czujniki cofania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

czujniki cofania

Kable idą progiem, pod kierownicą i do popielniczki.

Po wyjęciu wkładu popielniczki trzeba wyciąć obudowę żeby radio weszło.
    Żeby ją wyjąć musisz zdjąć ramkę dźwigni zmiany biegów(zatrzaski) i z przodu masz dwa torksy.

Miałem długą wtyczkę antenową w radiu, za popielniczką jest kanał nawiewu, musiałem wyciąć dziurę i zalepić folią/taśmą aby było wgłębienia na wtyczkę.
    Jak przerobisz kabel na krótką wtyczkę powinno obejść się bez wycianania kanału.

Generalnie jest trochę kombinacji żeby znaleźć prawidłową pozycję radia, ale jest to do zrobienia.

Kabel antenowy - odkręcasz panel w bagażniku(tam gdzie haczyk), zdejmujesz boczek kanapy tylnej, zdejmujesz progi (na zatrzaskach) i dochodzisz do przodu. Zdejmujesz osłonę pod kierownicą - włącznik świateł wcisnąć i przekręcić w prawo - reszta torksy od spodu, w schoweczku i pod pokrywą bezpieczników.

Będziełatwiej jak przeciągniesz kabel bez wtyczki.

Zasilanie mam podłączone pod bezpiecznik od zapalniczki.

Głośnik przykręcony na blachowkręty, kabelek puszczony z boku.

Uchwyt na gruchę - listwa jest na zatrzaskach, na uchwycie miałem fasolkę, założyłem na zatrzask i po zamontowaniu listwy gra - docisnęło się.

Na dach nalepiłem przeźroczystą folię samoprzylepną żeby lakier się nie rysował - można ją dostać w sklepie papierniczym.

Trzeba zarezerwować sobie trochę czasu, bo nie jest to skomplikowane ale czasem potrafi troszkę wkurzyć.

Miałem porobić zdjęcia pokazujące jak to wygląda po rozebraniu, ale za diabła nie mam czasu żeby to zrobić.

Mam nadzieję, że to info pomoże.
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
  • keriwe
    Classic
    • 2007
    • 29

czujniki cofania

Witam serdecznie,

wiem, ze na temat czujnikow jest juz sporo na forum, ale mam dwa pytania, na ktore jakos nie znalazlem odpowiedzi.

1. Mam oryginalne czujniki, ktore raz dzialaja raz nie:
    jak sie nie zalaczaja to slychac jeden glosny pisk i koniec
    a jak sie wlaczaja (wtedy sluchac cichsze piszczenie w zaleznosci od odleglosci od przeszkody) to dzialaja tylko przez chwile a potem slychac taki glosniejszy pisk (jak wtedy gdy wcale nie dzialaja) i koniec.
    Czy ktos ma jakis pomysl co moze byc powodem takiego zachowania (same czujniki z zewnatrz sa czyste)?

2. Mi-laikowi wydaje sie, ze cos moze nie laczyc i tu mam pytania:
    Jak sprawdzic czy dany czujnik jest dobry?
    Gdzie znajduje sie centralka od parktronica montowanego fabrycznie?
    (czytalem na forum, ze montuje sie to gdzies w bagazniku, ale nie udalo mi sie znalezc).

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

keriwe, jeśli były na wyposażeniu samochodu to są podpięte do inspekcji więc podepnij VAGa i po prostu sprawdź je . Jeśli nie masz VAGa to zgłoś się do kolegów z Poznania i zdjagnozujecie co się dzieje
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

Pracuję...