Bez tego czujnika to jednak Climatic byłby zwykłą klimatyzacją manualną...
[O1] Wybór wersji nadwozia dla rodziny 2+1
Zwiń
X
-
[O1] Wybór wersji nadwozia dla rodziny 2+1
Witam
Jakiś czas temu radziłem sie Was w temacie silnika i ostatecznie zdecydowałem że bede szukać wersji 1.6 100KM (auto z rocznika 2000- 2002)
Z uwagi na fakt że za 2 miechy bede tatą mam pytanie do "Tatusiów" czy mając takiego potomka można funkcjonować mając octavię w wersji Liftback. Znajomi polecają mi kombi ponieważ kilka razy w roku robie ok 400 km do domu rodzinnego i wtedy powstaje problem zapakowania sie z tym wszytkim czyli wózek + cały majdan czyli min 3 walizki podróżne.
Jeśli kombi bedzie lepszym rozwiązaniem to czy wersja 1.6 (100KM) bedzie dobra dla tej budy? Spalanie do 10l w miescie jest dla mnie do zaakceptowania. Patrzyłem na 1.8 bez turbiny ale to biały kruk na rynku a wersji z turbiną raczej nie chce ze względu na spalanie i fakt że będzie tym jeździła moja małżonka i musiałbym jej robić wykłady jak jeździć z turbiną. Wersja 2.0 to chyba dość przestarzały silnik i dodatkowo opłaty za OC są wyższe. Diesla nie chce ze względu na ceny aut, duże przebiegi, jazde w mieście na krótkich odcinkach. itd.
Auto planuje użytkować od 3 do 5 lat
Proszę o porady w tej materii
-
-
Jako były użytkownik octy 1,6 100 KM mogę ją polecić z czystym sumieniem. Silnik (podobno) jest pancerny - ja kupiłem z przebiegiem ok 180 tys i sprzedałem po ponad roku z przebiegiem 286 tys :diabelski_usmiech Dodatkowo założyłem LPG - sekwencja i nie miałem z autem problemów, spalanie do 11l ale LPG przy dynamicznej jeździebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Re: Wybór wersji nadwozia dla rodziny 2+1
>Z uwagi na fakt że za 2 miechy bede tatą mam pytanie do "Tatusiów" czy mając takiego >potomka można funkcjonować mając octavię w wersji Liftback.
Gratulacje!
Co do 1.6 w kombi: mam Passata b4 `95 z takim silnikiem. Jest OK na trasie i w mieście (bez szaleństw). Przy nieprzekraczaniu 130 km/h jest cicho, spalanie akceptowalne (trasa do 7,5, miasto okolo 10. Samo auto jeździ do 180 km/h, ale powyżej 130 jest głośno i spalanie rośnie. Jak poznasz silniczek i się go nauczysz, to z wyprzedzaniem na trasie też daje radę.
Czy kombi czy liftback? Sam się kiedyś mocno przymierzałem do kupna Octy "rodzinnej". Kombi ma swoje zalety, ale lifback też jest OK. Wózek wchodzi tu i tu, bagaże wszędzie się pomieszczą. Tak więc od poszczególnego egzemplarza bym wybierał.
Aha - postaraj się o klimatyzator. Będziesz szczęśliwy przy pierwszej trasie powyżej 10 km od maja do września.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ThsZ uwagi na fakt że za 2 miechy bede tatą mam pytanie do "Tatusiów" czy mając takiego potomka można funkcjonować mając octavię w wersji Liftback. Znajomi polecają mi kombi ponieważ kilka razy w roku robie ok 400 km do domu rodzinnego i wtedy powstaje problem zapakowania sie z tym wszytkim czyli wózek + cały majdan czyli min 3 walizki podróżne.
Komentarz
-
-
Jeśli trafisz ( a ciężko ) to kombi - po co się ograniczać. Pewnie i do standardowego nadwozia wszystko wejdzie, ale jak masz kombi to przestajesz KOMBInować. Jeśli mowa o silniku to nie demonizowałbym spalania 1.8T. Mój samochód ze mna za kierownicą to pewnie z 10% wiecej niż 1.6 ( czasami może i nie ) a jazda z tymi silnikami to dwie różne bajki. Jednak jeśli masz się jakoś specjalnie żyłować na takie nadwozie i silnik to napewno i z 1.6 bedziesz bardzo zadowolony. To kwestia przyzwyczajenia.Powered by VSI PRINS
Komentarz
-
-
Zwłaszcza, że przed chwilą ktoś się ogłaszał z 1,8T kombi L&K. Poszukaj w ogłoszeniach. 1,8T nie chipowany i nie duszony powinien srednio palić jakies 9l na 100 km a radość z jazdy i wbrew pozorom bezpieczeństwo w czasie wyprzedzania to zupełnie inne bajki.Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
-
u mnie przy samej jezdzie miejskiej wychodzilo 10,5 benki ale jazda emerycka... jak zaczalem stawac czesto w korkach to mniej jak 11 nie idzie... i dlatego zamontowalem "prinsa" ale auto ma duzo jezdzic
ja mam kombi i jezdze nim jak na razie sam i bardzo sobie chwale choc auto mam niespelna miesiac..taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl
Komentarz
-
-
Moim zdaniem, tylko kombi. Możliwe, że każdy swój ogon chwali, ale nie wyobrażam sobie nie-kombi. Zaliczyłem już kilka przeprowadzek (nie swoich), na codzień wożę sporo telewizorów tam i z powrotem, mieści się wszystko, niema kłopotów z załadunkiem (duży otwór), trzeba tylko dorobić podwyższoną podłogę, co nie jest żadnym kłopotem, aby łatwo wkładać i wyjmować, a jeżeli nie będzie to robione często, bez podłogi można się obejść.
1,6 raczej nie polecam. Mam 2,0, mocy jest naprawdę wystarczająco, spalanie jest takie samo jak w 1,6, gdyż nie trzeba używać wysokich obrotów, a spokojnie można osiągnąć 200km/h.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 21,6 raczej nie polecam. Mam 2,0, mocy jest naprawdę wystarczająco, spalanie jest takie samo jak w 1,6, gdyż nie trzeba używać wysokich obrotów, a spokojnie można osiągnąć 200km/h.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ThsCzy w octavia wyposażana była w rocznikach 2000 - 2002 w mocowanie fotelików ISOFIX ?
Aha, moje auto ma wg licznika 183.000km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMoze ja za maly jestem, albo jakis calkiem inny, ale moze to kwestia obrania pozycji pionowej dla oparcia, a nie lezacej Fakt miejsca z tylu nie jest jakos hiper duzo, ale tak jak ktos ma kolo 1.8m to powinien bez problemu wchodzic i miec z tylu jakies miejsce.Powered by VSI PRINS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomi98nie zgodzę się mam 181cm lubię mieć osdunięty fotel do tyłu ( nie mylić z pozycję leżącą ) i zapinałem 3 foteliki dzieci.....ciasno było ale spokojnie da się usiąść
Microft Wszystko przed TobąPowered by VSI PRINS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez borutPosiadając fotelik na tylnym siedzeniu w praktyce na przednim nie ma jak usiąść...
Polecam kombi, silnik daje radę bez problemu. Chyba ze się zatankuje na BP kolo McDonalda, w Częstochowie, to wtedy różnie bywa Do kombi zaladowalem ostatnio 300 kg łańcucha - do bagażnika, a dodatkowo 3 pasażerów, ze średnią wagą 75 kg. Ani nie widac było, zeby jakoś bardzo usiadł, ani nie czuc było jakiejś specjalnej "wołowiny" pod stopą. Przejechaliśmy 360 km, w komforcie zbliżonym do normalnego. Spalanie na poziomie cca. 7,5 l przy prędkości przelotowej 110-140. (Oczywiście bez włączonej klimatyzacji - zima jest )Takie są i tak najpiekniejsze...
Komentarz
-
Komentarz