200 zł robota (ale nie w Wawie) + części (pasek, rolki, pompa)
[O1] Wycieraczki
Zwiń
X
-
[O1] Wycieraczki
Witam,
Mam problem z wycieraczkami w mojej O1 (salonówka, sierpień 2007). Zamiast wycierać wodę z szyby, rozmazują ją powodując że przez 2-3s po użyciu spryskiwacza nic nie widzę, dopóki szyba sama nie wyschnie (podczas postojów, jak wiatr nie suszy szyby, to już w ogóle tragedia). Zakładam że nie tak wycieraczki powinny działać w fabrycznie nowym aucie?
Przez 3.5 roku jeździłem Fabią (też z salonu), i tam wycieraczki chodziły super, po machnięciu piórami szyba była w zasadzie sucha. Problem ten mam od samego początku (od kupna auta 5 miesięcy temu), ale dopiero zimą problem stał się mocno odczuwalny (jeżdżenie po zmroku, błoto na drogach).
Próbowałem czyścić szyby i wycieraczki, myślałem że może coś na nich jest (smar? tłuszcz?), ale nic nie pomogło. Czy mam już szukać nowych wycieraczek? Czy może mam zrobić jak mi radzi mój ojciec - wytrzeć przednią szybę ziemniakiem ? xD
Please help.
-
-
Pewnie przeleciałeś wycieraczkami po lodzie na szybie i taki efekt masz. Zresztą nie oczekiwałbym że po pół roku wycieraczki będą dobrze wycierać. Kup nowe to sie zdziwisz jak ładnie będą ścirać.
pozdrawiam.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
wytrzeć przednią szybę ziemniakiem ? xD
a tak na powaznie to wykonaj test: wez jakas dobra ściągaczkę do szyb (np taka jak uzywasz do mycia okien w domu) i zrób test czy ona dobrze sciaga wode.
Jesli nie to podejzewam ze masz moze lekko zatluszczona szybe wowczas srodek do mycia szyb i heja.
Komentarz
-
-
Kwestia myjni , bądź mycia a konkretnie wosku, który może być przyczyną.
Wyczyść szybę denaturatem i zobacz czy pomogło. Ewentualnie wycieraczki na podmianę od kogoś.MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto
# # # # # # # # # # #
Moja O2
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez splawikPewnie przeleciałeś wycieraczkami po lodzie na szybie i taki efekt masz. Zresztą nie oczekiwałbym że po pół roku wycieraczki będą dobrze wycierać. Kup nowe to sie zdziwisz jak ładnie będą ścirać.
pozdrawiam.
Wycierać szybę próbowałem, może nie denaturatem, ale jakimiś różnymi środkami do mycia szyb, nie pomogło. Auto od kupna na myjni było jeden raz, dwa dni temu , nie było nigdy woskowane.
Gdyby problem był banalny, to nie strzępiłbym klawiatury na forum . Wiem że kupno nowych piór to taki najbardziej oczywisty sposób na rozwiązanie problemu, ale zastanawiam się czy to faktycznie pomoże - może jakiś smar czy coś jest na szybie? Coś co w fabryce jeszcze się przykleiło? Czy ktoś miał już coś takiego w _fabrycznie_ nowym aucie?
BTW jakie pióra polecacie? Mam iść do ASO i kupić, czy lepiej jakieś inne?
Komentarz
-
-
z gwarancją na wycieraczki to IMHO można sobie pomarzyć
zwłaszcza, że co pół roku wypadałoby je wymienić
ja jakos obserwuje w nowych samochodach, że na szybie "coś" jest, bo na początku wycieraczki pracują głośniej, potem z czasem to zanika, ale nie ma to wpływu na ściąganie wody, kup wycieraczki i po kłopocie, jakbym od pół roku nic nie widział, to trochę wcześniej zdecydowałbym się na ten "krok", ewentualnie jak chcesz być pewien, to zamień się z kimś na wycieraczki i sprawdź, przecież nie masz "lewej" szyby, a twierdzisz, że jest czysta - bez tłuszczu itdsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Shadowsky, byc moze auto w ASO troche stalo i panowie pomysleli, ze oprocz gum zawieszenia i uszczelek warto rowniez przesmarowac Ci rowniez wycieraczki
Wymien i bedzie po klopocieByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
mam nadzieję, że to co napiszę nie będzie bardzo głupie...
miałem taki problem i zmieniałem jedynie pióra, same gumy. nic nie pomagało. w końcu wyszło, że docisk do szyby był za słaby. wymieniłem "pałąki" (jak to się mówi po polsku?...) i sprawa z głowy. może u Ciebie jest podobnie?
piszesz o sprykiwaczu - a jak w czasie deszczu lub jak lejesz wodę na szybę? to samo? może jest tak jak pisze hubert78,Zamieszczone przez hubert78może masz jakiś syf w zbiorniku spryskiwacza
jeżeli w lecie nie ściągają to wiadomo, że w zimie będzie ciężej, bo oprócz śniegu (też woda, ale konsystencja inna) masz jeszcze błoto na szybie. jasnym jest więc, że Ci się dolegliwość nasiliła w tym okresie. może rzeczywiście byłoby dobrze pożyczyć wycieraczki od kogoś i spróbować.
pozdrawiamEvery man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Portermam nadzieję, że to co napiszę nie będzie bardzo głupie...
miałem taki problem i zmieniałem jedynie pióra, same gumy. nic nie pomagało. w końcu wyszło, że docisk do szyby był za słaby. wymieniłem "pałąki" (jak to się mówi po polsku?...) i sprawa z głowy. może u Ciebie jest podobnie?
piszesz o sprykiwaczu - a jak w czasie deszczu lub jak lejesz wodę na szybę? to samo? może jest tak jak pisze hubert78,Zamieszczone przez hubert78może masz jakiś syf w zbiorniku spryskiwacza
jeżeli w lecie nie ściągają to wiadomo, że w zimie będzie ciężej, bo oprócz śniegu (też woda, ale konsystencja inna) masz jeszcze błoto na szybie. jasnym jest więc, że Ci się dolegliwość nasiliła w tym okresie. może rzeczywiście byłoby dobrze pożyczyć wycieraczki od kogoś i spróbować.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Shadowsky, kolego dolej do płynu spryskiwaczy np ludwika lub mornig fresh wymieszaj i wlej do zbiorniczka odtłuści szybę i będzie spokój nasze drogi niestety są bardzo brudne i tłuste przeczyść także pióra wycieraczek papierowym ręcznikiem jak dalej będą problemy to będzie to wina piór lub ich docisku
Komentarz
-
-
w porządku, ale Shadowsky juz pisał, że czyścił szybę i wycieraczki, a teraz dodał, że to się dzieje również w czasie deszczu. choć spróbować warto każdej metody, szczególnie jesli to nic trudnego. u mnie właśnie pozostawała cienka, rozmazana warstwa wody, a że był to początek wiosny to czasem lądowało mi na szybie błoto spod kół innych samochodów - było kiepsko. odtłuszczałem wycieraczki, szyby, chyba tylko denaturatu do płynu nie dolałem (bo i to mi proponowali), a wlewałem juz do niego zajzajer do odtłuszczania szyb. nic nie dało. w HR dobre wycieraczki są b.drogie (2x więcej niż w Polsce) więc wziąłem od znajomka tanie, ale nowe gumy. nic. od razu kupiłem lepsze gumy (jakieś markowe, ale juz nie pamiętam nazwy) i też nic. w końcu kupiłem zwykłe valeo, ale z "pałąkami" (w sumie to chyba nie są ramiona), bo zauważyłem, że stare "pałąki" są jakieś takie rozklekotane. i jak ręką odjął. jak valeo zaczęło pojękiwać (po jakihś 4 miesiącech) szczęśliwie byłem w PL i posłuchałem rad z forum. motgum i do dziś ściąga, aż miło popatrzeć. nigdy więcej nie wymienię samych gum.Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Re: Wycieraczki
Zamieszczone przez ShadowskyWitam,
Mam problem z wycieraczkami w mojej O1 (salonówka, sierpień 2007). Zamiast wycierać wodę z szyby, rozmazują ją powodując że przez 2-3s po użyciu spryskiwacza nic nie widzę, dopóki szyba sama nie wyschnie (podczas postojów, jak wiatr nie suszy szyby, to już w ogóle tragedia). Zakładam że nie tak wycieraczki powinny działać w fabrycznie nowym aucie?
Przez 3.5 roku jeździłem Fabią (też z salonu), i tam wycieraczki chodziły super, po machnięciu piórami szyba była w zasadzie sucha. Problem ten mam od samego początku (od kupna auta 5 miesięcy temu), ale dopiero zimą problem stał się mocno odczuwalny (jeżdżenie po zmroku, błoto na drogach).
Próbowałem czyścić szyby i wycieraczki, myślałem że może coś na nich jest (smar? tłuszcz?), ale nic nie pomogło. Czy mam już szukać nowych wycieraczek? Czy może mam zrobić jak mi radzi mój ojciec - wytrzeć przednią szybę ziemniakiem ? xD
Please help.
jak ręką odjął. Czyści bez żadnych smug, aż miło popatrzeć.
Stąd wniosek że albo producent zmienił dostawcę albo salonowcy coś kombinują.OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007
Komentarz
-
Komentarz