce reklamacyjnej aku podawane jest na 14- 14,4V ... jesli z elektryka masz wszystko OK to spokojnie mozesz sobie kupic cos tanszego chyba ze chcesz czuc sie spokojnie zainwestuj w BOSHA SILVER.. (a teraz s3 , s4, s5) :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 26 Gru, 07 18:38 ]
                                  Aaaa i jesli chcesz kupic aku to sie spiesz.. po nowym roku znów bedą podwyzki.. w tym roku aku zdrożaly przez caly rok o ponad 100% swojej ceny..
                                  BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Geralt
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 589

Qulek, dzieki za rade - na pewno skozystam, a aku kupie juz jutro (obecny zdechl prawie zupelnie) prad ladowania sprawdze rano jak uruchomie auto.
                                    pozdrawiam
                                    Adam W.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Qulek, Widzisz, ja jeden mam juz a moze dopiero 3 miesiace i dziala. Jak sie wysypie, to bede twardo reklamowal. Kiedys tez taki mialem i nie bylo problemow. Jak dla mnie akumulator to loteria, jeden trzyma rok inny 10 lat :diabelski_usmiech
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• bacaino
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 7

Jaki akumulator 1.8t AGU ?

Witam. Jestem nowy na waszym (naszym) forum Przesiadlem sie z Passata B5 1.9tdi 110km na Octavie 1.8T 150km AGU. Mam pytanie..jaki bedzie oryginalny, fabryczny akumulator do mojej Octavii? Chodzi o jego parametry itp

Komentarz

• BASTIAN001
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1177
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Nie wiem jaki był oryginalny i na pewno nowy będzie miał zupełnie inne parametry.
                                          Chcesz wiedzieć jaki akumulator powinieneś kupić...? jeżeli tak wystarczy wejść na stronę producenta akumulatorów w katalog jego produktów a tam krok po kroku dobierzesz odpowiedni akumulator...

Komentarz

• Northeusz
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1677
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: Jaki akumulator 1.8t AGU ?

Zamieszczone przez bacaino
                                            Witam. Jestem nowy na waszym (naszym) forum Przesiadlem sie z Passata B5 1.9tdi 110km na Octavie 1.8T 150km AGU. Mam pytanie..jaki bedzie oryginalny, fabryczny akumulator do mojej Octavii? Chodzi o jego parametry itp
                                            Nie pamiętam jaki fabryczny, ale znakomity będzie w okolicach 60 kilku Ah. Prąd rozruchu im większy, tym lepszy, producent do wyboru.
                                            Pozdrawiam
                                            Northeusz

Komentarz

• bacaino
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 7

A jesli bedzie zbyt duzy to alternator go nie doladuje, tak?

Komentarz

• krisoctav
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 417

odpowiedź prosta jedzie się do sklepu gdzie tylko sprzedają akumy sprawdzą ci ładowanie i wpiszą do gwarancji i jeśli padnie to masz czarno na białym że instalacja sprawne a aku do duszy wybiorą ci odpowiedni do twojego auta akumę i tyle a że będzie troszkę droższy niż gdzie indziej no cóż w końcu oni handlują tylko tym sprzętem

Komentarz

• BASTIAN001
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1177
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Producenci przewidują do danego modelu i silnika nawet dwa rodzaje akumulatora np 52Ah i 63Ah

Ten drugi jest zalecany do aut które podsiadają większą ilość odbiorników energii takich jak audio, elektryczne szyby, regulowane i podgrzewane siedzenia, lusterka...itp.

Zarówno jeden jak i drugi akumulator może być nie doładownay przez alternator jeżeli auto będzie jeździć na krótkich trasach.

Komentarz

Pracuję...