Witam kolegów.
Chciałbym prosić o małą poradę. Otóż mam problem z parktronikiem pojawia się gdy jest wilgoć lub pada deszcz. W słoneczny dzień lub bezdeszczowy wszystko ok.
A problem wygląda tak, że w mokry i wilgotny dzień po włączeniu biegu wstecznego słyszę trzytonowy dźwięk (normalne) a za chwilkę ciągły dźwięk trwający ok 4 sekundy i parktronik przestaje działać tzn przy dojeżdzaniu do przeszkody nic nie słychać (to jest nienormalne).
Sprawdziłem w bagażniku mam chyba dokładany czujnik i jest na nim symbol NBS4-A4 12V BB te symbole są na centralce i nic więcej.
Prawdopodobnie jakieś zwarcie w którymś czujniku ale jak to sprawdzić ewentualnie jakim go zastąpić czy musi być oryginał który kosztuje chore pieniądze ??
Ewentualnie czy można go po prostu dezaktywować bez wpływu na całą resztę bo przy tylnej lampie jest dodatkowa kostka którą spróbowałem odpiąć i po włączeniu wstecznego po problemie parktonic przestał się odzywać ale czy tak można ??
Będę wdzięczny za pomoc.
Testowałem Vagiem i nie pokazał w ogóle parktronika a wiem, że nie był oryginalnie z samochodem tylko serwis przed sprzedażą dołożył czujnik parkowania wraz z instalacją i montażem, także VAG w moim przypadku nie pomoże.
po właczeniu wstecznego jest ciagly sygnal przez kilka sekund a zaraz sie wylacza po ponownym włozeniu wstecznego nic. dopiero po wylaczeniu zaplonu i wlaczeniu historia sie powtarza.
przykladalem rowniez ucho do czujnikow ale tez nic. czy to oznacza jakis gruprzy problem?????????? :cry:
luki.mgj, najszybciej było by zdiagnozować problem podłączając auto pod kompa,możliwe że są błędy a one na pewno na przyczynę naprowadzą ,możliwe że padł któryś czujnik i przez to reszta nie działa lub przetarł się gdzieś pod zderzakiem przewód i po dostaniu wody powstaje problem,ok
Komentarz