To mial czy nie taka range bo juz nie wiem :| "Turbo kapelusz" Chyba ze byla, ale padla po upadku forum
tarcze do Octy 1.6
Zwiń
X
-
tarcze do Octy 1.6
witam,
jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość. :roll:
mam pytanie odnośnie wymiany tarcz w skodzie octavi 1.6 obecnie tarcze to chyba 250mm (chciałbym zmienić na 280mm- jak w TDi). Czy jest to kłopotliwa wymiana? Czy wiąże się z jakimś ryzykiem? (AUTKO JEST JESZCZE NA GWARANCJI) i w końcu ile taka przyjemność może kosztować?
Przy okazji z tyłu mam bębny. Czy ich wymiana na tarcze wpłynie w sposób znaczący na jakość hamowania i czy taka wymiana jest w ogóle możliwa?
Pzdr,
t_o_m_e_k_78Skoda Octavia II FL 1.8 TSI Elegance (srebrna strzała :diabelski_usmiech)
A tu Moja Pierwsza :cry:
-
-
Wymiana jest możliwa, ale zdaje sie że jest sporo głubania z tym (dużo do wymiany), ale może sie myle niech sie wypowie ktoś bardziej zorientowany w temacie, też mi chodziło po głowie coś takiego, tak że prosimy o porade :szeroki_usmiechZapraszam na www.rebel-tuning.com
Komentarz
-
-
Tyl, zeby zrobic musialbys wymienic tylna belke. W aucie na gwarancji tylko w ASO (nie pytaj o cene, bo wlosy sa cenne :szeroki_usmiech ) Czy to cos da, pewnie tak, ale TDi 90KM ma tez bebny i na duzo mocniejszych konfiguracjach forumowicze jezdza i nie ma problemu.
A co do przejscia na wieksze tarcze, to nie wiem czy jarzma beda pasowac, a jesli chodzi o dostepnosc czesci, nie bedzie problemu, bo wiele osob przesiada sie z 280 na jakies wieksze. Tylko dalej co na to ASO, ze sa wlozone nie fabryczne czesci, to ja juz nie wiem
Komentarz
-
-
Gość
Zmieniałem z 280 na 312 i musiałem wymienić zwrotnice (288-312), zacisk (288-312) oraz jarzma na 312 + tarcze i klocki. Wszystko pasowało bez problemów.
288 od 312 różni się tylko jarzmami no i tarczami, klocki bez zmian.
Przy okazji że zostały mi graty od 280 to pomyślałem żeby zaszczepić ten zestaw do fabii 1.2 HTP mojej żony, w którum to się znajdowały tarcze 265.
I tu zonk, w fabii piasta jest z łożyskiem, w octawii oddzielnie i nie pasuje to do siebie.
W zestawach 265 i 280 jarzma są niedemontowalne(jedna całość) z zwrotnic tak jak ma to miejsce w 288-312. Tak, że jeżeli będzie to pasować to musisz wymienić zwrotnicę na 280 ( mam takie graty do popchnięcia), Zaciski pozostaną stare (FS III)
Co do wymiany tyłu to nie wiem, ale chyba tak jak przedmówcy stwierdzili belka do wymiany (Masters chyba przerabiał taki myk w swoim lupiaku).
Gwarancja pewnie ominie hamulce, no i minimalna felga to 15-ka, 14 nie wchodzi.
Komentarz
-
Da sie wymienic bebny na tarcze, bez wymiany tylniej belki.
Bede ten temat przerabial za jakis czas.
Na poczatek proponuje jednak zapodac na przod mozliwie najmocniejszy zestaw i to nie na seryjnych tarczach i klockach."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaDa sie wymienic bebny na tarcze, bez wymiany tylniej belki.
Bede ten temat przerabial za jakis czas.
Zapodaj jakas relacje, jak bedziesz juz robil.
Zamieszczone przez PurchawaNa poczatek proponuje jednak zapodac na przod mozliwie najmocniejszy zestaw i to nie na seryjnych tarczach i klockach.Pozdrawiam
Radek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RadkowZapodaj jakas relacje, jak bedziesz juz robil.
Zamieszczone przez RadkowA co bys proponowal w rozsadnych pieniadzach?? Czy brembo Max sa ok, bo slyszalem ze sie gna szybko?? A moze zwykle Brembo S wystarczy?
Teraz pewnie klocki wymienie na EBC Green Stuff, bo Nexus ma dla "nas" je w dobrej cenie.
Mysle, ze zestaw tarcze EBC plus klocki, bedzie tez dobry, ale o tym niech sie karolz wypowie bo ostatnio na taki zestaw u siebie wymienil."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Mi tez sie zbliza wymiana Tarczy i klockow w 19. TDI r00
Zastanawiam sie nad wymiana na standardowy zestaw (w ASO 700zl) czy moze pomyslec o jakim lepszym zestawie ...np. nawiercane tarcze i firmowe klocki.
Ktos moze doradzic co zrobic ?
Jak jakis lepszy zestaw to mozna prosic o jakies orientacyjne ceny i namiary gdzie to mozna dobrze zrobic ?
West
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomcatekZastanawiam sie nad wymiana na standardowy zestaw (w ASO 700zl) czy moze pomyslec o jakim lepszym zestawie ...np. nawiercane tarcze i firmowe klocki.
Ktos moze doradzic co zrobic ?
Jak jakis lepszy zestaw to mozna prosic o jakies orientacyjne ceny i namiary gdzie to mozna dobrze zrobic ?
West
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomcatekSorki .. jestem nowy ...
Co to znaczy u Nexusa ?
Komentarz
-
Komentarz