Ambiente z tego co się orientuję, nie ma standardowo głośników z tyłu - ja je dostałem jako jeden z gratisów od dilera ...
[01] Dokuczliwe szumy w kabinie
Zwiń
X
-
[01] Dokuczliwe szumy w kabinie
Do założenia tego tematu przykładałem się już od dłuższego czasu ale nie byłem pewien czy TTTM czo to tylko mój przypadek. Chodzi mi o to że przy wyższych prędkościach w kabinie jest dosyć głośno i nie mam tu na myśli klekotu diesla ale szumy powietrza opływającego nadwozie. Jest to naprawdę dosyć dokuczliwe zwłaszcza w dłuższych trasach. Zastanawiam się czy przyczyną może być szyba czołowa a raczej niedokładne jej zamontowanie. W moim Szkodniku szyba była wymieniana po uderzeniu kamienia, kupiłem auto już po wymianie. A może po prostu taki urok Octavii?
Czy macie podobne doświadczenia?
I drugie pytanie również dotyczy hałasu; czy po wycięciu kata może podnieść się poziom hałasu silnika dochodzącego do kabiny?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
-
steelrat, zdaję sobię sprawę że składa się na to wiele rzeczy (teraz zimówki), ale oprócz silnika hałas opływający nadwozie jest nad wyraz dokuczliwy, dlatego podejrzewam że może to być związane ze złym zamocowaniem szyby. Dodam że żadnych przecieków w czasie deszczu nie zauważyłem :wink: .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikChodzi mi o to że przy wyższych prędkościach w kabinie jest dosyć głośno i nie mam tu na myśli klekotu diesla ale szumy powietrza opływającego nadwozie. Jest to naprawdę dosyć dokuczliwe zwłaszcza w dłuższych trasach. Zastanawiam się czy przyczyną może być szyba czołowa a raczej niedokładne jej zamontowanie.
Komentarz
-
-
pawel_krk, no właśnie u mnie ten szum dochodzi również z przodu,najwidoczniej TTTM. Zastanawia mnie natomiast czy po wycięciu katalizatora wśrodku będzie głośniej czy nie. Kolega mi mówił że jak do Clio (benz) założył strumienicę w miejsce kata to w kabinie było zdecydowanie głośniej. Macie doświadczenia w tym temacie??
Komentarz
-
-
Z tego co kiedyś gdzieś czytałem (jakiś magazyn chyba) to szum spowodowany jest przez lustreka boczne. Robione były jakieś testy i ponoć te elementy wpływały na to że w kabinie było słychać szum powietrza ile w tym prawdy to nie wiem.
Co do katalizatora mam wywalony ale jakiejś znacznej różnicy w kabinie nie zauważyłem ale dość długo jeżdziłem z uszkodzonym więc nie za bardzo moge powiedzieć o ile jest i czy wogóle jest głośniej
Komentarz
-
-
U mnie najwięcej siało od opon letnich jakieś miałem Barumy badziew jak nie wiem co nie polecam tego szajstwa! Teraz mam Michelin Energy E3A i jak ręką odiął cisza jak nie wiem co. Ale mimo tego że opony lepciejsze to jeszcze mi tak od drzwi sieje i nie wiem czy powoli brać się za uszczelki co wy na to ?? czy może taka już przypadłość szkodników?Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikZastanawia mnie natomiast czy po wycięciu katalizatora wśrodku będzie głośniej czy nie. Kolega mi mówił że jak do Clio (benz) założył strumienicę w miejsce kata to w kabinie było zdecydowanie głośniej. Macie doświadczenia w tym temacie??Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
jeżdze już od pól roku O1 i przede wszystkim po autostradac. momentami wieje jak cholera. powiem szczerze, że nie usłyszałem jakoś martwiących mnie głośniejszych szumów powietrza w kabinie nawet przy prędkości 150 i sile wiatru ok 50 km/h od przodu. faktem jest, że nawierzchnia (sucha lub mokra), opony i siła wiatru robi swoje i bardzo mocno wpływa na róznego rodzaju odgłosy i to w każdym aucie bez wyjątku. możesz też zobaczyć jak tam Twoje łożyska one tez powodują ze odłos podczas jazdy się zmienia. Takie jest moje zdanie. Jeśli się mylę poprawcie mnie...
PozdrawiamDamian
Komentarz
-
-
damianlach, łozyska z przodu wymianiałem miesiąc temu więc to odpada, zmiana opon zimowe/letnie robi niewielką różnicę ale natężenie hałasu zostaje na podobnym poziomie. Chyba muszę przyjżeć się dobrze uszczelkom i na jakimś zlocie przejechać się inną Octavką. Może ja jednak niepotrzebnie się czepiam mojego szkodnika :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikChodzi mi o to że przy wyższych prędkościach w kabinie jest dosyć głośno
Zamieszczone przez piernikI drugie pytanie również dotyczy hałasu; czy po wycięciu kata może podnieść się poziom hałasu silnika dochodzącego do kabiny?
Komentarz
-
-
maru123, damianlach, za łożyska SKF (nie pamiętam jaki model ale dedykowany do Golfa, Leona, Octavii czyli płyta Golfa) zapłaciłem 130 zł/szt, wiem że na alledrogo można kupić chińszczyznę już za 40-50 zł ale jak z jakością to nie wiem :wink: . za wymianę koleś policzył mi 45 z ł za koło (myślę że to dobra cena biorąc pod uwagę ilość pracy). Pewnie można jeszcze zejść z ceny wszystko zależy od warsztatu.
A co do tematu to troche mnie uspokoiliście, myślalem że to tylko u mnie tak głośno.
Komentarz
-
-
Mnie tez wkurza halas . Mam auto do nowosci ale nigdy tak nie bylo teraz mam 140tys przebiegu i w trasie bez muzyki poprostu sie mecze. Od silnika tez jest glosno na postoju slychac ,ze auto jest glosniejsze niz Toledo z 2004 roku (moze ktos moze sprawdzic i porownac wgluszenie scianki silnika i kabiny).
Nastepny halas to wystepuje podczas jazdy z wyzsza predkoscia jest tragedia ale moim zdaniem to opony. Poprostu mam 140tys i dalej ten sam komplet zimowek chyba juz nie daje rady.(jutro sprawdze u gumiarza).
W skodzie jest glosniej jak w fiacie na postoju wyrazniej slychac przejezdzajace auta (szyby zamkniete). Moze ktos ma jakas rade.
Ostatnio tez zauwazylem ,ze jadac na wprost jest halas a jak lekko skrece kierownica jest glosniej jak bym jechal na terenowych oponach
Probowalem dociagnac drzwi by ciasniej siedzialy ale nie ma efektu.nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafalusOd silnika tez jest glosno na postoju slychac
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9Kiedyś o tym pisałem...Jeden gość , który kupował ode mnie fele ori, miał Octę sdi,gdy wsiadł do mojej i podjeżdzaliśmy kawałek, był zdziwiony że mój diesel taki cichy i teraz ciekawe, czy sdi takie głośne czy może fakt , że mam drzwi i bagażnik wygłuszony dają taki efektTakie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
U mnie szumią uszczelki od nowości. Od 100 km /h ktoś kto siedzi z tyłu myśli, że mam niedomknięte szyby. Ostatnio jeździłem innym egzemplarzem Octavii II i nic takiego nie było. W serwisie sobie z tym nie radzą albo nie chcą. Jeżeli są takie octavie gdzie nic nie szumi to znaczy, że te co szumią są felerne.geops
Komentarz
-
Komentarz