OCTAVIA - ale jaka ? pomozcie, doradzcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • meva
    Classic
    • 2009
    • 5

witam mam taki problem z samochodem ... Skoda Octavia 1.8 20v 98'
    przekręcam kluczyk w stacyjce .... zapalają sie ładnie kontrolki .... następnie wszystkie gasna prócz akumulatora .... wiec przystępuje do zapłonu. Zapalam auto wchodzi lekko na obroty i gaśnie .... i tak caly czas .... a druga sprawa byłem u lokalnego elektromechanika (skromny warsztat) podłączył mi auto pod kompa i co najlepsze jego komputer nie może połączyć się z samochodem !! oczywiście łączył sie przy włączonej stacyjce .... POMOCY !!!
  • mazi82
    Classic
    • 2008
    • 5

diesel czy benzyna ?
    witam pasjonatow Octavi
    Obecnie jestem posiadaczem Forda Mondeo z silnikiem TDCi 130KM.
    Bardzo powaznie zastanawiam sie nad Octavia.

Czytam i przegladam forum aby juz nie naciac sie na wady fabryczne czy wieksze usterki o ktorych wiekszosc wie przy zakupie wybranej marki auta. Poszukuje najlepiej DIESLA aby koszty spalania zwiazane z podrozowaniem niezabily mnie.
    Ford bardzo mnei zaskoczyl silnikiem TDCi.Niby 130 KM a audi A6 150 2,5l nie ma szans na starcie do momentu tak zwanego rozkulania sie. Jak sie przycisnelo pedal gazu wiele osob sie zdziwilo myslac ze autko ma spokojnie kolo 160 KM.Trasy ktore pokonywalem bardzo czest i duzo przebiegaly bardzo przyjemnie. Zadnych zastrzezen gdyby nie WADA UKLADY PALIWOWEGO (co sie niedawno uaktywnila)- pompy paliwa co wiaze sie z wymiana wszystkiego od baku wraz z wtryskiwaczami (ok 12 000zl). To jest juz taka wada fabryczna w tych rocznikach - sie dowiedzialem.Auto idzie do sprzedazy i zastanawiam sie nad Octavia ktora jeszcze nigdy nie jezdzilem, Nie ma aut idealnych ale wart wiedziec czym sie zainteresowac a czym niee.

Od samochodu oczekuje:
    -wystarczajacej mocy w stos do wagi aby dlugie trasy jak i manewry wyprzedzania byly przyjemnoscia a nie zmora.
    -komfortu jazdy
    -na ile to mozliwe malego spalania jak na ten samochod
    -oraz nienajdrozszych elementow eksploatacyjnych ktore trzeba okresowo wymieniac i naprawiac

Po zakupie wchodzi w gre wymiana wszelkich plynow, filtrow, pewno i rozrzadu, opony. Jak wiemy nie jest to niestety tania przyjenosc.

Prosze o konkretne wypowiedzi nad Dieslem (czy benzyna), jaki silnik, jakie problemy najczestsze, czego napewno nie kupowac, a co warte jest polecenia.

W gre wchodza silniki mysle o podobnej mocy czyli jakies 130KM.

Czy moze wlasnie Diesel to pomylka ?

dzieki za wszelka pomoc
    pozdrawiam uzytkownikow forum

sorki najwazniejszego nie umiescilem.
    Jestem za uzywka do 10 000 Euro.

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Pytanie bez ktorego nie da sie chyba doradzic - jaką kwotę zamierzasz przeznaczyc na to auto?
      TDI 205PS

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

mazi82, nowa czy uzywka

Komentarz

• Tymon
          RS
          • 2004
          • 2970

djczas, czytając tą wypowiedź:
          Zamieszczone przez mazi82
          Po zakupie wchodzi w gre wymiana wszelkich plynow, filtrow, pewno i rozrzadu, opony. Jak wiemy nie jest to niestety tania przyjenosc.
          można wywnioskować że chyba chodzi o używkę.
          Od samochodu oczekuje:
          -wystarczajacej mocy w stos do wagi aby dlugie trasy jak i manewry wyprzedzania byly przyjemnoscia a nie zmora.
          -komfortu jazdy
          -na ile to mozliwe malego spalania jak na ten samochod
          -oraz nienajdrozszych elementow eksploatacyjnych ktore trzeba okresowo wymieniac i naprawiac
          Co do komfortu, to w przypadku O I napewno będzie on gorszy niż w mondeo, ale na polskie drogi jest jak najbardziej ok.
          Spalanie jest naparwde małe.
          Cena części do zniesienia, pomijając oczywiście ASO, które zdziera na częściach.
          Prosze o konkretne wypowiedzi nad Dieslem (czy benzyna), jaki silnik, jakie problemy najczestsze, czego napewno nie kupowac, a co warte jest polecenia.
          Biorąc pod uwagę że chcesz mieć oszczędny silniczek to Bierz Diesla - mało pali, nawet wymiata ( najlepiej z silnikiem ASZ )
          Pozdrawiam
          Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• mazi82
            Classic
            • 2008
            • 5

dopisalem juz w 1 poscie.
            dzieki

Komentarz

• dariuspolo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1168

Zamieszczone przez Tymon
              Biorąc pod uwagę że chcesz mieć oszczędny silniczek to Bierz Diesla - mało pali, nawet wymiata ( najlepiej z silnikiem ASZ )
              ...zgadzam sie z Tymonem
              T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
              SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
              Zuzycie paliwa

Komentarz

• mazi82
                Classic
                • 2008
                • 5

Jesli chodzi o komfort nie mam na mysli limuzyny typu Audi A6 czy wyzszej klasy, lecz czy po zakupie uzywki do 100 000 km, w wiekszosci tych aut duzo rzeczy nie skrzypi co przeszkadza w dluzszej jedzie. Czy np fotele nie nadaja sie do dlugiej jazdy bo bola plecy i kolana.
                Chodzi mi o rzeczy bardziej dotyczace codziennosci i dluzszych wyjazdow.

[ Dodano: Sro 16 Sty, 08 12:17 ]
                ale jakie , ktore ? czy macie jakies doswiadczenia z tymi silnikami. Napewno jedne bardziej sie psuja a inne mniej. W jednych wiecej rzeczy siada w drugich typach mniej. Co polecacie.

Komentarz

• Tymon
                  RS
                  • 2004
                  • 2970

mazi82, zadajesz pytania na które nie da się łatwo odpowiedzieć.
                  Kupując używkę, zawsze masz niepewność że coś pierdyknie.
                  TDI-ki są naprawdę mocnymi silnikami z grupy VAG.
                  Jak kierownik dba o auto, to zrobisz lekko 350tyś bez poważnej naprawy.
                  Fotele w Octavce nie są pierwszoligowe, oczywiście nawiązuje to cały czas do Mondeo.
                  Moja ma 250tyś nic nie skrzypi.
                  Mój brat ma grubo ponad 300tyś i nie nie dkrzypi, ale fotel mógłby już wymienić :lol:

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Jestem za uzywka do 10 000 Euro.
                    Więc w zasadzie pozostaje Ci tylko Octavia 1.

Jest to fajne auto, ale przesiadając się do niej z Mondeo mozesz czuc sie lekko rozczarowany. Jest po prostu ciaśniejsza i ogolnie rozumiany komfort jazdy jest na nizszym poziomie

Tak jak koledzy wspomnieli, najlepiej jakby byla wersja ASZ czyli TDI 130KM, ale niestety ona byla w produkcji dosc krotko i tych samochodów w dobrym stanie jest niewiele na rynku.

Mozna poszukac TDI 110ki w dobrym stanie i ewentualnie wzmocnic ją chiptuningiem. Wtedy to auto bedzie juz dynamiczne i bedzie jechalo porownywalnie, a nawet troche lepiej od Mondeo TDCI 130KM.
                    TDI 205PS

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

Tymon, mam dziś dzień pod górkę sorki

Komentarz

• Tymon
                        RS
                        • 2004
                        • 2970

djczas, ależ Staszku... nie przepraszaj, każdy ma prawo mieć zły dzień :wink:

Komentarz

• yanooshiiik
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 172

mazi82, jesli myslisz o przesiadce z mondeo na Octavke 1, to przejedz sie chociaz raz tym samochodem (chyba ze juz jechales). Jednak miedzy mondeo a octavia 1 jest ogromna roznica. Mialem Mondeo do zeszlego roku (145KM 2.0 benzyna) i mialem wowczas okazje jezdzic octavka 1.9 (chip na 140km). I tak ci powiem, ze moim zdaniem zalezy co kto lubi. Mondeo dawalo niesamowita frajde z jazdy - zwlaszcza po zakretach, wysoki komfort, obszernosc w srodku - no i grzana szyba przednia. O1 wygrywala zdecydowanie silnikiem i kosztami (bagazniki zblizone).

Jesli jednak wyskrobalbys cos wiecej kasy to zdecydowanie uderzalbym w OII. Jezdze OII od 6 miesiecy i nie zamienilbym sie nigdy za mondeo (poprzedniej generacji ofkorz) - tylko moze zawiecho trzebaby utwardzic, bo mondeo zdecydowanie lepiej sie trzyma drogi i mozesz sie niemile zaskoczyc na zakrecie . Mi przez pierwsze 2 tygodnie na kazdym zakrecie swiecilo esp jak sie zapominalem i jechalem "po swojemu".

aha, apropo jesli chodzi o skrzypieniee to Mondeo po trzech latach nie skrzypialo wogole, w OII niestety juz tak rozowo nie jest.

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Tak jak przedmowcy napisali. Przejedz sie najpierw O1, zeby sie nie rozczarowac.
                            Komfort i wlasciwosci jezdne beda napewno gorsze niz w Mondeo.

Z takimi rzeczami jak skrzypienie to roznie bywa. U mnie przez 4 lata nic nie skrzypialo, poki gwintu nie zalozylem.
                            Siedzenia tez, jak kto lubi. Ja np. wole twrdsze jak w O1, niz kanapowe.
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• esjot
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 152

Wyrażam swoje subiektywne zdanie miałem Mondeo w dieslu i krótko żeby się nie rozpisywać - właściwości jezdne i komfort Ok,spalanie do D, i reszta do D
                              Pod tym kątem niestety lepsza O 1 ( o spalaniu nie wspomnę bo to przepasć !!!)

Więc jak dla mnie O1 lub O2

PZDR
                              Superb - 2 Kombi

Komentarz

• mazi82
                                Classic
                                • 2008
                                • 5

dzieki bardzo za opinie i prosze o wiecej

Jesli chodzi spalanie Mondeo (a jest to rocznik 12.2001) to powiem Ci szczerze ze super. Jazda autostrada 160km/h 500km bez wlaczonej klimy 6.0 , 6,2 srednio komputer pokazywal ( z klima auto kolo litra wiecej). Na trasie jadac wolniej najmniej zarejestrowalem 5.8. W miescie tez palil malo. Naprawde samochod bardzo pozytywny tylko wada kosztowna i wtryski bardzo czule na zla jakosc paliwa (czytaj stacje benzynowe).Szybko padaja. Ja mam do wymiany wtryski i reszte, a tankuje tylko na BP (byl czas ze tylko Ultimate) w jednym miejscu praktycznie i w niemczech (ale to raczej bez strachu). Nie wem co jeszcze moglbym zrobic aby nawet po wymianie wtryskow itd, nie padly za 3 miesiace spowrotem, a tak sie czesto dzieje bo wystarczy jeden trafny bak. Przestrzegam przed Common Raily w tych rocznikach niestety.

Komentarz

• yanooshiiik
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 172

Ponoc po facelifcie w listopadzie 2003 sie porpawilo z tymi wtryskami.
                                  Ale ogolnie jest zasada ze mondeo w benzynie wychodzi taniej w uzytkowaniu niz diesel Ja do momentu dzwona w 2007 mialem dwie usterki - przepalona zaroweczka we wskaznikach i maly problem z recznym - zapiekl sie gad (model 2004).

Jak chesz diesla to tylko Octa. ;-)

Komentarz

• mazi82
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 5

zgadza sie , ale co z modelami 2000,2001,2002 TDCi- niech sie martwia wlasciciele.
                                    Jak kupowalem samochod bylem w Niemczech chodzilem ogladalem i jeszcze uslyszalem duzo pozytywow o dieslach mondeo i w tej cenie jak mialem znalazlem super wyposazonego wiec wziolem. Wszytko gralo i dopiero po pol roku sie zaczelo. Wiesz to byla kwiestia albo kupujesz albo do konca dnia napewno pojdzie. ryzyk-fizyk.

Komentarz

• look
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 73

Jeśli chcesz wziaść Octavie I to mozesz się zawieść. Zawiesznie to "łajba" i cieżko sie przyzwyczaic po przesiadce z takiego auta jak Mondeo. Do tego dochodzą trzeszczace plastiki, mniejszy komfort jazdy, skrzynia biegów również nie operuje tak gładko.

Może lepiej jednak Octavie II?

Komentarz

• esjot
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 152

Zamieszczone przez look
                                        chcesz wziaść Octavie I to mozesz się zawieść. Zawiesznie to "łajba" i cieżko sie przyzwyczaic po przesiadce z takiego auta
                                        Jak to czytam ten opis to nic tylko Mondeo
                                        Bo wg mnie Octavia w porównaniu do Mondeo ma dużo więcej zalet jak wad.
                                        Mondeo dokładnie odwrotnie dużo wad i mało (b.mało) zalet (patrz post wyżej)

PZDR
                                        Superb - 2 Kombi

Komentarz

Pracuję...