[O1] Przeróbka lamp przednich (na bixenon)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksmp
    Drive
    • 2008
    • 40

Wojtek38, krotkowlosa, wejdźcie tutaj http://forum.octaviaclub.pl/memberli...all&start=7950 tu macie posortowane za pomocą województw wyślijcie pw do użytkowników z propozycją spota i linkiem gdzie są pełne informacje zorganizujcie miejsce z łatwym dojazdem i mniej więcej aby każdy wiedział jak dojechać
    ja ze swej strony moge was zaprosić na południe polski na impreze weekendową http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=19181
  • alfee
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2583

Wiem, że było o xenonach wiele wątków, ale takiej opcji przeróbki nie znalazłem w archiwum. Zastanawiam się nad przerobieniem moich ori lamp na bixenonowe. W Tej firmie Dzwoniłem do nich i przerobienie kompletu ori lamp na bixenon kosztuje 1500 PLN i dają wszystkie potrzebne do użytku atesty na przerobioną lampę.
    Czy warto się zastanowić nad taką opcją? Zawsze to bixenon a nie xenon i zwykłe drogowe jak w ori lampach. No i cena bardziej przystępna. Co o tym myślicie?

Widać, że przeróbka polega na wycięciu części odbłyśnika i wklejeniu w jego miejsce reflektora bixenonowego. Czyli ori sterowanie wysokością działa normalnie i większych przeróbek w instalacji nie ma.
    Alfee
    Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
    Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Ja bym sprawdził te ich homologacje coś mi tu śmierdzi
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

alfee, z twojego postu nie zrozumialem jakie lampy masz teraz halogenowe czy xenonowe?

Jezeli to xenon zmienisz na bixenon to jeszcze moge uwierzyc( wszystko bedzie dzialac jak nalezy czyli zadne druciarstwo) ale z halogenowych to na pewno nie przejdzie z tym atestem.
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

Po pierwsze jak mają atesty a nie stać ich na 150 zł na serwer rocznie to że tak powiem lipa panie lipa
          Po drugie przeróbka reflektora czyli to co oni robią nigdy nie będzie homologowana chyba że jest producentem i wyłoży ładnych parę baniek na wszystkie dopuszczenia

alfee, jeśli masz ori xenon to jest dopuszczalne choć to jest druciarstwo zrobić poprzez zamontowanie w miejsce długich zestawu HID

Komentarz

• alfee
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2583

No właśnie o to chodzi, że przez telefon nie widać tych kwitów. A mam do Poznania troszku daleko, żeby się ot tak przejechać.
            Teraz mam lampy H4, a ori xenony to tylko na mijania są.
            Tu byłaby opcja xenon na długie też. I nie HID (przynajmniej tak wynika z oferty na stronie). Tam na fotkach są jakieś soczewki wklejone w zwykły halogen.
            Nie wiem, czy to warte dlatego pytam tu na forum. Może ktoś to widział i ma jakieś konkretne zdanie na temat takiej przeróbki.
            Alfee

Komentarz

• Antek_amb
              Ambiente
              • 2005
              • 127

Po Bydgoszczy jeździ Octa 1 z takimi lampami. Z tego co pamiętam sprzed liftu i z naklejką OCP.

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

alfee, gadaj z Tymonem on ma u siebie dostawianą soczewkę ksenonową
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• alfee
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2583

Ziomal, Dzięki za info. Spróbuję do niego zagadać. Pzdr.
                  Alfee

Komentarz

• Bazyli76
                    Rider
                    • 2006
                    • 487

Antek_amb, to kolegi Razore. On ma wklejoną soczewkę bixenonową z Audi A6.

Komentarz

• Cross
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 198

Wczoraj gadalem z jednym mechanikiem i on ma wstawione cos podobnego do swojego mondeo tylko ze on ma na zarowki h7 wiec wstawil taka zabawke i wali mu jak ksenon. porownywalismy swiecenie z moimi night breakerami i roznica ogromna faktycznie mowil ze jest to niedozwolone bo nie ma m. in. spryskiwaczy reflektorow itd. ale na razie malo kto uwage na to zwraca. poziomowanie jest jak w normalnej lampie z kabiny.
                      Do Octy wystepuje taka przerobka na bixenon bo sa zarowki h4 wiec powinno byc jeszcze fajniej ale co najlepsze on mi podawal cene cos kolo 700zl
                      co do homologacji...a do swoich Unidenow macie homologacje?? i co? nikt sie tym nie przejmuje. tak samo z lampami.
                      120,4hp/258Nm made by MT

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez alfee
                        a do swoich Unidenow macie homologacje?? i co? nikt sie tym nie przejmuje. tak samo z lampami.
                        jak zginiesz przez Unidena to daj znać, jak przez Ciebie i Twoje druciarskie lampy spowodujesz wypadek to dlugo sie nie wyplacisz :diabelski_usmiech
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Cross, Jak ktos Unidena ma kupionego przed data afery to homologacje ma, wiec jak :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Cross
                            co do homologacji...a do swoich Unidenow macie homologacje?? i co? nikt sie tym nie przejmuje. tak samo z lampami.
                            Toś się popisał :| , radyjko nie ma takiego wielkiego wpływu na bezpieczeństwo ruchu jak takie druciarstwo w lampach, mam nadzieje że jak ktoś ci walnie w ciemną noc takimi drutowanymi bixenonami po oczach to może w końcu przejrzysz na nie.
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• esjot
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 152

Zamieszczone przez Cross
                              Kolego nie kompromituj się ,twoja uwaga jest nie na miejscu ,a na marginesie co piernik do wiatraka
                              Superb - 2 Kombi

Komentarz

• alfee
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2583

Zamieszczone przez Nexus6
                                Zamieszczone przez alfee
                                a do swoich Unidenow macie homologacje?? i co? nikt sie tym nie przejmuje. tak samo z lampami.
                                jak zginiesz przez Unidena to daj znać, jak przez Ciebie i Twoje druciarskie lampy spowodujesz wypadek to dlugo sie nie wyplacisz :diabelski_usmiech
                                Nie wiem, czy specjalnie to zrobiłeś, ale to nie do mojego posta odpowiadałeś, tylko do Crossa Więc proszę wyedytuj, bo ja tak nie uważam.

A co do Twojej odpowiedzi, to zgadzam się w 100% i dlatego wolę spytać jak to jest w rzeczywistości i otrzymać odpowiedź od kogoś, kto to ma/miał/widział.
                                Co innego jeżeli rzeczywiście mają na to jakiś papier. Muszę przy okazji jak będę w Poznaniu podjechać do tej firmy i oglądnąć to.
                                Alfee

Komentarz

• Cross
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 198

Ale sie spieniliscie wszyscy. Moze malo jeszcze widzialem na drodze, ale skoro te lampy maja taka sama regulacje jak normalne to czemu maja walic innym po oczach. Widzialem takie zamontowane w aucie i nie wygladalo to na zadne druciarstwo. Faktycznie jest to wersja mocno eko ale wydaje sie ze jedyna powazna roznica jest brak samopoziomowania, ale po dobrym ustawieniu lamp powinno byc ok. jak jest inaczej to mnie sprostujcie, chetnie wyrobie sobie zdanie na ten temat.
                                  co do homologacji to chodzilo mi o to ze nie zawsze to z homologacja jest dobre a bez niej jest zle.

aha i jeszcze jedno. nie jestem zadnym zwolennikiem takich lamp. odpowiedzialem tylko na pytanie kolegi z pierwszego posta ze widzialem cos takiego i jak to wygladalo. napisalem co widzialem i juz a Wy pojechaliscie po mnie jak po..... sami se dopowiedzcie.
                                  120,4hp/258Nm made by MT

Komentarz

• esjot
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 152

Zamieszczone przez alfee
                                    Co innego jeżeli rzeczywiście mają na to jakiś papier.
                                    HOMOLOGACJĘ dopuszcającą na rynek polski i nic innego.
                                    Jakiś papier to se mogą w kiblu powiesić.

:evil:
                                    Superb - 2 Kombi

Komentarz

• alfee
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2583

Cross, Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Ty piszesz o zestawie HID. A ja pytam o przeróbkę reflektorów a to dwie zupełnie inne rzeczy.

[ Dodano: Pią 22 Lut, 08 19:32 ]
                                      Zamieszczone przez esjot
                                      HOMOLOGACJĘ dopuszcającą na rynek polski i nic innego.
                                      Jakiś papier to se mogą w kiblu powiesić.
                                      Mam nadzieję, że tak jest. Inaczej nie założę tego do auta, ale to dopiero będę mógł sprawdzić jak będę w Poznaniu. Chyba, że jest ktoś z okolic i podjechałby do Murowanej Gośliny obejrzeć tę ich homologację. Bo jak już pisałem przez telefon nie widać.
                                      Alfee

Komentarz

• Cross
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 198

alfee, no tu mnie masz faktycznie. myslalem ze o taka przerobke Ci chodzi.
                                        120,4hp/258Nm made by MT

Komentarz

• Ziomal
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 5841
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

To teraz ja zabiorę głos - mistrz tandety i chińszczyzny :diabelski_usmiech

Nasz znajomy grzybek wklejał do siebie do Leona soczewki z BMW , cała operacja skończyła się u diagnosty który wykonał pomiar światła , stwierdził że jest ok i w ten oto sposób te lampy dalej jeżdżą , ktoś to nie wie że w Leonach nie było ksenonów nie powie że to dokładane , świeci czysto i nie oślepia
                                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Cross
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 198

No dobra zmobilizowaliscie mnie i spedzilem wieczor na szukaniu po wielu forach informacji o zestawach HID (zamiast isc na impreze :? ). Jak wiadomo zdania sa podzielone i wiekszosc dyskusji jest bardzo zazarta. postaram sie strescic co sie dowiedzialem:
                                            1. Jesli chodzi o legalnosc to generalnie nie jest to dozwolone bo lampy nie sa przystosowane do takiego zrodla swiatla przez co ich homologacja traci waznosc. ale z drugiej strony takie lampy bez problemu przechodza przeglady techniczne i nikt nie mial z tym problemow bo wszystkie parametry sa w normie (granica swiatlocienia jasnosc, kolor). Policja tez sie tego nei czepia (przynajmniej na razie)(oprocz punktu 5)
                                            2. Bardzo wazne jest wyregulowanie wysokosci swiecenia ale to wiadomo
                                            3. Przydaloby sie zamontowac spryskiwacze lamp bo jest taki wymog, ale tez dlatego ze zabrudzenia lamp mocno rozpraszaja swiatlo i wtedy moze razic innych
                                            4. przednia obudowa lampy musi byc gladka zeby nie rozpraszala swiatla
                                            5. czytalem o jednym przypadku zabrania dowodu i mandacie 500 zl za takie oswietlenie
                                            6. wlasciciele takich zestawow sa bardzo zadowoleni i jesli wybrany jest dobry zestaw a nie jakis chinski to podobno nie oslepia innych ale wszystko musi byc zrobione z glowa
                                            7. w razie kolizji/wypadku z czyjejs winy mozna byc potraktowanym jako wspolwinnym i nie dostac kasy z ubezpieczenia.

To chyba by bylo na tyle
                                            Tylko prosze tu na mnie nie najezdzac zaraz bo napisalem pigulke tego o czym przeczytalem, ale dyskusja jak najbardziej mile widziana.
                                            120,4hp/258Nm made by MT

Komentarz

• alfee
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 2583

Dzieki wszystkim za wyrażenie opinii. Raczej nie skorzystam z tej firmy. Jednak chcę spokojnie jeździć, a nie martwić się, zcy miśki mi nie zatrzymają kwitów.

Mam jeszcze jedno pytanko. Jakie oznaczenia powinny być na lampie, żeby nie wpieprzyć się na minę z wysp.
                                              Alfee

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

alfee, zamawiasz xenony u speedy'ego i nie masz problemów
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• dede_adam
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 1449

W wawa jest Artur - xenon.waw.pl , jak montował mi do O1 normalny
                                                  xenon mówił że jest możliwość zrobienia bixenona na bazie lamp z A6.
                                                  Da się napewno. A na forum ktoś ze śląska chyba ma bixenony ? luca ?

Komentarz

Pracuję...