układ wydechowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kudlaty
    Classic
    • 2008
    • 15

układ wydechowy

Czeska Skoda, która jako jedyna marka z tzw. "bloku wschodniego" nie ucierpiała w zderzeniu z kapitalizmem i dzięki koncernowi VW produkuje dziś bardzo udane samochody, nie spuszcza z tonu.

Po prezentacji nowego superba, którego wnętrze sprawia o wiele lepsze wrażenie, niż np. w passacie CC Czesi postanowili mocno przycisnąć. W ciągu najbliższych lat na rynku pojawić ma się aż osiem nowych modeli z pióropuszem na masce. Wśród nich znajdzie się m.in. tzw. "lowcost", który przeznaczony będzie głównie na rynki dynamicznie rozwijające się, jak np. Indie. Samochód kosztować ma mniej, niż 16 tys zł! Można go więc traktować, jako jednego z głównych konkurentów taty nano - najtańszego samochodu świata.

Nieoficjalnie mówi się, że auto oparte ma być na płycie podłogowej opracowanej przez VW dla samochodu opartego na modelu koncepcyjnym o nazwie UP. Przypomnijmy, że prototyp tego auta zaprezentowany został w zeszłym roku we Frankfurcie. W mierzącym 3,45 m autku, podobnie jak w fiacie 126p, zamontowany z tyłu silnik napędzał koła tylnej osi.

Póki co, dane techniczne oraz data premiery nowej skody dla ludu nie są jeszcze znane. Nie wiadomo również, czy samochód trafi też na rynki europejskie.

Żródło:
    Interia.pl
  • mariok27
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 40

układ wydechowy

Ostatnio zauwazylem ze cos za glosno mi pracuje silnik mechanik mi powiedzial ze sa juz lekko dziurawe te kompensatorki co sa na ukladzie wydechowym zaraz za silnikiem wycenil mi ze moze to kosztowac 250 zl. czy wymienial juz ktos to?? oraz moglby polecic warsztat w poblizu oswiecimia i za nie wygorowana cene??

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Co to za wycena. Z choinki sie urwal czy co. Przeciez to zaden problem powiedziec ile kosztuje plecionka i do tego robota z wspawaniem tego w uklad wydechowy. W ASO tego nie zrobia, ale kazdy kto ma chociaz troche pojecia i migomat zrobi to bez problemu.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• mariok27
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 40

Stwierdzil ze jedna plecionka to koszt ok 80 zl ja niestety w tym jestem zielony a do tego niemam migomatu wiec hcyba bede musial sie zdecydowac ale poczekam moze jeszcze ktos opisze swoje doswiadcznie z tym zwiazane

Komentarz

• Matis68
          Ambiente
          • 2006
          • 195

Robiłem to we wrześniu, koszt za wszystko około 300 złotych bo jest sporo upierdliwej roboty. I tak uważam że to dużo, ale silnik chodzi cichutko.Tyle że ja mam 1,6 AEE...pozdr.
          http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Plecionka jest jedna czy dwie??

Zakladajac ze jedna to mamy 80zl. Jedni zrzucaja wydech i spawaja inni spawaja na aucie, pod warunkiem ze mozna od gory dojsc przy spawaniu.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• mariok27
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 40

z tego co zagladalem to sa dwie plecionki ale dojsc z auta bez sciagania to malo prawdopodobne zeby sie udalo co do silnika to moze ja tez mam aee ja sam niewiem nawet

Komentarz

• orzel720
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2268
                • Superb III (3V3)

W 1.6 AEE są 2 plecionki (sam zmieniałem w Felicii1.6AEE) natomiast w AKL czy są ? u mnie nie widziałem... ale może mam słaby wzrok....

Komentarz

• mg1976
                  Drive
                  • 2007
                  • 74

W AKL są dwie sztuki. I nie są to zwykłe plecionki, tylko takie jak na zdjęciu, więc 250 pln to raczej rozsądna cena za wymianę. Tym bardziej, że bez wyjęcia katalizatora raczej się ta sztuka nie uda.
                  Załączone pliki

Komentarz

• mariok27
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 40

Mg1976 dokladnie tak jak jest pokazane na foto jest u mnie to nie sa plecionki tylko takie kompensatorki i u mnie niestety zrobila sie dziurka conajmniej jedna a zamiast nich daje sie plecionki

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

No to inna sprawa. To nie jest plecionka

Ten odcinek w ktorym miejscu sie konczy, przed katem?? Moze szybciej i na dluzej jest kupic ten odcinek jako nowy :roll:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Matis68
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 195

Nie ma nowych odcinków, osobno kata, itp. Tylko całość, tj. dwururka, portki i katalizator w cenie zdrowo ponad 1000 zł. Mówię cały czas o AEE...

Komentarz

• mariok27
                          Drive
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 40

Matis68No to az tyle to niedam to zostaje w takim razie przy opcji wymiany na plecionki

Komentarz

• Matis68
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 195

Tak, niech ci to ładnie pospawają... ja jeszcze wymieniałem kolektor wydechowy , bo była mała ryska ale już pierdziało...wszystko sie posypało hurtem Pozdr.

Komentarz

• mariok27
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 40

Dzieki za info każe im sprawdzic kolektor a ile Cie kosztowal kolektor??

Komentarz

• Matis68
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 195

Za kolektor dałem 150 zł, oczywiście stan idealny. Do tego uszczelki i montaż coś 50 zł. Kupiłem od gościa z Allegro. Jest ze Śląska i często wystawia graty do Octavii...masz więc blisko. W tej chwili nicka nie pamiętam , ale gościu naprawdę uczciwy i jak sie umówiłem pod Auchan em w Sosnowcu to już czekał...pozdr.

Komentarz

Pracuję...