[01] Dokuczliwe szumy w kabinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SDI
    Classic
    • 2009
    • 33

Ambiente z tego co się orientuję, nie ma standardowo głośników z tyłu - ja je dostałem jako jeden z gratisów od dilera ...
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Do założenia tego tematu przykładałem się już od dłuższego czasu ale nie byłem pewien czy TTTM czo to tylko mój przypadek. Chodzi mi o to że przy wyższych prędkościach w kabinie jest dosyć głośno i nie mam tu na myśli klekotu diesla ale szumy powietrza opływającego nadwozie. Jest to naprawdę dosyć dokuczliwe zwłaszcza w dłuższych trasach. Zastanawiam się czy przyczyną może być szyba czołowa a raczej niedokładne jej zamontowanie. W moim Szkodniku szyba była wymieniana po uderzeniu kamienia, kupiłem auto już po wymianie. A może po prostu taki urok Octavii?
    Czy macie podobne doświadczenia?
    I drugie pytanie również dotyczy hałasu; czy po wycięciu kata może podnieść się poziom hałasu silnika dochodzącego do kabiny?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

• steelrat
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 405

Duzo czynnikow wplywa na poziom halasu - opony, nawierzchnia po jakiej jedziesz, sila wiatru, predkosc jazdy i wiele innych. U mnie mimo ze mam nowa skodzine tez jak docisne nie jest za cicho. Taki urok :P
      Pieniądze szcześcia nie dają, ale pozwalają być wygodnie nieszcześliwym

Komentarz

• piernik
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 975
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

steelrat, zdaję sobię sprawę że składa się na to wiele rzeczy (teraz zimówki), ale oprócz silnika hałas opływający nadwozie jest nad wyraz dokuczliwy, dlatego podejrzewam że może to być związane ze złym zamocowaniem szyby. Dodam że żadnych przecieków w czasie deszczu nie zauważyłem :wink: .

Komentarz

• koja86
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 3178

Myślę ,że masz przyjżeć się uszczelką :szeroki_usmiech
          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• steelrat
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 405

koja86 sluszna uwaga.Kiedys tkie efekty dawalo brak zaslepki w otworze technologicznym, coby to nie oznaczalo piernik masz co robic do konca zimy jeszcze troche czosu pozostalo :szeroki_usmiech
            Pieniądze szcześcia nie dają, ale pozwalają być wygodnie nieszcześliwym

Komentarz

• pawel_krk
              Drive
              S_OCP Member
              • 2008
              • 41

Zamieszczone przez piernik
              Chodzi mi o to że przy wyższych prędkościach w kabinie jest dosyć głośno i nie mam tu na myśli klekotu diesla ale szumy powietrza opływającego nadwozie. Jest to naprawdę dosyć dokuczliwe zwłaszcza w dłuższych trasach. Zastanawiam się czy przyczyną może być szyba czołowa a raczej niedokładne jej zamontowanie.
              piernik mam to samo u siebie - pow. 150 km\h dźwięk jest mniej wiecej taki, jakbym miał niedomkniętą szybe :shock: tyle ze dobiega z przodu samochodu. U mnie szyba nie była ruszana, więc wydaje mi się że taki urok... niemniej jest turbo wkurzające :?

Komentarz

• piernik
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 975
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

pawel_krk, no właśnie u mnie ten szum dochodzi również z przodu,najwidoczniej TTTM. Zastanawia mnie natomiast czy po wycięciu katalizatora wśrodku będzie głośniej czy nie. Kolega mi mówił że jak do Clio (benz) założył strumienicę w miejsce kata to w kabinie było zdecydowanie głośniej. Macie doświadczenia w tym temacie??

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

IMO trzeba wszystko obejrzeć.

Czesem wystarczy, ze jest źle spasowane lusterko, albo brakuje jakiejś zaślepki czy innej pierdoły i szumi, ze uszy więdną.
                  TDI 205PS

Komentarz

• zgucio
                    Rider
                    • 2007
                    • 691

Z tego co kiedyś gdzieś czytałem (jakiś magazyn chyba) to szum spowodowany jest przez lustreka boczne. Robione były jakieś testy i ponoć te elementy wpływały na to że w kabinie było słychać szum powietrza ile w tym prawdy to nie wiem.

Co do katalizatora mam wywalony ale jakiejś znacznej różnicy w kabinie nie zauważyłem ale dość długo jeżdziłem z uszkodzonym więc nie za bardzo moge powiedzieć o ile jest i czy wogóle jest głośniej
                    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• SuchyX
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1170

U mnie najwięcej siało od opon letnich jakieś miałem Barumy badziew jak nie wiem co nie polecam tego szajstwa! Teraz mam Michelin Energy E3A i jak ręką odiął cisza jak nie wiem co. Ale mimo tego że opony lepciejsze to jeszcze mi tak od drzwi sieje i nie wiem czy powoli brać się za uszczelki co wy na to ?? czy może taka już przypadłość szkodników?
                      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

Zastanawia mnie natomiast czy po wycięciu katalizatora wśrodku będzie głośniej czy nie. Kolega mi mówił że jak do Clio (benz) założył strumienicę w miejsce kata to w kabinie było zdecydowanie głośniej. Macie doświadczenia w tym temacie??
                        Nie jest dokuczliwe usunięcie kata i wspawanie rury jeśli chodzi o hałas w bęzynie może być glośniej ale ty masz diesla
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• damianlach
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 107

jeżdze już od pól roku O1 i przede wszystkim po autostradac. momentami wieje jak cholera. powiem szczerze, że nie usłyszałem jakoś martwiących mnie głośniejszych szumów powietrza w kabinie nawet przy prędkości 150 i sile wiatru ok 50 km/h od przodu. faktem jest, że nawierzchnia (sucha lub mokra), opony i siła wiatru robi swoje i bardzo mocno wpływa na róznego rodzaju odgłosy i to w każdym aucie bez wyjątku. możesz też zobaczyć jak tam Twoje łożyska one tez powodują ze odłos podczas jazdy się zmienia. Takie jest moje zdanie. Jeśli się mylę poprawcie mnie...

Pozdrawiam
                          Damian

Komentarz

• piernik
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 975
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

damianlach, łozyska z przodu wymianiałem miesiąc temu więc to odpada, zmiana opon zimowe/letnie robi niewielką różnicę ale natężenie hałasu zostaje na podobnym poziomie. Chyba muszę przyjżeć się dobrze uszczelkom i na jakimś zlocie przejechać się inną Octavką. Może ja jednak niepotrzebnie się czepiam mojego szkodnika :P

Komentarz

• maru123
                              Drive
                              • 2007
                              • 54

piernik, ta poza tematem ile zapłaciłeś za wymianę łożysk? oryginały???
                              LAURIN & KLEMENT 99' 1.8T 20V

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

Chodzi mi o to że przy wyższych prędkościach w kabinie jest dosyć głośno
                                U mnie też tak jest, nasila się gdy są podmuchy wiatru, z drugiej strony nie jeżdzę innym autami z wyższymi prędkościami, aby mieć dobre porównanie.Możejuż trochę się przyzwyczaiłem albo...zestarzałem

I drugie pytanie również dotyczy hałasu; czy po wycięciu kata może podnieść się poziom hałasu silnika dochodzącego do kabiny?
                                Ja nic takiego nie zauważyłem :wink:

Komentarz

• damianlach
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 107

ja rowniez jestem zainteresowany ceną wymiany łożysk - przód właśnie mnie czeka taki zabieg i nie wiem na jaką kwotę się muszę przygotować. jak możesz to napsisz również ile kosztowały same łożyska a ile robota.
                                  Damian

Komentarz

• piernik
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 975
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

maru123, damianlach, za łożyska SKF (nie pamiętam jaki model ale dedykowany do Golfa, Leona, Octavii czyli płyta Golfa) zapłaciłem 130 zł/szt, wiem że na alledrogo można kupić chińszczyznę już za 40-50 zł ale jak z jakością to nie wiem :wink: . za wymianę koleś policzył mi 45 z ł za koło (myślę że to dobra cena biorąc pod uwagę ilość pracy). Pewnie można jeszcze zejść z ceny wszystko zależy od warsztatu.

A co do tematu to troche mnie uspokoiliście, myślalem że to tylko u mnie tak głośno.

Komentarz

• zgredek220
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 20

witam to fabryczna wada niestety przejechałem 200 tyś i od nowości szumiało tak samo jak teraz powyżej prędkości 160 km/h szumi jak jasna dupa!!!!!!
                                      pozdrawiam zgredek!!!!!
                                      ZGREDEK220

Komentarz

• octikombi
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 102

Zamieszczone przez maru123
                                        piernik, ta poza tematem ile zapłaciłeś za wymianę łożysk? oryginały???
                                        co do łożysk to mogę się wtrącić. W zeszłym tygodniu wymieniałem lewy przód. Za łożysko FAGa zapłaciłem 125zł i 50zł wymiana, razem 175zł. Na alledrogo można kupić taniej
                                        pozdrawiam

Komentarz

• rafalus
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1140
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mnie tez wkurza halas . Mam auto do nowosci ale nigdy tak nie bylo teraz mam 140tys przebiegu i w trasie bez muzyki poprostu sie mecze. Od silnika tez jest glosno na postoju slychac ,ze auto jest glosniejsze niz Toledo z 2004 roku (moze ktos moze sprawdzic i porownac wgluszenie scianki silnika i kabiny).
                                          Nastepny halas to wystepuje podczas jazdy z wyzsza predkoscia jest tragedia ale moim zdaniem to opony. Poprostu mam 140tys i dalej ten sam komplet zimowek chyba juz nie daje rady.(jutro sprawdze u gumiarza).
                                          W skodzie jest glosniej jak w fiacie na postoju wyrazniej slychac przejezdzajace auta (szyby zamkniete). Moze ktos ma jakas rade.
                                          Ostatnio tez zauwazylem ,ze jadac na wprost jest halas a jak lekko skrece kierownica jest glosniej jak bym jechal na terenowych oponach
                                          Probowalem dociagnac drzwi by ciasniej siedzialy ale nie ma efektu.
                                          nowy cSIMC od Aliego
                                          seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                          Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• uklak
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 4

Ja kiedyś wymieniłem bacik od anteny i tak gwizdalo, że szybko wróciłem do starej

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

Zamieszczone przez rafalus
                                              Od silnika tez jest glosno na postoju slychac
                                              Kiedyś o tym pisałem...Jeden gość , który kupował ode mnie fele ori, miał Octę sdi,gdy wsiadł do mojej i podjeżdzaliśmy kawałek, był zdziwiony że mój diesel taki cichy i teraz ciekawe, czy sdi takie głośne czy może fakt , że mam drzwi i bagażnik wygłuszony dają taki efekt :?: :wink:

Komentarz

• koja86
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 3178

Zamieszczone przez arci9
                                                Kiedyś o tym pisałem...Jeden gość , który kupował ode mnie fele ori, miał Octę sdi,gdy wsiadł do mojej i podjeżdzaliśmy kawałek, był zdziwiony że mój diesel taki cichy i teraz ciekawe, czy sdi takie głośne czy może fakt , że mam drzwi i bagażnik wygłuszony dają taki efekt
                                                Wygłuszenie na pewno coś daje nie ma trzeszczących alementów i na pewno jest ciszej ale wygłuszenie od trakcji wykonuje się specjalnymi piankami coś w rodzaju gumy , natomiast dla audio stosuje się maty wygłuszające . Jeśli zrobi się wygłuszenie jedno i drugie to jest na serio cicho :!:
                                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• geops
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 4

U mnie szumią uszczelki od nowości. Od 100 km /h ktoś kto siedzi z tyłu myśli, że mam niedomknięte szyby. Ostatnio jeździłem innym egzemplarzem Octavii II i nic takiego nie było. W serwisie sobie z tym nie radzą albo nie chcą. Jeżeli są takie octavie gdzie nic nie szumi to znaczy, że te co szumią są felerne.
                                                  geops

Komentarz

Pracuję...