[O1] Parktronic O1 - mały problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olsze
    Drive
    • 2009
    • 58

Jak widać ciężkie życie układu napędowego wcale nie oznacza, że musi być ono krótkie
    Jest Peugeot 407SW 2.0HDI 140KM
    W rodzinie-Octavia I 1.6 102KM+lpg
  • ww991
    Drive
    • 2008
    • 82

Witam kolegów.
    Chciałbym prosić o małą poradę. Otóż mam problem z parktronikiem pojawia się gdy jest wilgoć lub pada deszcz. W słoneczny dzień lub bezdeszczowy wszystko ok.
    A problem wygląda tak, że w mokry i wilgotny dzień po włączeniu biegu wstecznego słyszę trzytonowy dźwięk (normalne) a za chwilkę ciągły dźwięk trwający ok 4 sekundy i parktronik przestaje działać tzn przy dojeżdzaniu do przeszkody nic nie słychać (to jest nienormalne).
    Sprawdziłem w bagażniku mam chyba dokładany czujnik i jest na nim symbol NBS4-A4 12V BB te symbole są na centralce i nic więcej.
    Prawdopodobnie jakieś zwarcie w którymś czujniku ale jak to sprawdzić ewentualnie jakim go zastąpić czy musi być oryginał który kosztuje chore pieniądze ??
    Ewentualnie czy można go po prostu dezaktywować bez wpływu na całą resztę bo przy tylnej lampie jest dodatkowa kostka którą spróbowałem odpiąć i po włączeniu wstecznego po problemie parktonic przestał się odzywać ale czy tak można ??
    Będę wdzięczny za pomoc.

Komentarz

• bogdan66
      Classic
      S_OCP Member
      • 2007
      • 29

Chyba to wada wszystkich parktronic O1 gyż wczoraj pojawiły się u mnie te same objawy .Chętnie też poczytam rad o tym systemie.
      Skodzinka L&K skradziona 07.08.2009 w Łodzi EL 5270T

Komentarz

• splawik
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1292

ww991, sprawdź vagiem parktronic, może któraś czujka sie wysrała. Vag pokazuje każdą czujke z osobna.
        A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
        AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
        O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
        -------------------------------------------------
        Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• ww991
          Drive
          • 2008
          • 82

Testowałem Vagiem i nie pokazał w ogóle parktronika a wiem, że nie był oryginalnie z samochodem tylko serwis przed sprzedażą dołożył czujnik parkowania wraz z instalacją i montażem, także VAG w moim przypadku nie pomoże.

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

bogdan66, a ty miałeś też dokładany? bo ja na ori czujnikach czy deszcz czy śnieg jeszcze nie miałem przekłamań większych.

Komentarz

• bogdan66
              Classic
              S_OCP Member
              • 2007
              • 29

dopiero jutro podjadę do aso to sprawdzić gdyż je tam zakładałem i mam nadzieję że gwarancja je obejmuje . Mają one być podobno orginalne??
              Skodzinka L&K skradziona 07.08.2009 w Łodzi EL 5270T

Komentarz

• wojtass
                Rider
                • 2007
                • 473

ja w innej sprawie
                Ktos uzywal czegos takiego
                1 : http://www.allegro.pl/item302485579_...ory_rd058.html
                2 :

Komentarz

• luki.mgj
                  Classic
                  • 2012
                  • 1

witam wszystkich

mam nastepujacy problem

octavia 2

po właczeniu wstecznego jest ciagly sygnal przez kilka sekund a zaraz sie wylacza po ponownym włozeniu wstecznego nic. dopiero po wylaczeniu zaplonu i wlaczeniu historia sie powtarza.
                  przykladalem rowniez ucho do czujnikow ale tez nic. czy to oznacza jakis gruprzy problem?????????? :cry:

Komentarz

• ROBAL_26
                    RS
                    • 2010
                    • 2328
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

luki.mgj, najszybciej było by zdiagnozować problem podłączając auto pod kompa,możliwe że są błędy a one na pewno na przyczynę naprowadzą ,możliwe że padł któryś czujnik i przez to reszta nie działa lub przetarł się gdzieś pod zderzakiem przewód i po dostaniu wody powstaje problem,ok

pozdro
                    Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

Pracuję...