[O1] Wybór wersji nadwozia dla rodziny 2+1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtass
    Rider
    • 2007
    • 473

THS
    ja bym zdecydowanie polecil wersje kombii Tez bede zaraz tata drugiego dziecka i przerabialem temat wozek, klamoty itp KOMBI KOMBI KOMBI
    PS Gratuluje koledze pociechy

Komentarz

• borut
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 299

Zamieszczone przez dinderi
      Ani nie widać, ani nie słychać objawów dyskomfortu, związanego z ewentualnym, niewystarczającym miejscem z tyłu.
      Panowie - respect - szkoda że nie możemy się spotkać i zobaczyć tego na własne oczy...
      Powered by VSI PRINS

Komentarz

• gebek
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1214

Panowie...ja rozumiem,ze uwielbiacie swoje Octavie i ogladacie je tylko w rozowych
        okularach,ale nie przesadzajcie z tym zachwytem!!!
        W tym aucie jest po prostu malo miejsca z tylu,i nic tego nie zmieni,nawet modlitwy
        Ojca dyrektora .
        Przez 5 lat moj syn sie z tylu meczyl,az do sprzedazy
        pozdrawiam

oczywiscie chodzi o [O1]
        Tato,tato...czy to auto jest chore?
        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• borut
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 299

gebek,

Dzięki, bo już myślałem, że mam jakiś inny samochód....

Dla mnie jest to największy zauważalny i dotkliwy minus, z tego co się również orientuję wszyscy tzw. eksperci także zwracają na to uwagę, więc cyba coś w tym jest.

Natomiast w SUPERB siedziałem i tam jest miejsca pod dostatkiem

Pozdrawiam
          Powered by VSI PRINS

Komentarz

• Porter
            Ambiente
            • 2006
            • 144

ja mam dwójkę i trzecie za 11 tygodni (jak Bóg da i partia pozwoli). z tyłu oczywiście, że jest mało miejsca, ale nigdy nie myślałem, że to van - jestem świadomy tego co kupiłem. fotel odsunięty prawie do końca (mam 185cm), ale oparcie w pozycji prawie pionowej i nosidełko wejdzie bez problemu, a fotelik to już w ogóle. sytuacja się zmienia gdy fotelik się rozkłada do leżenia. właśnie teraz mam za sobą nosidełko, bo mała ma już 3 lata, macha girami, a jak jadę w dłuższe trasy (do Polski jest te 1000km) to trzeba fotelik rozłożyć do pozycji leżącej i wtedy za mną miejsca nie ma (małżonka niska więc spokojnie jest dwa kliknięcia do przodu względem mnie i ma miejsce)(fotelik ramatti - pozycja całkowicie leżąca). zresztą żona była w stanie nawet siąść z tyłu między fotelikiem a nosidełkiem i nie było paniki (choć w ciąży jest po prostu ciężko). co do pakowania, cóż, celnicy to się tylko uśmiechają tak auto siada, a silnik ciągnie bez problemu. nie będzie to demon przyspieszania, ale jak się rozpędzi - 180 idzie bez oporów (więcej nie idzie, a i tak tyle z dzieciakami nie jeżdżę - to są chwilowe prędkości na autostradzie).
            po któreś-tam-z-kolei silnik bez zarzutu. w akl pada rozrusznik, ale nic poza tym się nie działo. auto ma 140.000 (ja zrobiłem 80 w dwa lata) i polecam całym sercem. spalanie też się da zmniejszyć o ile jeździ się deliketnie (zdarzało mi się mieć w granicach 7,5 po zagrzebiu - mierzone, a nie z komputera).
            dobra, za bardzo się rozpisałem. jakby co to pytaj, bo sporo już z tym autem przeszedłem. na te 2+1 to tak nie licz, bo familija zna się rozrastać, a to auto może sporo lat pociągnąć... no chyba, że planujesz zmianę po jakimś czasie (mnie dopadają czarne myśli o trzecim foteliku, zakładałem kiedyś nawet topik o tym i nie jest tak kolorowo, ale da się).
            pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 25 Sty, 08 01:10 ]
            Zamieszczone przez dinderi
            "mistrz_świnienia_butami_tylnej_części_oparcia_fot ela_pasażera"
            hehe. ja mam mistrzynię. cóż, już miesiącami fotela pasażera nie piorę (szczególnie, że jest zima)...
            Every man dies. Not every man really lives.
            1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Ths
              Rider
              • 2007
              • 317

witam wszytskim i dziękuję za wszytkie opinie i dobre słowa

Trochę sie zmartwiłem iloscią miejsca z tyłu ponieważ podczas długich tras z tyłu będzie siedziała małżonka z potomkiem i z tego co piszecie luxusów tam nie bedzie jeśli chodzi o ilość miejsca. Osobiście mam 180 cm tak więc fotel moge troche podsunąć do przodu.
              Duży bagażnik powstał dzięki miejscu na tylnich siedzeniach tak więc coś za coś.

Co do wersji silnikowej widzę ze 1.6 100KM daje rade tak więc bede szukał na pewno takiego silnika. Co do wesji nadwozia to bede szukać kombi i liftback, który trafi sie w lepszym stanie technicznym i lepiej wyposażony tego wezmę

Szczerze powiedziawszy byłby to idealny samochód gdyby nie te siedzenia z tyłu
              W akcie rozpaczy zacząłem sie rozglądać za Vectrą po lifcie. Tam miejsca z tyłu jest znacznie więcej niż w O1

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9941
                • Ford

Zamieszczone przez Ths
                witam wszytskim i dziękuję za wszytkie opinie i dobre słowa

Trochę sie zmartwiłem iloscią miejsca z tyłu ponieważ podczas długich tras z tyłu będzie siedziała małżonka z potomkiem i z tego co piszecie luxusów tam nie bedzie jeśli chodzi o ilość miejsca. Osobiście mam 180 cm tak więc fotel moge troche podsunąć do przodu.
                Duży bagażnik powstał dzięki miejscu na tylnich siedzeniach tak więc coś za coś.

Co do wersji silnikowej widzę ze 1.6 100KM daje rade tak więc bede szukał na pewno takiego silnika. Co do wesji nadwozia to bede szukać kombi i liftback, który trafi sie w lepszym stanie technicznym i lepiej wyposażony tego wezmę

Szczerze powiedziawszy byłby to idealny samochód gdyby nie te siedzenia z tyłu
                W akcie rozpaczy zacząłem sie rozglądać za Vectrą po lifcie. Tam miejsca z tyłu jest znacznie więcej niż w O1
                No cóż, Octavia to tak naprawdę kompakt z dużym kufrem, a Vectra to juz klasa średnia...
                A tak bytheway: ja wstawiam fotelik od strony pasażera, a za mną (184cm) mieści się małżonka (166cm) i nie narzeka na brak miejsca... to też jest sposób...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2267
                  • Superb III (3V3)

Agamek12, cześć
                  co do tej opony "Kupię jedną GoodYear Eagle NCT-5 195/65/15" to ma być używka czy nówka
                  bo mam znajomych co handlują oponami...

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Ths
                    w vectrze B :?: :?: :?:

[ Dodano: Pią 25 Sty, 08 14:24 ]
                    co do tego miejsca, to radzę się po prostu przypasować z małżonką, ja dokąd nie usiadłem w O1 z tyłu to sądząc po opiniach myslałem, że to auto dwuosobowe, a jednak nie jest tak
                    (a ułomkiem nie jestem :diabelski_usmiech )
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Ths
                      Rider
                      • 2007
                      • 317

Poczytałem trochę o Vectrze
                      Tak po 2h lekturze kilku forum vectra

Blacha padaka - modele przed 1999 rokiem niby po 2000 poprawione
                      Silnik wybitnie awaryjny osprzęt - szczególnie 1.6 16v
                      Zawieszenie do wymiany co 100 tys
                      Psujące sie pierdoły w kabinie

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Ths
                        Poczytałem trochę o Vectrze
                        Tak po 2h lekturze kilku forum vectra

Blacha padaka - modele przed 1999 rokiem niby po 2000 poprawione
                        Silnik wybitnie awaryjny osprzęt - szczególnie 1.6 16v
                        Zawieszenie do wymiany co 100 tys
                        Psujące sie pierdoły w kabinie
                        nie ma idealnych samochodów, ale wymiana zawiasu po 100kkm to nie jest nic dziwnego
                        wiem, że DA SIę więcej :diabelski_usmiech
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Paczek
                          Classic
                          • 2007
                          • 29

Octavia za wielka z tylu nie jest ale przy moich 202cm za mną panna sie mieści wiec aż tak tragicznie nie jest, ba do tej pory jeździłem borą kombi i o dziwo z tyłu było mniej miejsca za mną niż w octavce.
                          Była Octavia 1.8T L&K jest Audi A4 S-line 182KM i 409Nm By Aligator

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9941
                            • Ford

Zamieszczone przez orzel720
                            Agamek12, cześć
                            co do tej opony "Kupię jedną GoodYear Eagle NCT-5 195/65/15" to ma być używka czy nówka
                            bo mam znajomych co handlują oponami...
                            chętnie nówka, a jeśli używana to minimum 6mm.
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Porter
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 144

Zamieszczone przez Ths
                              Trochę sie zmartwiłem iloscią miejsca z tyłu ponieważ podczas długich tras z tyłu będzie siedziała małżonka z potomkiem i z tego co piszecie luxusów tam nie bedzie
                              no niestety luksusu nie ma, ale bez paniki. tak jak wspomniałem - u mnie z tyłu fotelik, nosidełko i nieraz małżonka i płaczu nie słyszę (ale to jednak trochę ekstremalne). nosidełko wstawiasz za siebie (wchodzi bez dwóch zdań, możesz nawet fotel do nosidełka dosunąć), fotel pasażera do przodu i małżonka za nim ma miejsca więcej niż trzeba. moja żona lubi z przodu jeździć i mieliśmy szczęście, bo jak pierwsze dziecko było małe to po 100m zasypiało i nie trzeba było z tyłu siedzieć.
                              wsiądziecie, sprawdzicie, zdecydujecie. w długich trasach to w octavi na wygodę możesz narzekać z wielu powodów, ale nie z powodu braku miejsca, bo gdy masz tylko jednego malucha to kombinacji siadania jest parę i wszystkie są ok.
                              poza tym, nie jestem pewien, ale słyszałem, że liftback ma z tylu więcej miejsca na nogi niż kombi, możesz to sprawdzić.
                              pozdrawiam
                              Every man dies. Not every man really lives.
                              1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• zdroju
                                Classic
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 3

Zamieszczone przez Ths
                                Z uwagi na fakt że za 2 miechy bede tatą mam pytanie do "Tatusiów" czy mając takiego potomka można funkcjonować mając octavię w wersji Liftback. Znajomi polecają mi kombi ponieważ kilka razy w roku robie ok 400 km do domu rodzinnego i wtedy powstaje problem zapakowania sie z tym wszytkim czyli wózek + cały majdan czyli min 3 walizki podróżne.
                                Dołączam się do gratulacji! A co do możliwości zapakowania, to wydaje mi się, że mniejsze znaczenie ma, czy będziesz jeździł kombi, czy liftem, a bardziej ile gratów zabierasz. Ja z trójką dzieci (7lat, 5 lat i 1 miesiąc) spokojnie pakuję się w lifta, a moja szwagierka ma duży problem, by z dwójką dzieci zapakować się w cytrynę c5 kombi - tak się zabubla. Ważne, byś kupując wózek zwrócił baczną uwagę jak się składa, jest wiele takich na rynku, które składają się w parasolkę, a jednocześnie są dla niemowlaków [np. pegperego]; łóżeczko turystyczne spoko załadujesz, a ciuszki przecież małe są System pakowania wypracujesz szybko. Pozdrowienia.
                                zdroju

Komentarz

• jaura
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 58

Zamieszczone przez Ths
                                  Mam oktawkę od 2 tygodni. Zastąpiła felicię (której nb jeszcze się nie pozbyłem). Miałem możliwość porównać auta obok siebie i stwierdzam, że w oktawce jest na nogi mniej miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu. Ale bez dramatu. Moje dziewczyny (żonka i córka) są wybitnie długonogie ale dają radę i nie grymaszą.

Komentarz

• piernik
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 975
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez jaura
                                    Miałem możliwość porównać auta obok siebie i stwierdzam, że w oktawce jest na nogi mniej miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu
                                    :shock: :shock: No nie mów że Felicia jest w środku większa od Octy. Z tyłu może i podobnie ale nie z przodu. Zdarza mi sie podróżować Felką jako pasażer z przodu i widzę dużą różnicę w wielkości wnętrza (oczywiście na + dla Octavii).

Komentarz

Pracuję...