Tymon, Twoja ładniejsza ten nowy styl BMW jakoś mi nie podchodzi :? szczególnie światełka, foty ładne tylko micha od satki domaga się nowej powłoki "lakierniczej" 8) ale rozumiem że to jakiś blok i nie masz na to wpływu.
MOja Skoda stracila MOC!!!!
Zwiń
X
-
MOja Skoda stracila MOC!!!!
Witam wszystkich !!!!!!
Od miesiaca jestem posiadaczem Skody Octawi 1.6 GTXi. Gdy pierwszy raz przejechalem sie autem bylem pod wrazeniem ze silnik 1.6 (100km) radzi sobie tak dobrze jak na takie duze auto. Zauroczyl mnie ten samochod i KUPILEM!!! Po tygodniu wysmienitej jazdy wymienilem olej, pasek rozrzadu, filtry itp. I sie zaczelo - samochod nie wiem czemu stracil moc - po tygodniu zacząłem czus jakby cos sie palilo (smrod jak palace sie kable). Gdy wysiadam z auta zawsze go czuje!!! Pozdczas jazdy na 2 biegu wciskam gaz do konca a samochod reguje jakbym wlaczyl 5 bieg, ale slychac ze obroty silnika sa dobre jak na 2 bieg!!!! po kolejnym tygodniu silnik zaczal sie trzasc na jalowym biegu trzesie sie cale auto jak dodam gazu jest ok. Na dodatek zauważylem ostatnio na korku od oleju od silnika jakis żółty nalot (wyglada to jak by sie nakladal jakis grzyb, dodam ze korek od spodu jest oblozony jakos sprochniala guma) dodam takze ze plyn chlodniczy jest czysty!!! Ale zauwazylem ze temperatura na liczniku wzrasta bardzo wolno((
Wiem ze to dlugi post i wiele problemow ale jak by ktos by mi odpowiedzial bede wdzieczny!!
Pozdrawiam
-
-
Zamieszczone przez szymek_awfwymienilem olej, pasek rozrzadu, filtry itp. I sie zaczelo
źle ustawiony rozrząd, a śmierdzi bo katalizator się przegrzewa.
Rozrząd sam wymieniałeś?DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szymek_awfNie zrobiłem to w warsztacie!!! Prawde mowiac nie bralem pod uwagi rozrzadu predzej muslalem ze sprzeglo sie pali!! dlatego tak dlugo sie rozpedza?!Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szymek_awfNa dodatek zauważylem ostatnio na korku od oleju od silnika jakis żółty nalot (wyglada to jak by sie nakladal jakis grzyb, dodam ze korek od spodu jest oblozony jakos sprochniala guma) dodam takze ze plyn chlodniczy jest czysty!!!
Komentarz
-
-
Ok dzieki wam wszystkim za poswiecony czas jutro jade do mechanika i wkrotce napisze jaki byl rezultat.
pozdrawiam
[ Dodano: Nie 20 Sty, 08 21:07 ]
Mam jeszcze małe pytanie. Jestem totalnym laikem na temat silnika i mechanizacji ale jestem ciekaw w jaki sposob mozna zle zalozyc pasek rozrzadu, przeciez tam sa zabki na ktore sie naklada odpowiedni pasek i dociska?? Wiec jak to mozna zle zalozyc troche nie rozumiem!! Wiem moze dziwne pytanie, ale chcialbym wiedziec, bo napewno mechanik bedzie mial swoje argument jak do niego pojade!!!
Dzieki z gory!!
Komentarz
-
-
Serwus!
pewnie ciezko będzie to wytłumaczyc tak na chlopski rozum ale sprobuje...
wal rozrządu (jeden lub dwa) napedzany jest z walu korbowego przez przekladnie pasowa synchroniczna. a dlaczego synchroniaczna, bo zawory ssace i wydechowe otwierane są przez krzywki na wale rozrzadu i musza robic to w odpowiednim momencie, aby spalanie przebiegalo poprawnie. zabki o ktorych mowiles zapewniaja stałe przelozenie pomiedzy kołami.
jak mozna zle wymieni pasek rozrzadu, a to bardzo proste. wystarczy przestawic ktores z kol o jeden zabek i voila, silnik nie rozwija mocy.
jak bys mial pytanie to wal. kto pyta nie bladzi.
Komentarz
-
-
Ta maź powstaje ze skroplin pary wodnej, co w połączeniu z olejem tworzy taką właśnie emulsje.
Zazwyczaj tak się dzieje, gdy auto jest używane na krótkich odcinkach i silnik jest niedostatecznie rozgrzany.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrzychZamieszczone przez szymek_awfwymienilem olej, pasek rozrzadu, filtry itp. I sie zaczelo
źle ustawiony rozrząd, a śmierdzi bo katalizator się przegrzewa.
Rozrząd sam wymieniałeś?
na ile w ty prawdy jesli chodzi o moja skode??
Komentarz
-
-
W przypadku sinika wolnossącego o jakim mowa na początku wątku, to źle ustawiony rozrząd może powodować, że nie do końca spalona w cylindrach mieszanka zostaje dopalona w katalizatorze co powoduje jego przegrzewanie. Niejednokrotnie już widziałem czerwony katalizator np. z powodu lejącego wtryskiwacza.
W przypadku przestawionych faz rozrządu jest to również możliwe.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
Komentarz
-
-
Witam wszystkich ponownie!!!! Dzis bylem u mechanika i jednak sie okazalo ze sie o jeden zabek na pasku rozrzadu pomylil!!!!!!!! Ale po zlozeniu wszystkich czesci samochodem dalej trząslo i nie bylo slychac mocy pod maska, wiec juz mialem stracha ze to nastepstwo zle zalożonego wczesniej rozrzadu ale okazalo sie ze jedna ze swiec wogole nie dziala, wymienil mi wszytkie..............i teraz samochod smiga tak jak bylo przedtem!!!!!!!!!!!! Wielkie dzieki za udzielone rady!!!!!!!!!!
Pozdrowienia dla wsztkich!!!!!
Komentarz
-
Komentarz