Opony letnie, ale budżetowe.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian
    Rider
    • 2004
    • 412

Pozdrowienia dla Właściciela/Właścicielki srebrnej O II KR80..K widzianej dziś pod Makro w Krakowie o godz: 16:00
    karmel ?? :-)
    RS BLUE
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Pomalu wiosna sie zbliza i w niedlugim czasie stane przed dylematem zakupu nowych opon.
    Kasy ostatnio za duzo nie ma, wiec zastanawiam sie nad oponami budżetowymi. :roll:
    Rozmiar opon to 205/55/r16. Wczesniej przesmigalem ze 3 sezony(~90kkm) na Barumach Bravuris 205/55/r16 z indeksem predkosci H. Teraz chcialbym kupic oponki z indeksem V(podobno sa twardsze) i do mojego stylu jazdy powinny byc bardziej odpowiednie.
    Na Barumy ogolnie zlego slowa zbytnio nie powiem, bo swoje odsluzyly, jedna z nich sie z klockowala(ale to pewnie przez tylnie amorki, ktore juz nie spelnialy swojej roli).

Uzywal ktos moze Dayton D 210 205/55R16 91 V :?:
    Lub moze cos dobrego(oby nie bylo gorsze niz te Barumy ) polecic w podobnych cenach?
    Planuje zmiescic sie w maksymalnie 1000zl za komplet. :roll:
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Samiec, Wejdź i popatrz tu:
      Kupuj tanie opony online. Najszersza oferta ogumienia. Lider sprzedażyw Europie. Gwarancja zwrotu. Doskonała obsługa - Sprawdź nas.Opony do samochodów osobowych, ciężarowych oraz motocykli wyjątkowo korzystnie. Teraz zamawiaj wygodnie online, od 2 opon dostawa szybko i bez kosztów transportu na oponytanio.pl.

Ja kupiłem dokładnie taki sam rozmiar zimówki Nokiana za 1080 PLN.
      BTW: - MisiekWAW jeszcze raz dzięki.

Widzę po cenach, ze mozna tam wyrwać juz troche lepsiejsze firmy za okolice 1000 PLN niz jakies (z całym szacunkiem) wynalazki.

[ Dodano: Wto 12 Lut, 08 16:19 ]
      Zresztą wynalazki też mają - prawie za darmo.
      TDI 205PS

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Zapytałem o mniej więcej to samo na forum golfa, tyle tylko, że ja szukam 195/65/15. Z opon które mnie interesują (Fulda, Dayton, Kormoran, Dębica, Barum, Kleber, Nexen) najbardziej polecano mi właśnie koreańskie Nexen-y. A była to opinia sprzedawcy. Dodam, że Nexeny N2000 są również wizualnie bardzo atrakcyjne...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

radze dobrze pogrzebac w necie, ostatnio też szukałem opon i naprawdę można trafić niezłe ceny, trzeba tylko trochę posiedzieć

[ Dodano: Wto 12 Lut, 08 16:54 ]
          w każdym razie od wynalazków z dala, zwłaszcza tych chińskich :?
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Ja ostatnio nabyłem Dunlopy SP Sport 01.... Tutaj: za dośc atrakcyjna cene ;]

Zobaczymy jak będą się sprawować... Ale dużo osób mi je polecało
            pzdr
            Adam

Komentarz

• Samiec
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4287
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez MiKruS
              Samiec, Wejdź i popatrz tu:
              Kupuj tanie opony online. Najszersza oferta ogumienia. Lider sprzedażyw Europie. Gwarancja zwrotu. Doskonała obsługa - Sprawdź nas.Opony do samochodów osobowych, ciężarowych oraz motocykli wyjątkowo korzystnie. Teraz zamawiaj wygodnie online, od 2 opon dostawa szybko i bez kosztów transportu na oponytanio.pl.
              Dzieki, ceny sa fajne, ale juz cos ciekawszego podchodzi pod 1200zl. :roll:

Znalazlem na allegro DUNLOPy w dobrej cenie. W sumie Cena akceptowalna.
              Firma znana, pytanie jak to sie sprawuje? :roll: w porownaniu z moimi Barumami powinno to byc niebo a ziemia :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 12 Lut, 08 17:13 ]
              Zamieszczone przez Agamek12
              polecano mi właśnie koreańskie Nexen-y. A była to opinia sprzedawcy. Dodam, że Nexeny N2000 są również wizualnie bardzo atrakcyjne...
              Moj braciak mial tej firmy i znikal bierznik w oczach, a on mial 100KM benzynkie, wiec u mnie to by zjadlo jeszcze szybciej.

[ Dodano: Wto 12 Lut, 08 17:15 ]
              Zamieszczone przez b707
              No wlasnie tez znalazlem w podobnej cenie i jak narazie z tych co przegladalem najbardziej mnie zainteresowaly. Testowal jej juz ktos moze ?
              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Może pomoże

Wcześniej też miałem Barumy... Teraz mam wielosezonowe Dunlopy i jestem very happy... Ciche i pewne
                pzdr
                Adam

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez b707
                  Zobaczymy jak będą się sprawować...
                  Na pewno baaaardzo dobrze Miałem Dunlopy SP SPORT 01 własnie w rozmiarze 205/55R16 w poprzednim aucie (renault Laguna I ph II) i mogę im wystawić tylko bardzo dobre oceny
                  Swietnie trzymaja zarówno na suchym jak i na mokrym, są ciche i pewne w prowadzeniu. Jak dla mnie super opona !
                  Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Samiec
                    b707 napisał/a:

No wlasnie tez znalazlem w podobnej cenie i jak narazie z tych co przegladalem najbardziej mnie zainteresowaly. Testowal jej juz ktos moze ?
                    ja miałem takie, wrazenia jak najbardziej pozytywne :!:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• metrotest
                      Rider
                      • 2006
                      • 506
                      • Volkswagen
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Znajomy /który nie jeździ w góry/ kupił ostatnio opony całoroczne i chwali takie rozwiązanie. W końcu zimy ostatnio coś takie słabe. Może warto rozważyć taki wariant? Opony całoroczne będą droższe od jednego kompletu opon ale tańsze od kosztu dwóch /zimowych i letnich/. Dodatkowo oszczędzamy na wymianie 2 razy w roku i nie ma problemu kiedy wymienić opony

W którymś tygodniku motoryzacyjnym był kiedyś test opon zimowych i letnich. Konkluzja była taka, że przy temeraturze minus kilka stopni na suchej nawierzchni lepsze są opony letnie od zimowych.

Komentarz

• wojtass
                        Rider
                        • 2007
                        • 473

POLECAM GORĄCO OPONKI FIRMY CONTINENTAL mam takie i letnie i zimówki i hula ze hej Jednym slowem ZAJEBIOCHA !!!!!!!!

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez wojtass
                          POLECAM GORĄCO OPONKI FIRMY CONTINENTAL mam takie i letnie i zimówki i hula ze hej Jednym slowem ZAJEBIOCHA !!!!!!!!
                          a są jakieś "budżetowe" :?:
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Zamieszczone przez metrotest
                            Znajomy /który nie jeździ w góry/ kupił ostatnio opony całoroczne i chwali takie rozwiązanie. W końcu zimy ostatnio coś takie słabe. Może warto rozważyć taki wariant? Opony całoroczne będą droższe od jednego kompletu opon ale tańsze od kosztu dwóch /zimowych i letnich/. Dodatkowo oszczędzamy na wymianie 2 razy w roku i nie ma problemu kiedy wymienić opony

W którymś tygodniku motoryzacyjnym był kiedyś test opon zimowych i letnich. Konkluzja była taka, że przy temeraturze minus kilka stopni na suchej nawierzchni lepsze są opony letnie od zimowych.
                            Opony uniwersalne to nic innego jak zimówki ale z trochę innego materiału i ciutek przeprojektowanym bieżnikiem... Ale bliżej im do zimówke.

Przy porównywaniu cen weź od uwagę jedno...

Tańsze od zimówki+kletnie... ale jeździsz na nich cały rok wiec masz dwukrotnie szybsze zużycie bieżnika.

No i należy wziąć fakt że całoroczne sa dobre jak unikasz jazdy w ostre zimy bo o ile w lato są super... to w zimę w góry bym na nich nie pojechał.
                            pzdr
                            Adam

Komentarz

• rafalus
                              L&K
                              • 2005
                              • 1140
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ale oszczedzasz na przekłakach
                              nowy cSIMC od Aliego
                              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• zgucio
                                Rider
                                • 2007
                                • 691

Kupiłem dunlopy na samym początku jak kupiłem octe. RAzem z felgami i nowymi oponami zapłaciłem 2000zł 6 lat temu. Miałem model sp sport 200 z tego co pamietam.
                                Opony trzymały się bardzo dobrze drogi jeden minus że bieżnik szybko znikał po trzech latach z zamianą przód na tył i odwrotnie opony z przodu miałem łyse z tyłu też nie za bogate były. Tak przejeżdziłem 4 sezon raz tylko policja sie doczepiła :twisted:
                                Może wytrzymały by dłużej gdybym przez pierwsze 2 lata użytkowania tak ich nie katował (ruszanie z pisku i takie tam) w końcu jak człowiek przesiadł sie z poldka to octa była formuła hehe

Teraz od 2 lat jeżdze na kleberach i bieżnik prawie nie ruszony. Trzymają sie zajebiście drogi a przy wjeździe w większe kałuże nie czuć nic, nie ma efektu ściągania. Zupełnie inna jazda niż na slikach :lol:
                                Dla mnie te są super cicho w środku i naprawde dobrze spełniają swoje zadanie.

Zimówki też mam klebera od samego początku jedne czyli 6 lat. Bierznik jest nawet wysoki tylko po tych 6 latach już straciły chyba swoje własciwości bo na śniegu jakoś tak nie zaciekawie ruszają trzeba będzie w przyszłym sezonie zmienić tylko na mniejszy rozmiar bo teraz i letnie i zimowe mam w rozmiarze 196/65/15

Za komplet opon letnich 2 lata temu u znajomego wulkanizatora zapłaciłem 1000 zł i uważam że warto było zresztą on też powiedział że w tej cenie to najlepszy wybór.
                                ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8029
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Samiec, na www.opony.com.pl masz Dunlopy SP SPORT 01 205/55R16 91V w niższej cenie (257zł za szt. z przesyłką). Klebery miałem w Fabii i bardzo dobrze się sprawowały-niestety są bardzo miękkie i przez to wpadnięcie w dziurę może skończyć się pogięciem felgi (jak w moim przypadku). Ja kupiłem 205/55R16 91H continentale CONTIPREMIUMCONTACT 2 za 307zł za szt. z wysyłką. www.oponeo.pl
                                  Zakup po konsultacji i za radą kolegi leszekmw (wielkie dzięki za info) i myślę że to jest udany zakup
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• bogusg
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 355

a co sadzicie o Good Year Exelence, ma ktoś takie jak sie na nich jeździ czy faktycznie są ciche ?
                                    Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

Samiec sma ostatnio sporo buszuje po stronach z oponami, bo idzie powoli sezon letni i trzeba zakupic nowe 17"

Co Ci powiem, to Ci powiem, ale nie stac mnie na szmelc. Szkoda mi kasy kupowac cos, co moze pozniej ... okazac sie najslabszym ogniwem. Chcialbym miec pewnosc, ze opony i hamulce w moim aucie sa tip-top i raczej mnie nie zawioda, a jesli tak, to beda ostatnim takim elementem.

Fakt faktem, 17tki kosztuja, jesli chcesz cos budzetowego jak to okresliles to sporo osob poleca mi Nokiany. Rownie sporo, co je odradza, stad wniosek prosty, mozna zglupiec. Jednak firma chyba dobra, mozna zaryzykowac. Ja sam mam niesamowite zaufanie do ekstraklasy ligi oponiarskiej czyli Michelinow. Mialem, mam i bede chyba mial take oponesku, bo to naprawde fajny zakup. Idzie pojezdzic z rozsadkiem 3 sezony, bardzo dobrze trzymaja na mokrym i jesli chodzi o przypadkowe opady sniegu(jakby Cie takie zaskoczyly) to zdaja swoj egzamin na tyle, zeby spokojnie i bezpiecznie dojechac do domu i zmienic na zimowki.

Jesli chodzi o jakas budzetowke to kolega rok temu kupil Dunlopa SP SPORT 01 i ... do tej pory mi nie narzeka, a ma V6 w Audi B4 Cabrio i troche potrafi popiszczec ( choc dzieki bogu z tego juz wyrosl ) Jak do tej pory oponki u niego calkiem calkiem zdaja egzamin.

Ja w tym sezonie chyba sie polasze na Michaliny Pilot Exalto PE2 ... choc 225/45r17 w ilosci 4 sztuk to 2200 zl :cry:
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Jacomelli
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 501

patrząc za okno wydaje się, że przekładka na letnie będzie musiała trochę poczekać
                                        Zgucio dobrze mówi, Klebery są całkiem dobre- mam teraz zimówki i spisują sie dobrze. Dobrze trzymają się drogi, sa ciche, zużywania bieżnika narazie nie moge ocenić. Na lato czekają już dunlopy.
                                        Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                        Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Lukas81
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 232

Ja przesiadkę na letnie zaliczyłem 2 tygodnie temu. Ale niestety moje Fuldy Carat Progresso (kupione niestety używki) hałasowały tak niemiłosiernie, że postanowiłem je wyrzucić do kosza. A wybrałem sobie Dunlopy SP1 Sport. Polecam Wam zakup tych opon w portalu oponeo, za komplet w rozmiarze 205/55/R16 91V zapłaciłem dokładnie 1028,00 zł (już z dostawą). Opona wydaje się zdecydowanie dużo bardziej miękka niż Fuldy i jakoś tak łatwiej skręcają koła przy małych prędkościach (parkowanie etc). A najważniejsze, że jest praktycznie niesłyszalna.
                                          Co do Fuld, to miałem co prawda używane, ale jak poczytałem w necie o Carat Progresso, to nigdy już chyba tej opony nie kupię - głośne, ząbkują etc. Jeżeli już Fulda to tylko na zimę.
                                          Były:
                                          Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                          Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                          Jest:
                                          Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez Lukas81
                                            A wybrałem sobie Dunlopy SP1 Sport. Polecam Wam zakup tych opon w portalu oponeo, za komplet w rozmiarze 205/55/R16 91V zapłaciłem dokładnie 1028,00 zł (już z dostawą). Opona wydaje się zdecydowanie dużo bardziej miękka niż Fuldy i jakoś tak łatwiej skręcają koła przy małych prędkościach (parkowanie etc). A najważniejsze, że jest praktycznie niesłyszalna.
                                            bardzo fajna opona, ale u mnie zniknęła w zastraszającym tempie :?
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8029
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

szkoda, podnieś sobie moc na 170 KM i załóż sobie cięższe buty to jeszcze szybciej Ci zniknie. :szeroki_usmiech
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez AdamB
                                                szkoda, podnieś sobie moc na 170 KM i załóż sobie cięższe buty to jeszcze szybciej Ci zniknie. :szeroki_usmiech
                                                cięższych już nie ma :szeroki_usmiech

a zniknęły mi w 90 konnym V40 TD :idea:
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• czernobyl
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1276
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dunlop sp sport 01 - rewelacja pod (prawie) każdym względem - oprócz ścieralności. po jednym sezonie (rozmiar 185/60/14) zostało mi ok. 5mm. jazda umiarkowana, przebieg ok. 15kkm

Komentarz

Pracuję...