[O1] heh jak pech to pech ukradli kluczyki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewa 661
    Classic
    • 2008
    • 13

mad_mark, mowiles, ze sie ukrywam, a ja tez po Fordonie pomykam
    ewa
  • damcyk
    Drive
    • 2007
    • 59

Witam mam pytanko, ukradli mi kluczyki od octavii 1 2001 rok tdi AHF, czy może mi ktoś powiedzieć czy AC (mam w PTU) mi zwróci za wymianę wszystkich zamków i przeprogramowanie immobilizera w skodzie ? W ogole może mi ktoś powiedzieć ile taka przyjemność kosztuje ?

protokol z policji już mam, btw na święto zmarłych jeb..i kieszonkowcy ukradli mi kom

dzięki wielkie za odpowiedzi
    Skoda Octavia I 2001 1.9 TDI Laurin&Klement(SOLD)
    Skoda Octavia II 2007 2.0 TDI 140 KM Elegance

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Zamieszczone przez damcyk
      Witam mam pytanko, ukradli mi kluczyki od octavii 1 2001 rok tdi AHF, czy może mi ktoś powiedzieć czy AC (mam w PTU) mi zwróci za wymianę wszystkich zamków i przeprogramowanie immobilizera w skodzie ? W ogole może mi ktoś powiedzieć ile taka przyjemność kosztuje ?
      Zapewne zalezy to od umowy z ubezpieczycielem, ale ja w PZU nie mialem z tym problemu.

Kosztu juz nie pamietam dokladnie, ale w ASO byla to kwota coś okolo 1000 PLN.
      TDI 205PS

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

damcyk, wystarczy dorobic nowy klucz na podstawie zapasowego
        wyprogramowac stary( utracony) z imobilajzera i nie bawic sie w wymiany zamkow.
        Jezeli ktos bedzie chcial wyjac radio to wybije ci szybe ceglowka, jezeli trafisz na specjalistow to odjada autem czy beda mieli klucz czy nie.
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Zamieszczone przez dariuspolo
          damcyk, wystarczy dorobic nowy klucz na podstawie zapasowego
          wyprogramowac stary( utracony) z imobilajzera i nie bawic sie w wymiany zamkow.
          Jezeli ktos bedzie chcial wyjac radio to wybije ci szybe ceglowka, jezeli trafisz na specjalistow to odjada autem czy beda mieli klucz czy nie.
          Jak ukradną mu auto, to pierwsze pytanie jakie padnie u ubezpieczyciela będzie:
          gdzie są wszystkie klucze?
          TDI 205PS

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Niedawno ktoś na forum opisywał całą procedurę,z której najważniejszym punktem było zawiadomienie ubezpieczyciela na piśmie o fakcie wymiany kluczy.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• dariuspolo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1168

Zamieszczone przez MiKruS
              Jak ukradną mu auto, to pierwsze pytanie jakie padnie u ubezpieczyciela będzie:
              gdzie są wszystkie klucze?
              ...tej mozliwosci nie wziolem pod uwage, pewnie masz racje (klucze bedzie mial, tyle ze jeden nie orginalny, co mozna bez problemu udowodnic)
              Jak to jest w AC, trzeba zglaszac ze sie ma dorobiany(dodatkowy) klucz?
              Zuzycie paliwa

Komentarz

• piernik
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 975
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

dariuspolo, trzeba to zgłosić, w wypadku gdy auto zniknie w dziwny sposób a Ty będziesz posiadał inny zestaw kluczy niż ubezpieczyciel ma w papierach to jest duże prawdopodobieństwo że nie będą chcieli wypłacić odszkodowania. Dla świętego spokoju lepiej zgłosić fakt kradzieży i dorobienia nowego klucza.

Komentarz

• latar998
                  Drive
                  • 2007
                  • 76

niektórzy ubezpieczyciele żądają kompletu oryginalnych kluczy

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Trzeba zgłaszać, ze klucz zaginął. Bez tego można sobie zrobić qq.

Ale nie wiem jakby sytuacja wyglądała, gdyby zgłosić zaginięcie klucza, a np. pechowo po kilku dniach auto by zginęło...
                    Mysle, ze trzeba po prostu przestudiowac Ogólne Warunki Autocasco, zeby nie zostać z ręką w nocniku.

Ja mialem taką sytucję, ze zginął jeden klucz, albo ukradli - nie ma pewności, a zapasowy zginął mi wcześniej podczas przeprowadzki. Wiec wymianialem komplet zamkow + stacyjka i klucze w ASO.
                    Tez najpierw byla kołomyja, bo w PZU kazali zglaszac zaginiecie klucza na policji, a na policji powiedzieli, zebym spadał na drzewo z takim problemem.

Wiec musialem potrząsnąć panią w PZU i pomogło.
                    TDI 205PS

Komentarz

• adeks
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 87

Często się zdarza, że ubezpieczyciel w przypadku zaginięcia bądź kradzieży klucza (-ków) wymaga wymiany kompletu zamków. Dorabianie klucza nic nie da. Tak jak napisał dariuspolo to łatwo się da udowodnić, że kluczyk jest dorobiony. Czytałem nawet kiedyś, że jakaś firma ubezpieczeniowa udowodniła, że oryginalny klucz został skopiowany (podobno podczas kopiowania zostają na nim ślady od maszynki do kopiowania) i wtedy dup. - z wypłaty ubezpieczenia nici :shock:
                      damcyk czym prędzej zgłoś sie do ubezpieczyciela z informacją o swoim przypadku. Licho nie spi, a często jest tak, że przez lata masz wszystko w porządku, a w momencie gdy coś nie jest tak to... odpukać w niemalowane....
                      Powodzenia :wink:
                      Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• dariuspolo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1168

Zamieszczone przez adeks
                        że jakaś firma ubezpieczeniowa udowodniła, że oryginalny klucz został skopiowany (podobno podczas kopiowania zostają na nim ślady od maszynki do kopiowania) i wtedy dup. - z wypłaty ubezpieczenia nici
                        ...wiem ze Niemieckie firmy ubezpieczeniowe takie cos stosuja (np.Alianz, HDI).
                        Zuzycie paliwa

Komentarz

• Andja
                          Rider
                          • 2006
                          • 596

kradziez kluczykow to nowy sposob zlodzieji, zginelo tak kilka aut na slasku w ciagu ostatnich dni - w jakims radio dzisiaj mowili. najczesciej dzieje sie tak w niedziele w centrach handlowych lub kosciolach, obserwacja klienta jaka fura przyjezdza, sztuczny tlok...... i autka nie ma

Komentarz

• piernik
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 975
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Andja, kolega miał podobny przypadek. Pojechał firmową Octavią do Wawy na spotkanie businessowe. Po 2 godzinach wyszedł z biura zauważył brak kluczyków oraz samochodu na parkingu. Dopiero po fakcie skojarzył że od samego wjazdu do Warszawy miał czarny samochód na ogonie a gdy wchodził do biurowca to w windzie było kilka osób, wtedy musiał stracić kluczyki. Złodzieje bez problemu odjechali. Policjanci stwierdzili że po 2 godzinach nie ma szans na znalezienie samochodu, że pewnie jest już rozbierany w dziupli :shock: . Nadzieja na znalezienie jest do 30 minut od skradzenia. Więc z odszkodowania nici. Nasz kraj schodzi na psy :cry:

Komentarz

• hubert78
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1576

damcyk, tak czy siak jak zgłosisz do ubezpieczalni (bo musisz- dlatego przy zawieraniu ubezpieczenia AC fotografują Auto i kluczyki oba komplety) i brak jednego kluczyka spowoduję że będą Tobie kazali wymienić !!!
                              Pytanie tylko czy jak udowodnisz kradzież kluczyków (zgłoszenie na Policję itp.... ) ubezpieczalnia wyplaci Tobie odszkodowanie za zmianę zamków itd ( w tym celu musisz poczytać warunki AC - KR) i najlepiej podpytać u kogoś bardziej zorientowanego

Komentarz

• alfee
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2583

Tak czytam wątek i myślę, że najlepszym zabezpieczeniem przed kłopotami jest dorobienie sobie trzeciego kluczyka i użhywanie go na codzień. Jak buchną auto, na kradzież kluczyków, to obydwa ori komplety będą spokojnie się kurzyły w szafce w domku I wtedy żaden ubezpieczyciel nie podważy podstawy do wypłaty odszkodowania.
                                Alfee
                                Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• dariuspolo
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1168

Zamieszczone przez alfee
                                  Tak czytam wątek i myślę, że najlepszym zabezpieczeniem przed kłopotami jest dorobienie sobie trzeciego kluczyka i użhywanie go na codzień. Jak buchną auto, na kradzież kluczyków, to obydwa ori komplety będą spokojnie się kurzyły w szafce w domku I wtedy żaden ubezpieczyciel nie podważy podstawy do wypłaty odszkodowania.

...w tym problem ze orginalny klucz po dorobieniu kopi mozna rozpoznac, a wtedy moga tobie zazucic probe wyludzenia odszkodowania bo nie przedstawiles im 3 klucza przy zawieraniu umowy (moze rozwiazaniem by bylo dorobienie 2 kluczy(czyli w sumie 2org. i 2kopie)i przedstawienie 3 przy zawieraniu umowy- nie udowodnia przeciesz ile sztuk dorobiono).
                                  Zuzycie paliwa

Komentarz

• rad10
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 180

Zamieszczone przez hubert78
                                    damcyk, tak czy siak jak zgłosisz do ubezpieczalni (bo musisz- dlatego przy zawieraniu ubezpieczenia AC fotografują Auto i kluczyki oba komplety) i brak jednego kluczyka spowoduję że będą Tobie kazali wymienić !!!
                                    Pytanie tylko czy jak udowodnisz kradzież kluczyków (zgłoszenie na Policję itp.... ) ubezpieczalnia wyplaci Tobie odszkodowanie za zmianę zamków itd ( w tym celu musisz poczytać warunki AC - KR) i najlepiej podpytać u kogoś bardziej zorientowanego
                                    Co do tych zdjęć kluczyków to się z Toba kolego hubert78 nie zgodzę!!!! Nigdy przy ubezpieczaniu auta AC nie robiono mi zdjęcia posiadanych kluczy!!! Pani tylko odnotowywała w papierach ilość posiadanych kompletów. Słyszałem lub czytałem teraz juz nie pamiętam pewną historię tj. gościowi ukradli auto więc się zgłosił do TU w sprawie odszkodowania. Pani zażądała komplety kluczy. Poszkodowany je zdał po czym TU stwierdziło, że są one nieoryginalne. Facet dostał te klucze jak kupował auto (używane) i TU nie miał zastrzeżeń, ale jak przyszło do wpyłacania kasy to zrobili jakieś specjalistyczne badania i wyszło, że były kiedyś dorabiane!!! Od tamtej pory sam żądam zrobienia zdjęcia kluczy choć i tak wątpie, że ostudzi to złodziejskie zapędy firm ubezpieczeniowych...

Komentarz

• alfee
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2583

Zamieszczone przez dariuspolo
                                      (moze rozwiazaniem by bylo dorobienie 2 kluczy(czyli w sumie 2org. i 2kopie)i przedstawienie 3 przy zawieraniu umowy- nie udowodnia przeciesz ile sztuk dorobiono).
                                      To chyba najlepsze rozwiązanie jeżeli jest tak jak piszesz. Nie wiedziałem, że da się poznać, czy klucz był wzorem do dorobienia innego.
                                      Alfee
                                      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• drops
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 53

Można poznać i ostatnio głośno było o posiadaczu Fabianki, któremu ukradli samochodzik. Ubezpieczyciel (Allianz) uznał, że dostarczone klucze (2 oryginalne) - noszą ślady dorabiania (no, przynajmniej jeden z nich nosi), w związku z czym: nie dostarczono wszystkich kluczy, w związku z tym figa z makiem zamiast wypłaty odszkodowania.
                                        Gdzieś nawet zdjęcia ten koleś przedstawiał z ekspertyzy (podobno na kluczach odciska się ślad po dorobieniu).

Tutaj szerzej na ten temat:

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

Zamieszczone przez rad10
                                          Nigdy przy ubezpieczaniu auta AC nie robiono mi zdjęcia posiadanych kluczy!!! Pani tylko odnotowywała w papierach ilość posiadanych kompletów
                                          no widać co agent ubezpieczeniowy to inne zasady ode mnie zawsze wołali klucze do zdjęcia

Komentarz

• koja86
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 3178

Jak to dorabianie kluczy ma się do Forda ? Jest nie realne po 5 latach mieć nie dorobionych kluczy :?
                                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Parch
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 74

Zamieszczone przez koja86
                                              Jak to dorabianie kluczy ma się do Forda ? Jest nie realne po 5 latach mieć nie dorobionych kluczy
                                              No właśnie też mi to wpadło teraz do głowy, bo w przypadku Fordów to jest dopiero masakra z dorabianiem kluczyków. Jako użytkownik forda chciałem kiedyś, żeby mi ASO zamówiło dodatkowy komplet kluczyków, bo moje oba już ledwo co otwierały zamki. Obsługa ASO spisała sobie VIN mojego auta, moje dane z dowodu, polisy i dodatkowo sprawdzili mój dowód osobisty. Po wszystkich tych ceregielach zamówili kluczyki (sztuk 2). Po tygodniu oczekiwania zgłosiłem się po odbiór kluczyków przekonany, że będzie git. No i jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że pan w ASO wręczył mi dwa klucze w wersji "surowej" czyli najnormalniejsze walce bez żadnych "ząbków". Na moje pytanie co to wszystko oznacza, pan spokojnie doradził, że teraz muszę się udać do punktu dorabiania kluczy i sobie wyrzeźbić te ząbki we własnym zakresie. A kiedy zapytałem, po co były te wszystkie ceregiele ze spisywaniem VIN, dowodu, etc. pan tylko wzruszył ramionami.

No i ciekawe co wtedy powiedziałby ubezpieczyciel, hehehe

Komentarz

Pracuję...