Odpalanie nowej Octavii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • victor2
    Classic
    • 2009
    • 1

Odpalanie nowej Octavii

Zamieszczone przez M@rcin123
    jest to rocznik 2002
    To pod modół komfortu wrzuć mi emaila na pw na który chemat mam wrzucić.
    1993 audi rs2 avant 2001 audi a6
  • grzeg
    Classic
    • 2008
    • 6

Odpalanie nowej Octavii

Witam serdecznie,
    mam ogromny problem z nowiusieńką Octavią II 1,9TDi. Może ktos z Was wie o co chodzi, bo mechanicy-magicy ze Skody do dzis nie mają pojęcia, a samochód ma 1000km przebiegu i już jest 4 raz w naprawie.
    Problem polega na bardzo trudnym uruchomieniu samochodu, gdy jest zimny np. po 2,3 dniach stania w garażu.
    Samochód kupiłem w połowie grudnia i było wszystko ok. Po 3 tygodniach nastąpił pierszy problem. Po włożeniu kluczyka do stacyjki, prtzekręceniu go oczywiście, zapaliły się wszystkie wymagane lampki, jednak przy próbie rozruchu nie było już tak wesoło. Samochód odpalił po 3 razie i to z b olem. Pojechałem do serwisu, Panowie podłączyli pod komputer, niby ok, wróciłem.
    Minęły dwa tygodnie, to samo, samochód odtsawiliśmy do serwisu na 2 dni, znów nic nie znaleziono.
    Po kolejnym tygodniu, już nie odpalił - wezwaliśmy assistance, samochód ściągnieto lawetą, w serwisie nie odpalił. Przeprowadzono szczegółowe testy auta, w tym m.in. sprawdzanie akumulatora, instalacji elektrycznej i zasilania, układu rozruchowego i zasilania, testy VAS 5051 (dwukrotnie) i VAG (dwukrotnie). Wymieniano także części mogące być przyczyną usterki, w tym m.in. przewody i filtr paliwa. Samochód niby prawdzono, zrobili nawet ekspertyzę przez rzeczoznawcę, który stwierdził, że samochód jest sprawny.
    Odebraliśmy samochód, po kolejnych 4 dniach, to samo, assistance, laweta i kolejne ekspertyzy. Dokonano wymiany paliwa połączonej z czyszczeniem układu zasilania. Zrobiono znów ekspertyzę i niby jest ok. Mamy go w tym tygodniu odebrać.
    Mam wrażenie, że Panowie ze skody nie mają pojęcia co może być przyczyną, po prostu testują. Może ktoś ma jakiś pomysł?
    Tak naprawdę jest jakaś wada ukryta, pewnie błachostka, tylko nikt do tego nie może dojść - przykre
    Nazwano ją nawet "usterką himeryczną" - bo raz się pojawia, a raz znika - ale jest to bardzo uciażliwe, jak co parę dni musimy zwywać assistance.
    proszę o pomoc.
    pozdrawiam
    grzegorz

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

grzeg, do 3x sztuka a potem domagaj się wymiany auta na wolne od wad, wiem że wiele nie pomogłem ale następnym razem zastrzeż takie coś w serwisie (to działa na nich bardzo mobilizująco).
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

grzeg, a rozrusznik wogóle kręci?
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

A jakis alarm albo inne badziewie nie rozladowuje akumulatora??

Jak krecisz to rozrusznik kreci tak samo szybko jak gdy jest wszystko OK ??
          Spritmonitor.de

Komentarz

• rafalus
            L&K
            • 2005
            • 1140
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

a dokładałeś jaką rzecz w serwisie ( tuż przy kupnie) alarm, radio?
            nowy cSIMC od Aliego
            seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
            Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• grzeg
              Classic
              • 2008
              • 6

Przy uruchomieniu zapalają się wszystkie lampki, więc akumulator jest ok, w momencie rozruchu słychać, że rozrusznik kręci, ale nie chce chwycić.
              Robili test akumulatora, wyszło niby ok.
              W momencie kupna samochód przyjechał bez radio - radio było oddzielnie domontowane (to wbudowane skody) - przy drugim razie okazało się, że nie było zsynchronizowane z komputerem, ale to zrobili.

Przy 4 pobycie w serwisie, 2 assistance - zgłosililiśmy na piśmie żądanie wymiany na nowy egzemplarz na podstawie umowy konsumenckiej, odpisali, że nie uznaja żądań, bo samochód zawsze u nich odpalał, więc czynności które wykonali są tylko na podstawie naszych informacji. Nie skomentuje tego - bo wypadłałoby - jak autoryzowany dealer podchodzi do sprawy - ja mam dokumenty od nich potwierdzające, że samochód był holowany 2 razy i że był brak możliwości uruchomienia pojazdu.
              Konsultowałem to nawet z prawnikami, którzy uważają, że sprawę można skierować do sądu i wygramy, ale dla mnie to jest jakaś paranoja - min. rok będzie to trwało, a ja będę jeździł autobusem - niestety żyjemy w takim kraju, że teoretycznie klient ma prawa, ale praktycznie ma w tej sytuacji największy problem. Musi założyć sprawę, zapłacić za prawnika itd. wpłacic 5% wartości samochodu, w sumie 10 000zł, a potem przez ponad rok jeździć autobusem - przedsiębiorca nic sobie z tego nie robi - dla niego to jest 1 samochód z wielu, dla mnie to właśnie ten jeden, który kosztował prawie 80 tys. No coż ....

Komentarz

• tomil
                L&K
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1179

Czujnik położenia wału (może tam przerywa)
                A co z rozrządem?
                It doesn't matter what we're losing
                It only matters what we're going to find!

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

grzeg, Jeżeli odbierzesz samochód, a znowu (mam nadzieję że nie ) Ci się to przytrafi, to po nocnym postoju przy przekręceniu kluczyka w stacyjce sprawdź czy słychać buczenie w kabinie trwające ok. 2 sekundy. Jeżeli tego nie słychać, a nie odpali to możne znaczyć że jest problem z pompką paliwa w baku (może być problem z załączaniem jej lub z jej poprawną pracą). Warto ten wątek wtedy sprawdzić.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

a może problem z immobiliserem?

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Grzeg, odnośnie wymiany samochodu na nowy. Masz jak najbardziej podstawę do rzadania tego :!:
                      A na drygi raz jak auto nie bedzie chciało odpalić, poza assistance wezwij pracownika ASO i poproś o potwierdzenie faktu na piśmie
                      Czarny Elegance

Komentarz

• ShaDe
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 115

grzeg, moze sproboj przygazowac autko przy odpalaniu, u mnie to pomoga przy cieplym aucie.

tak poza konkurnecja, czy w Twoim aucie jest "filtr czastek stalych"(DPF), jesli tak to chyba spotkalem Cie w ASO skoda torun
                        Octavia I Elegance 1.9TDi

Komentarz

• grzeg
                          Classic
                          • 2008
                          • 6

Czesć ShaDe,
                          mój samochód jest od samego początku garażowany, wszystkie te momenty, kiedy nie odapał, to właśnie w garażu.

Powiem szczerze, nie wiem czy mam "filtr cząstek stałych" DPF - może.

Bywam często w ASO Złomańczuka w Toruniu - może się widzieliśmy, często tam krzyczę )))

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

ShaDe, To Twoja autosugestia. Sterownik do momentu jak auto nie odpali i uzna ze jest OK nie reaguje na ruchy pedalem przyspieszenia.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ShaDe
                              grzeg, moze sproboj przygazowac autko przy odpalaniu, u mnie to pomoga przy cieplym aucie.
                              IMHO samochód powinien odpalać bez dodawania gazu :|
                              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• rafalus
                                L&K
                                • 2005
                                • 1140
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

samochod powinnien odpalic bez dodawania gazu. Moze faktycznie cos z pompa paliwa.
                                Ja bym zrobil jednak tak . Wypytaj moze tego prawinika co masz zrobic jak auto znowu zgasnie wezwac rzeczoznawce albo wezwac jak juz dojedzie do ASO skoda (na lawecie) niech przy nich stoi jak naprawiaja(zeby nie bylo nie domowien). Pozniej musisz znalezc numer bezposrednio do importera mi sie jakas kiedys udalo oni troche inaczej patrza na sprawe niz ASO gdzie kupowales i probuj sie porozumiec powiedz ,ze napiszesz do wszystkich gazet motoryzacyjnych ,ze skoda sprzedaje nie jeżdżące auta .
                                Dobrze by bylo ,zeby pisali Ci każdą naprawę do książeczki.
                                nowy cSIMC od Aliego
                                seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• ShaDe
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 115

Maicroft, bardzo mozliwe, poprostu takie mam wrazenie, gdy na dworzu jest chlodno a auto jest zimne musze troche pokrecic rozrusznikiem zanim zalapie a gdy wcisne gaz to jakby lepiej odpalal, ale tak jak mowisz, to tylko moja autosugestia .
                                  grzeg, to moze w takim razie nie byles Ty, gdy bylem ostatnim razem w ASO, jakies 2-3 tygodnie temu, przyszlo 2 Panow i wiem ze wlasnie mieli problem z nowa octavia i tym nieszczesnym DPF-em
                                  Octavia I Elegance 1.9TDi

Komentarz

• grzeg
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 6

najprawdopodobniej tak zrobię, jeśli się jeszcze raz tak stanie - wezwę rzeczoznawcę i przy udzielę Panów z serwisu zrobimy ekspertyzę.
                                    Ze Skodą Auto Polska rozmawiałem - tez mówiąc ogólnie zlewka - powiedzieli mi, że "będą naprawiać do skutku" - jak zapytałem ile czasu, że może pół roku - powiedzieli, że tak. Żenada !
                                    Uważam tak naprawdę, że skoda to niezły samochód, tylko po prostu trafił mi się jakiś egzemplarz felerny - a Skoda wzięła kasę i nic ją nie interesuje - totalna ignorancja problemu.

Komentarz

• zakuu
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 23

moj znajomy miał dokladnie tak samo w nowej fabii kupionej w grudniu.Trzy razy trzeba było lawete zamawiac zeby ja sciagnac do serwisu.W aso pierwszym razem stwierdzili ze zatankował słabej jakosci rope i mu zamarzła.Hym przy plusowych temperaturach :shock: . Drugim razem gdy juz odebrał samochód odalił sie od serwisu jakies 3 km i podiechał na stacjie by zatankowac dobrej jakosci paliwo sytuacjia sie powtorzyła.Tym razem wymienili mu filtr paliwa.Dopiero po trzeciej wizycie wymienili mu pompe paliwa i chyba pomogło bo juz 2 miesiace u nich nie był.

Komentarz

• Witek1952
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 196

Witam serdecznie.O ile pamiętam ten temat już kiedyś był.W tamtym przypadu do sterownika silnika dostawała się woda.Pozdrawiam.
                                        Witek

Komentarz

• grzeg
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 6

zwrot kasy !

Wyobraźcie sobie, że po ostrej rozmowie ze Skoda Polska SA zwrócono nam dziś pieniądze za cały samochód, dodatki i koszty rejestracji !!!

Niestety zmieniam markę.
                                          Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc.

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Re: zwrot kasy !

Zamieszczone przez grzeg
                                            Wyobraźcie sobie, że po ostrej rozmowie ze Skoda Polska SA zwrócono nam dziś pieniądze za cały samochód, dodatki i koszty rejestracji !!!

Niestety zmieniam markę.
                                            :kciukgora

no w takim wypadku to bym chyba raczej nie zmieniał :lol: (...marki)
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Re: zwrot kasy !

Zamieszczone przez grzeg

Niestety zmieniam markę.
                                              Ja też bym nie zmieniał .Rzadko która firma decyduje się na zwrot pieniędzy.
                                              Brał bym nową OII tylko w innym salonie
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• djczas
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 9612

grzeg, pomyśl na tym i nie zmieniaj marki w VW jest awantura o paska który ma nie sprawne heble i nie chcą kasy oddać a tu rozwiązali bardzo elegancko sprawę jakbyś sie zdecydował na skode jeszcze raz daj znać na pw co byś chciał zakupić a zobaczymy jaka cena wyjdzie

Komentarz

• grzeg
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 6

Coś musiałoby nadal nie tak, bo nie oddali by tak łatwo - nawet Skoda Auto Polska była trochę zdziwiona decyzją salonu - może po prostu ponownie nie odpalił - nie mają pojęcia co w niej jest.

Zastanawiałem się nad zakupem nadal Skody, ale po takich przejściach niestety nie sprawiałoby mi przyjemności jeźdzenie tym samochodem.

Skoda skodą, ale obsługa salonu w Toruniu to po prostu SZOK ! Nie życzę nikomu takiej akcji, jaką my przeżyliśmy przez ostatnie 1,5 miesiąca - dla salonu 80 tys to jest jeden samochód z wielu, dla mnie 80 tys. to jednak sporo kasy i takie jazdy za własne pieniądze - dziękuję !

Komentarz

Pracuję...