cennikowo jest ok 130 zl za m2 netto
[O1] spryskiwacz tylnej szyby i wycieraczki
Zwiń
X
-
[O1] spryskiwacz tylnej szyby i wycieraczki
Witam wszystki, to moja pierwsza prośba o pomoc. Forum czytam juz jakiś czas i to właśnie Wasze posty przekonały mnie do kupna Octavii. Samochód sprowadziłem z Francji i jak to z używanymi autami zawsze wyjdzie jakaś pierdoła, a ja lubie mieć wszystko sprawne. w związku z tym mam 2 pytania:
1. Jest to O1 hatchback, ale posiada z tyłu wycieraczkę i spryskiwacz. Niestety u mnie płyn leje sie przez otwór w śrubie mocującej ramie wycieraczki i spływa w dół po klapie bagażnika. Według mnie brakuje tam wężyka i końcówki, ale jak to powinno wyglądać nie mam pojęcie. Niestety 95% hatchbacków nie posiada wycieraczki z tylu i cieżko to podejżeć. W związku z tym mam prośbę aby ktoś zrobił jakieś zdjęcie jak to wygląda, ewentualnie numery potrzebnych części.
2. Czy ktoś wie który przekaźnik (numer) odpowiada za przerywaną pracę wycieraczek przednich bo niestety to tez nie działa.
Pozdrawiam Paweł
-
-
paweldrozdz, W kombi przed liftem spryskiwacz był w śrubie wycieraczki. Musisz więc taką przed 2000r. podpatrzeć w kombiaku.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Ja co prawda mam combi a tam jest montowany w osi wycieraczki. Bolączką tego układu jest to że dyszka spryskiwacza ciagle się zapycha brudem,szczególnie gdy rzadko używana.
Przed innymi działaniami spróbuj ją wyczyscić..Trzeba ją ( te dyszke) wyciągnąc z gniazda przy pomocy kombinerek - lekko ciagnąć przechylając na boki..Następnie do przepchania uzyj cienkiego sztywnego drucika .Swietnie się do tego nadaje drucik ze szczotki drucianej do czyszczenia metalu..Ja taki zabieg przeprowadzałem 2 razy , zawsze z pozytywnym skutkiem.
Komentarz
-
-
Przerabiałem temat na mojej octavi . Jeżeli leje z tej metalowej szpilki na której jest osadzone ramie wycieraczki to polecam :
1) rozwiercic zawartość tej szpilki ( w srodku jest tulejka miedziana i plastikowa )
wiertełkiem chyba 5 fajnie idzie .
2) Zakupic w sklepie motoryzacyjnym węzyk dł. ok 70 cm
3) Wprowadzic w wywiercony otwór i zamontować dysze
4) połączyć wężyk
PS: Innej możliwości naprawy nie ma , chyba ze chcesz wymienic caly mechanizm wycieraczki.
Rozwiązanie sprawdzone działa na 100 % :lol:Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Dziękuję koledzy za odpowiedzi. Z tym spryskiwaczem to muszę sie bliżej przyjżeć - chyba że ktoś będzie w stanie wrzucić fotke tego ustrojstwa.
A dla potomnych przekaźnik odpowiedzialny za prace wycieraczek (w tym tryb przerywany) odpowiada:
- dla samochodów z czujnikiem deszczu jak u mnie przekaźnik nr 192 symbol: 1J0 955 531
- dla samochodów bez czujnika deszczu przekaźnik nr 377 symbol: 4B0 955 531A
zamiast 192 dla sprawdzenia można wsadzić 377 i działa - sprawdzone (oczywiście bez czujnika)
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz