1.6 AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Dobrze zrozumiałem... :szeroki_usmiech
    Ale w mojej wypowiedzi chodziło o to, że często auto gorsze, głosniejsze, gorzej prowadzące się (czyli ta Ascona '83) wydawało się szybsze niż ciche, komfortowe i równie mocne (rzeczona Corsa). Poprostu wielu osobom wydaje się, że głośniej to szybciej... Ja zawsze bylem penien że ta Corsa była szybsza niż Ascona, bo Poldolot był w stanie jechać równo z Asconą, ale Corsa zawsze uciekała...

PS: mi też wydawało się, że taki AEE to sprawny napęd - "testowałem" taki i nawet pytałem o opinię o takim modelu - też jakoś tak się wydawał ten samochód szybki. Ale w porównaniu z AKL te 2-3 sekundy różnicy w przyśpieszeniu do setki oraz w całym zakresie obrotów słabsze parametry świadczą, że to jednak wolniejsze auto...
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Adam204
      Rider
      • 2008
      • 454

no dobra a teraz pytanie trochę z innej beczki
      mianowicie czy jak byście mieli kupić jeszcze raz AEE to byście kupili czy brali inny silnik

Komentarz

• splawik
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1292

Zamieszczone przez Adam204
        jak byście mieli kupić jeszcze raz AEE to byście kupili czy brali inny silnik
        Ja bym nie brał AEE, w konfrontacji z BFQ wypada blado. Mogę tylko te dwa benzynowce porównać, z innymi nie miałem do czynienia.
        A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
        AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
        O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
        -------------------------------------------------
        Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: skoda 1,6 AEE

Zamieszczone przez kamil t
          przed zakupem oglądałem octavie 1,8 20v 125 KM i uwierzcie że gorzej się zwijała niż te 75 KM. każdy kto wsiądzie w mój pocisk jest pewien że to 2,0 i ponad 100 km
          ciężko trochę uwierzyć, ale cóż - odczucia to czysto subiektywna sprawa . Zakładam oczywiście, że ręczny wyłączyłeś przed tym testem. Masz szczęście w takim razie, że nie wsiadłeś do 1.8T 150KM, bo wtedy mógłbyś napisać, że toto to już w ogóle w miejścu stoi w porównaniu do 1.6
          A co do pkt. 1 w temacie. Warto zakładać gaz, szczególnie przy cenach benzyny z wieczną tendencją w górę. Ja w swojej Okci mam instalacje LPG i sobie bardzo chwalę. Jednak zanim założysz to zmień nieco podejście i nie oszczędzaj na instalacji. Nie oznacza to, żebyś od razu ładował jakiegoś PRINSa z Keihinami, ale często jest tak, że co zaoszczędzisz na początku, to później możesz oddać, żeby to jakoś jeździło. Poza tym nawet najlepszą instalację można spaprać, jak monter nie ma wiedzy i umiejętności, więc monter to rzecz najważniejsza, a o takiego łatwo nie jest. Z obsługi instalacji to u mnie tyle, że raz na rok jadę na wymianę filtra i przy okazji podpięcie pod laptopa i kontrola ustawień. I oby tak pozostało .
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Zamieszczone przez Adam204
            no dobra a teraz pytanie trochę z innej beczki
            mianowicie czy jak byście mieli kupić jeszcze raz AEE to byście kupili czy brali inny silnik
            Hmmm, nie jeździłem na codzień AEE, ale miałem AKL i BFQ (czyli motory zdecydowanie mocniejsze/szybsze). I nie wyobrażam sobie jazdy autem rodzinnym mającym osiągi słabsze niż te, które w O1 dawały silniki AKL i BFQ.
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• gruby grzegorz
              Classic
              • 2011
              • 4

Obecnie śmigam Felicią z końca produkcji. Na pokładzie siedzi AEE i powiem Wam, że gdybym miał kupić benzyniaka raz jeszcze w rozsądnej gotówce mógłbym śmiało wejść w ten silnik. Naprawa prosta, części tanie.

Komentarz

Pracuję...