Mam octavie 1.6 z 2004 roku przebieg 33 tys. Od pewnego czasu dochodz dziwne odglosy z podwozia (niewiem czy mzona to tak okreslic ale dzwiek jakbym uderzal pokrywka w garnek) glownie ma to miejsce na wiekszych nierownosciach przy malych predkosciach.
Czy moglby ktos napsiac mi co to mzoe byc i tak mniejweicej oszacowac kszty naprawy ?
Powody mogą być różne - np. wybity łącznik stabilizatora, czasem taki metaliczny dźwięk oznacza też problemy na linii szczęki hamulcowe-klocki-tarcze ....
wydaje mi sie ze pierwsza rzecz jaką możesz sprawdzić to tak jak już powiedział kolega mikolaj, sprawdz mocowanie osłony tłumika, bądź samą gumę mocującą tłumik, mogła się przerwać.
Wystarczy że na kanale mocniej uderzysz w rurę tłumika i zobaczysz czy to to....
Najlepiej przejrzeć cały układ wydechowy u mnie ostatnio urwały się te blaszki od tłumika środkowego które były przymocowane do uchwytu i cały układa latał. Przy wysokich obrotach i nierównościach był właśnie taki metaliczno-garnkowy dźwięk... Kanał i na nim pomachaj góra dół wydechem.
pzdr
Dokładnie... Tłumik środkowy ma takie uszka blaszane do których jest przyspawany pret poprzez który wydech jest mocowany w gumowych trzymakach.
Mi właśnie pękły te blaszane uszka...
Koszta? W ASO stwierdzili że Oni mogą tylko wymienić cały tłumik środkowy... ale kierownik stwierdził że to nieopłacalne i lepiej bym podjechał do jakiegoś zakładu gdzie mi przyspawają je... Tak tez z robiłem i teraz cisza... Koszt? chyba cos koło 20zł
Ale u mnie to nie był koniec problemu... Tłumik bez mocowanie trochę latał i narozrabiał luzując połączenie pomiędzy rurą tłumika końcowego a środkowego przez co wydmuchało masę uszczelniająca i spaliny teraz mają małą szparę i uciekają bokiem:/
pzdr
Komentarz